Vés al contingut

Universitat de València: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 26: Línia 26:
|web= www.uv.es
|web= www.uv.es
}}
}}
La '''Universitat de València''' va ser fundada l'any [[1499]]<ref>[http://www.uv.es/~webuv/informacio/presentacio_historia.htm Història de la UV-EG] al web de la Universitat.</ref> sota el nom d' ''Estudi General'' i és, a més de la universitat més antiga del [[País Valencià]], una de les més importants i amb més llarga tradició a l'estat espanyol. S'organitza entorn a tres campus (sitauts a l'[[avinguda de Blasco Ibáñez]], l'[[avinguda dels Tarongers]], i a [[Burjassot]]-[[Paterna]]) i l'Escola Universitària de Magisteri, a més de nombroses extensions, delegacions i centres adscrits, com ara els d'[[Ontinyent]] i [[Gandia]]. La Universitat de València compta, a més, amb emplaçaments com l'edifici de ''La Nau'' o el ''Jardí Botànic'', on es donen cita, sovint, congressos, trobades i exposicions diverses.
La '''Universitat de València''' va ser fundada l'any [[1499]]<ref>[http://www.uv.es/~webuv/informacio/presentacio_historia.htm Història de la UV-EG] al web de la Universitat.</ref> sota el nom d' ''Estudi General'' i és, a més de la universitat més antiga de la [[Comunitat Valenciana]], una de les més importants i amb més llarga tradició a l'estat espanyol. S'organitza entorn a tres campus (sitauts a l'[[avinguda de Blasco Ibáñez]], l'[[avinguda dels Tarongers]], i a [[Burjassot]]-[[Paterna]]) i l'Escola Universitària de Magisteri, a més de nombroses extensions, delegacions i centres adscrits, com ara els d'[[Ontinyent]] i [[Gandia]]. La Universitat de València compta, a més, amb emplaçaments com l'edifici de ''La Nau'' o el ''Jardí Botànic'', on es donen cita, sovint, congressos, trobades i exposicions diverses.


==Història de la Universitat de València==
==Història de la Universitat de València==

Revisió del 17:14, 5 març 2009

Infotaula d'organitzacióUniversitat de València
Fitxer:Logotip UV.PNG
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

Lema-
Dades
Nom curtUV Modifica el valor a Wikidata
Tipusuniversitat pública
editor en accés obert Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaEstudi General de València Modifica el valor a Wikidata
Creació30 abril 1499
FundadorFerran el Catòlic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deAssociació d'Universitats Europees
Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles
Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles
Grupo Compostela de Universidades
Xarxa Vives d'Universitats
Coalició per a l'Avançament de l'Avaluació de la Recerca Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants58.390 (2014) Modifica el valor a Wikidata
Personals acadèmics3.849 (2014) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Campus universitari
Campus universitari
Campus universitari
RectoraMaria Vicenta Mestre Escrivà (2018–) Modifica el valor a Wikidata
Campus4 Campus: Blasco Ibáñez i Tarongers (en València), Burjassot-Paterna i Ontinyent.
Filial
Propietari de
Indicador econòmic
FinançamentPúblic
FinançadorGeneralitat Valenciana Modifica el valor a Wikidata
Pressupost336.550

Lloc webwww.uv.es

Facebook: universitatdevalencia X: UV_EG Instagram: universitatvalencia Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Universitat de València va ser fundada l'any 1499[1] sota el nom d' Estudi General i és, a més de la universitat més antiga de la Comunitat Valenciana, una de les més importants i amb més llarga tradició a l'estat espanyol. S'organitza entorn a tres campus (sitauts a l'avinguda de Blasco Ibáñez, l'avinguda dels Tarongers, i a Burjassot-Paterna) i l'Escola Universitària de Magisteri, a més de nombroses extensions, delegacions i centres adscrits, com ara els d'Ontinyent i Gandia. La Universitat de València compta, a més, amb emplaçaments com l'edifici de La Nau o el Jardí Botànic, on es donen cita, sovint, congressos, trobades i exposicions diverses.

Història de la Universitat de València

A pesar que ja des del segle XIII existia a València la possibilitat de cursar certs ensenyaments superiors, aquests eren impartits per cases i entitats diferents. Per això, els Jurats de València van treballar per reunir totes els estudis dependents de la ciutat i de l'Església en un únic Estudi General, i fruit del seu treball van ser els estatuts publicats l’any 1412 i aprovats pel govern municipal i el bisbe Hug de Llupià. Inicialment l’Estudi General es va establir en uns locals vora l'església de Sant Llorenç, encara que la llibertat d'educació atorgada pels Furs de València va permetre que s'establiren escoles també en altres punts. Aquesta primera unificació dels estudis va durar poc, fins al 1416, encara que va servir de base per a la futura creació de la Universitat.

Anys després, la pròspera societat valenciana del segle XV, el Segle d'Or valencià, desitjava que els estudis impartits al Cap i Casal del Regne aconseguiren el rang d'estudis universitaris, i va empényer el Consell municipal a reprendre la tasca d'unificació dels estudis. Des del punt de vista logístic, el Consell va acordar l'adquisició de cases i finques que serviren d'instal·lacions de l'Estudi General; fruit d’aquestes gestions va ser la compra a Isabel Saranyó, l'1 d'abril de 1493, d'una casa amb hortes i patis que esdevindria la seu de la Universitat: l'edifici del carrer de la Nau. Alhora, des del punt de vista administratiu, va encarregar als Jurats de València que elaboraren uns segons estatuts que preveren la concessió de títols acadèmics de nivell universitari: el 30 d'abril de 1499 fou la data en què finalment es van redactar les noves Constitucions de l'Estudi General.

Amb l'aparell logístic i administratiu ja preparat, només faltaven les llicències corresponents per a iniciar les activitats. Aquestes van arribar, primer, de la mà del papa Alexandre VI, és a dir, del valencià Roderic de Borja, que amb la seua butla pontifícia del 23 d'abril de 1501 reconeixia la nova universitat i autoritzava l'arquebisbe a atorgar els títols de batxillerat i de doctor en nom de l'autoritat pontifícia; més tard, el rei de València i dels estats de la Corona d’Aragó, Ferran el Catòlic, va ratificar el caràcter universitari de la nova institució amb el seu privilegi reial del 2 de febrer de 1502. Així, l'Estudi General es va inaugurar oficialment el 13 d'octubre de 1502 amb prerrogatives i distincions equivalents a les de les universitats de Roma, Bolonya, Salamanca i Lleida.

Facultats i Escoles

Campus de Tarongers

Campus de Burjassot

Instituts d'investigació

Altres centres pertanyents a la universitat

Llista de rectors

Segle XIX

Segle XX

Segle XXI

Alumnes destacats

Altres

La Universitat de València és membre de la Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives. És una de les universitats més destacades en el panorama universitari espanyol (vegeu Rànquing d'universitats espanyoles).

Fotografies

Claustre de la Universitat Vella
Rectorat. Campus de Blasco Ibáñez
Rectorat. Campus de Blasco Ibáñez
Campus dels Tarongers
Rectorat a Blasco Ibáñez

Referències

  1. Història de la UV-EG al web de la Universitat.

Enllaços externs