Part interessada
No s'ha de confondre amb Lobby, Grup d'interès, o Esfera d'influència. |
El terme part interessada (de l'anglès stakeholder, també anomenat públic interessat en català[1] o el també habitual al món de l'empresa grup d'interès[2]) va ser utilitzat per primera vegada, en el seu equivalent anglès, a l'Stanford Research Institute l'any 1963. Es van definir els stakeholders com "aquells grups sense el suport del qual l'empresa o organització deixaria d'existir".[3]
R. E. Freeman dona una altra definició en la seva obra Strategic Management: A Stakeholder Approach (Pitman, 1984) per a referir-se "als qui poden afectar o són afectats per les activitats d'una empresa", i desenvolupa la que s'ha vingut a anomena "Teoria de l'Stakeholder" (Stakeholder Theory en anglès).[4]
Aquests grups o individus són els públics interessats ("stakeholders"), que segons Freeman han de ser considerats com un element essencial en la planificació estratègica de negocis.[5]
La traducció d'aquesta paraula ha generat bastants debats en fòrums d'Internet, encara que són diversos els especialistes que consideren que la definició més correcta de stakeholder és part interessada,[6] és a dir, qualsevol persona o entitat que és afectada per les activitats d'una organització, per exemple, els treballadors d'aquesta organització, els seus accionistes, les associacions de veïns, sindicats, organitzacions civils i governamentals, etc. Podem trobar dos públics distints:
- Parts interessades internes: treballadors, accionistes (shareholders), directius...
- Parts interessades externes: proveïdors, distribuïdors, clients, polítics...
Parts interessades de l'empresa
[modifica]- Accionistes
- Associacions empresarials, industrials o professionals
- Clientela
- Competència
- Comunitats on l'empresa té operacions: associacions veïnals
- Propietaris
- Personal
- Govern nacional
- Governs locals
- Governs provincials
- Inversors
- ONGs
- Proveïdors, venedors i subcontractes a l'empresa
- Sindicats
- Família
Totes aquestes parts interessades treuen beneficis o sofreixen danys com a resultat de les accions de la mateixa empresa.
Stakeholders en Sistemes
[modifica]També anomenats interessats o involucrats en un problema que necessiten una solució òptima. Des del punt de vista del desenvolupament de sistemes, un Stakeholders és aquella persona o entitat que està interessada en la realització d'un projecte o tasca, afavorint-lo mitjançant el seu poder de decisió o de finançament.
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]- ↑ «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 3 desembre 2022].
- ↑ «Preguntes més freqüents - RSE». Respon.cat. [Consulta: 3 desembre 2022].
- ↑ Freeman, R. Edward; Reed, David L. «Stockholders and Stakeholders: A new perspective on Corporate Governance». California Management Review. Spring, Vol. 25, Núm. 3, 1983, pàg. 88-106. Arxivat de l'original el 6 de març 2016. DOI: 10.2307/41165018 [Consulta: 21 febrer 2016].
- ↑ Freeman, R. Edward. Strategic management: a stakeholder approach. Boston: Pitman, 1984. ISBN 0273019139.
- ↑ Freeman, R. Edward; Moutchnik, Alexander «Stakeholder management and CSR: questions and answers». uwf UmweltWirtschaftsForum. Springer Verlag, Vol. 21, Núm. 1, 2013, pàg. 1-9. DOI: 10.1007/s00550-013-0266-3. ISSN: 1432-2293 [Consulta: 21 febrer 2016].
- ↑ «Com es diu stakeholder en català?». Termcat, 31-05-2018. [Consulta: 19 setembre 2021].