Vés al contingut

Acció del 15 d'octubre de 1917

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 09:33, 13 oct 2022 amb l'última edició de InternetArchiveBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Infotaula de conflicte militarAcció del 15 d'octubre de 1917
Primera Guerra Mundial
Teatre de l'Atlàntic

El destructor USS Cassin
Tipusconflicte Modifica el valor a Wikidata
Data15 d'octubre de 1917
LlocProp de Mind Head (Irlanda)
Mar Cèltica (Oceà Atlàntic)
ResultatVictòria dels estatunidencs
Els estatunidencs van evitar l'enfonsament del seu vaixell i van aconseguir que els alemanys es retiressin
Bàndols
Triple Entesa:
US Navy
Potències Centrals:
Kaiserliche Marine
Comandants
W. N. Vernon Victor Dieckmann
Forces
1 Destructor 1 U-boot
Baixes
1 destructor danyat
1 mort
9 ferits
1 U-boot danyat

L'acció del 15 d'octubre de 1917 va ser un enfrontament naval de la Primera Guerra Mundial entre l'Imperi Alemany i els Estats Units d'Amèrica davant de la costa de la Mint Head, Irlanda.

Antecedents

[modifica]

El destructor estatunidenc USS Cassin, sota el comandament del capità de corbeta W. N. Vernon, estava operant en les costes d'Irlanda l'octubre de 1917. Realitzava patrulles antisubmarines, missions de rescat i protegia els combois. Operava des de Queenstown, Irlanda, i estava armat amb quatre canons de 100 mm i vuit tubs llançatorpedes de 460 mm.

L'U-boot alemany SM U-61, en una típica missió submarina sense restriccions, navegava en aigües britàniques, atacant vaixells aliats. El submarí estava armat amb un canó de coberta i amb torpedes.

L'acció

[modifica]
Mapa de la mar Cèltica, part de l'oceà Atlàntic

A les 13.30h del 15 d'octubre de 1917, l'USS Cassin va albirar al SM U-61 a aproximadament 20 milles nàutiques (37 km) al sud de la Mind Head, i a 4,3 milles nàutiques (8 km) de la nau.

Tan aviat que el submarí alemany va albirar a l'USS Cassin, es va submergir i va començar a fugir. Es va produir una persecució durant una hora fins que, aproximadament a les 14.30 h, el comandant del SM U-61, Víctor Dieckmann, va decidir atacar al vaixell de guerra estatunidenc.

Llavors, els alemanys van emergir a la superfície, es van col·locar en la línia per a un tir i van disparar el seu últim torpede. L'artiller de primera classe Osmond Ingram es va adonar que s'apropava un torpede i va ordenar ràpidament als artillers de llençar càrregues de profunditat, i els va ordenar que es desfessin de la resta de càrregues abans que el torpede impactés contra el vaixell. El torpede va colpejar el destructor contra la seva popa abans que es pogués fer tot això i Ingram va morir en l'explosió.[1] El torpede gairebé destrossa el timó del vaixell. El destructor estatunidenc va començar a navegar en cercles i va llançar una andanada de projectils de 100 mm que van forçar al submarí a submergir-se. Quatre projectils van danyar la torreta del SM U-61, que van descoratjar el seu comandant de continuar l'atac.

Més tard, un altre destructor estatunidenc USS Porter i els sloops britànics HMS Jessamine i HMS Tamarisk van arribar a l'escena i van protegir l'USS Cassin durant tota la nit. No obstant això, no hi va haver més contactes de submarins. L'endemà al matí, l'USS Cassin va ser remolcat de tornada cap a Queenstown pel capità Ronald Stuart Niel, del HMS Snowdrop.

Conseqüències

[modifica]

A més del mariner estatunidenc mort, altres nou van resultar ferits en l'acció. El mariner mort, Osmond Ingram, va ser guardonat amb la Medalla d'Honor pel seu servei del 15 d'octubre.[1][2]

Es van reparar els danys de l'USS Cassin i va retornar al servei actiu el juliol de 1918. El SMU U-61 va ser enfonsat pel sloop de classe P HMS PC.51 uns mesos més tard.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Osmond K. Ingram (anglès)
  2. Osmond K. Ingram Arxivat 2008-10-18 a Wayback Machine., en US Army Center of Military History Arxivat 1997-06-07 a Wayback Machine. (anglès)

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]