Vés al contingut

Mnàsees de Patara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaMnàsees de Patara
Biografia
Naixementsegle III aC Modifica el valor a Wikidata
Patres (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle II aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, mitògraf, historiador, periegetes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsEratòstenes Modifica el valor a Wikidata

Mnàsees (grec antic: Μνασέας, llatí: Mnaseas) va ser un geògraf de l'antiga Grècia, de vegades considerat nadiu de Patara, a Lícia, i d'altres a Patres, a Acaia. Va viure el segle iii aC.

Hom ha deduït, a partir d'un passatge a la Suïda, que era deixeble d'Aristarc de Samos, però en realitat va ser deixeble d'Eratòstenes. Formava part del grup d'autors coneguts com a periegetes (grec antic: περιηγηταί), que es dedicaven a descriure terres i països explicant les seves tradicions, monuments i antiguitats locals, semblant als etnògrafs moderns. En aquest grup s'hi podrien incloure Polemó, Neantes, Filostèfan i altres.

Encara que era un dels alumnes menys espavilats, era diligent i amb capacitat d'aprenentatge, i va viatjar per Europa, Àsia i Àfrica per recollir dades pels seus escrits, però donava més importància a la quantitat que a la qualitat de les dades i a la seva presentació, i per tant incloïa gran nombre d'històries fabuloses que no tenien interès real. Era seguidor de l'escola racionalista d'Evemer, i donava explicacions a llegendes antigues sobre esdeveniments naturals habituals seguint els principis d'aquesta escola.

Mnàsees va ser autor de dues obres, una descripció corogràfica i una col·lecció d'oracles de Delfos, que van tenir força difusió al seu temps:

  • Περίπλους, el nom que li donen la Suïda, Foci i Ateneu de Nàucratis. Estava dividit en tres seccions, una per cada continent, i cada una en diferents llibres.
    • Εὐρώπη, en almenys tres llibres, el primer sobre la història de la civilització d'Europa i els altres dos sobre les costes de parts d'Europa
    • Ἀσία, dividit en diversos llibres
    • Λιβύη, també dividit en llibres
  • Δελφικῶν χρησμῶν συναγωγή, també Περὶ χρησμῶν, sobre els oracles de Delfos.[1]

Referències

[modifica]
  1. Mnaseas a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 1104-1105