Vés al contingut

Matilde de Saxònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaMatilde de Ringelheim, o
Matilde de Saxònia
Imatge
Miniatura amb Matilde i el rei Enric, de la Chronica regia Coloniensis, s. XII
Biografia
NaixementMathildis
c. 896 Modifica el valor a Wikidata
Enger (França Oriental) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 març 968 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Quedlinburg (Sacre Imperi Romanogermànic) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaA la cripta de l'abadia de Quedlinburg 
Abadessa
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de sant Benet Modifica el valor a Wikidata
santa, reina, vídua
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Festivitat14 de març
IconografiaCom a reina
Altres
TítolDuquessa
Reina consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaImmedingians (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeEnric I d'Alemanya (911 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsOtó I del Sacre Imperi Romano-Germànic, Gerberga de Saxònia, Enric I de Baviera, Edwiga de Saxònia, Brunó de Colònia Modifica el valor a Wikidata
ParesDietrich of Ringelheim Modifica el valor a Wikidata  i Reginhilde Modifica el valor a Wikidata


Find a Grave: 14938869 Modifica el valor a Wikidata

Matilde de Ringelheim (Enger, Westfàlia, vers 895–Quedlinburg, 14 de març de 968) va ser l'esposa del duc de Saxònia i després rei d'Alemanya Enric I l'Ocellaire i la mare de l'emperador Otó I i de l'arquebisbe Brunó de Colònia. És venerada com a santa per l'Església catòlica.[1]

Biografia

[modifica]

Filla del comte saxó de Westfàlia Teodoric de Ringelheim i de Rainilde de Frísia, va néixer cap al 895 a Enger (Westfàlia).[2] Va ser educada per la seva àvia, l'abadessa Matilde, al monestir d'Herford, on romangué fins al 909. Llavors, els seus pares la van donar en matrimoni a Enric l'Ocellaire, fill i hereu del duc de Saxònia Otó el Magnífic, que l'esposà a Wallhausen. El 912, Enric va ser promogut duc i el 919, a la mort de Conrad I de Francònia, fou elegit rei d'Alemanya.

Del matrimoni van néixer cinc fills, tres nens i dues nenes:

Durant el regnat del seu marit s'ocupava de les obres de caritat: va fer erigir nombrosos hospicis així com els hospitals i monestirs de Quedlinburg, Pöhlde, Nordhausen, Grona (a Göttingen) i Duderstadt. A la mort d'Enric (936) va donar suport al seu fill petit Enric per a la successió, però va ser elegit rei d'Alemanya el major, Otó. No obstant això, va continuar donant suport a Enric quan va intentar una revolta i fins que va renunciar a la seva pretempsió el 953.

Va regir Alemanya el 962, mentre Otó era a Itàlia per rebre la corona imperial. Quan va tornar, es va retirar al monestir de Nordhausen i, poc després, al de Quedlinburg, on el 968 va morir el i on fou sepultada. Va ser proclamada santa per aclamació, poc després de la seva mort.

Existeixen dues hagiografies manuscrites en llatí Vita Mathildis regina (Vida de la reina Matilde) d'autors desconeguts escrites poc després de la seva mort. La més antiga es va escriure a l'entorn de l'any 973 al monestir de Nordhausen o Queldlinburg. El rei Enric II va encarregar una nova versió més extensa vers l'any 1002. La Vita molta informació sobre la família i la història política de la seva època.[3]

Referències

[modifica]
  1. Ott, Michael. «St. Matilda». A: The Catholic Encyclopedia (en anglès). Vol. 10. York: Robert Appleton Company, 1911 [Consulta: 23 setembre 2019]. 
  2. Bernhardt, John W. Itinerant Kingship and Royal Monasteries in Early Medieval Germany, C.936-1075 (en anglès). Cambridge University Press, 2002-08-22. ISBN 978-0-521-52183-3. 
  3. «Vita Mathildis reginae» (en diverses llengües). Repertorium Fontium – Geschichtsquellen des deutschen Mittelalters. [Consulta: 23 setembre 2019].