Vés al contingut

Albert Rivera Díaz: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nom corregit.
m Hinox ha mogut Albert Rivera Díaz a Alberto Carlos Rivera Díaz sobre una redirecció : Nom corregit.
(Cap diferència)

Revisió del 16:45, 30 nov 2017

Plantilla:Infotaula personaAlbert Rivera Díaz
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Alberto Carlos Rivera Díaz Modifica el valor a Wikidata
15 novembre 1979 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Congrés dels Diputats
20 maig 2019 –

Circumscripció electoral: Madrid

Diputat al Congrés dels Diputats
7 juliol 2016 – 21 maig 2019

Circumscripció electoral: Madrid

Diputat al Congrés dels Diputats
7 gener 2016 – 19 juliol 2016

Circumscripció electoral: Madrid

Diputat al Parlament de Catalunya
17 desembre 2012 – 4 agost 2015 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Barcelona

Diputat al Parlament de Catalunya
16 desembre 2010 – 2 octubre 2012 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Barcelona

Diputat al Parlament de Catalunya
17 novembre 2006 – 5 octubre 2010 (dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral: Barcelona

1r President de Ciutadans
9 juliol 2006 – 11 novembre 2019
← cap valor – Inés Arrimadas García → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat George Washington (2009–2009)
Universitat Autònoma de Barcelona - dret (2003–2003)
Universitat de Hèlsinki (2001–2001)
Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses - llicenciatura en Dret
ESADE Business School
Escola Cervetó Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, advocat Modifica el valor a Wikidata
Activitat2006 Modifica el valor a Wikidata - 2019 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorLa Caixa (2002–2006) Modifica el valor a Wikidata
PartitCiutadans - Partit de la Ciutadania (2006–)
Grup Parlamentari Ciutadans Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
ParellaMalú (2018–2023) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm2406812 TMDB.org: 2823702
Facebook: Albert.Rivera.Cs X: Albert_Rivera Instagram: albertriveradiaz Telegram: albertriveraoficial LinkedIn: albertriveraciudadanos Modifica el valor a Wikidata

Alberto Carlos Rivera Díaz[1][2] (Barcelona, 15 de novembre de 1979) és un polític català. És president de Ciutadans - Partit de la Ciutadania i va ser candidat per aquest partit a president de la Generalitat de Catalunya a les eleccions del 2006, 2010 i 2012. Va ser elegit diputat de la VIII, la IX i la X legislatures.[3]

Biografia

Primers anys

Albert Rivera és l'únic fill del matrimoni compost pel barceloní Agustín Rivera, membre d'una família obrera de la Barceloneta,[4] i per la malaguenya María Jesús Díaz, que havia emigrat amb 13 anys des del petit poble de Cútar seguint els passos del seu germà gran, el qual havia obert una botiga d'electrodomèstics.[5]

De petit, Albert va passar un parell d'estius i algunes setmanes a Cútar, on era conegut com El nét del Lucas.[5] Amb els anys, la major part de la seva família materna es va anar traslladant també a Catalunya, excepte precisament el seu avi Lucas Díaz, qui havia estat el primer a emigrar als anys 1960 a França i després a Suïssa.[5]

Eventualment el matrimoni Rivera Díaz va muntar els seus propis negocis i es va traslladar a viure a l'Ametlla del Vallès, al Vallès Oriental, on va poder matricular el seu fill a l'Escola Cervetó, un col·legi concertat de Granollers.[4] Allà, Rivera va practicar la natació de competició durant vuit anys, i va arribar a ser dues vegades campió de Catalunya en estil braça, la primera vegada amb 16 anys.[6][7] Va conèixer també a la que seria la seva parella fins al 2013.[8][9]

Carrera universitària

Va estudiar Dret a la Facultat de Dret ESADE (Universitat Ramon Llull).[10][11] En accedir a aquesta universitat, es va passar al waterpolo, al qual va jugar durant vuit anys. Va començar, a més, a interessar-se per la política i l'oratòria, sota la influència de professors com el peruà José Carlos Remotti, i va participar en una lliga d'equips universitaris de debat per tot Espanya; el seu equip va resultar vencedor al 2000. Entre els seus professors, va tenir també a Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constitucional i impulsor de la plataforma cívica Ciutadans de Catalunya que va donar origen a Ciutadans.

Va estudiar durant el 2001 a la Universitat d'Hèlsinki (Finlàndia), gràcies al programa Erasmus.

Carrera professional

Un cop llicenciat, al setembre de 2002, va començar a treballar a la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona ( "la Caixa"), a més de realitzar un postgrau en Dret Constitucional.

El Periódico de Catalunya, citant com a font els arxius del Partit Popular, va afirmar, poc després de les eleccions al Parlament de Catalunya, al novembre de 2006, que Rivera havia ingressat a les joventuts d'aquest partit (Nuevas Generaciones) al juny de 2003, i que va romandre afiliat durant tres anys, en un període anterior a la fundació de Ciutadans.[12] Per la seva banda, Rivera va afirmar haver acudit a la seu del PP a demanar informació i tanmateix a alguns actes, igual que va participar en altres de Socialistes en Positiu (corrent crític amb el Partit dels Socialistes de Catalunya al qual acusa de deriva catalanista) i va declarar no haver pagat cap quota, ni haver tingut el carnet del PP. Per la seva banda, Ciutadans va desmentir també aquesta informació, així com que Rivera hagués participat en cap elecció com apoderat del Partit Popular, tal com va afirmar el mateix mitjà de comunicació citat.

El 2004 Rivera va aprovar les oposicions internes de la Caixa i va treballar fins a 2006 com a lletrat a l'Assessoria Jurídica dels Serveis Centrals de La Caixa. Va sol·licitar una excedència voluntària per preparar les eleccions de 2006. D'aquella època, i segons les seves pròpies afirmacions, manté la seva afiliació a la Unió General de Treballadors (UGT).

Diputat al Parlament de Catalunya

Al primer Congrés de Ciutadans - Partit de la Ciutadania, celebrat al juliol de 2006, es van elaborar diverses llistes per elegir president i secretari general del partit. Una d'elles, que seria l'escollida, va ser elaborada per Ángel de la Fuente i/o per Arcadi Espada (hi ha dubtes sobre això) i contenia una llista de candidats per ordre alfabètic de nom. Va ser així com Albert Rivera va ser escollit president i Antonio Robles Almeida secretari general.

Ales eleccions al Parlament de Catalunya de 2006 Rivera va ser candidat a president de la Generalitat de Catalunya. Un element notori de la seva campanya va ser el cartell de campanya del seu partit en el qual va aparèixer nu. El partit va obtenir tres diputats, de manera que va esdevenir la sisena força política de Catalunya. Al Parlament, Rivera destacaria per usar el castellà, a més del català. Admirava l'estil de rivals seus, com Antoni Fernández Teixidó i Higini Clotas.

Al setembre de 2007, Albert Rivera va rebre al seu domicili particular amenaces de mort perquè en un termini de dos mesos abandonés "la seva política contra el nacionalisme". A les portes del seu domicili hi havia un panell amb una foto de Rivera amb una bala clavada en el seu front i al voltant sang caient de la ferida. Tanmateix, al costat del paquet es va trobar una carta amb amenaces de mort.

Al gener de 2008, i malgrat la seva disposició inicial contrària,[13] Albert Rivera va anunciar la seva candidatura a les eleccions primàries de Ciutadans com a cap de llista al Congrés dels Diputats a les eleccions generals del 9 de març de 2008 per la circumscripció de Barcelona. No obstant això, Rivera no va resultar escollit diputat.

Va completar la seva formació amb un curs de màrqueting polític a la Universitat George Washington dels Estats Units.

Albert Rivera va ser un dels diputats contraris a la prohibició de les curses de braus a Catalunya. Amb motiu d'aquest posicionament, Albert Rivera, amb el diputat del PP, Rafael Luna, i el torero Serafín Marín, va sortir a espatlles de la plaça de toros Monumental de Barcelona la tarda del 26 de setembre de 2010.

En un procés d'eleccions primàries dins del partit, Albert Rivera va ser escollit candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya per a les eleccions catalanes de 2010. Al cartell electoral, Rivera va aparèixer vestit, amb la resta de candidats nus al fons. A les eleccions, va tornar a obtenir l'acta de diputat per la província de Barcelona (circumscripció per la qual era cap de llista).

Va tenir la seva primera i per ara única filla, fruit de la seva relació amb la seva xicota des de l'adolescència.

A més de participar a Twitter i Facebook, va començar a acudir a programes de televisió d'àmbit nacional com El gran debate a Tele 5, El gato al agua a Intereconomía o La Sexta Noche a La Sexta. El novembre-desembre de 2011 va formar part, al costat de Mercedes Milà, del jurat d'un concurs o 'talent show' d'oratòria, presentat per Ruth Jiménez de Cuatro: El comecocos.

A les eleccions al Parlament del 25 de novembre de 2012, el partit d'Albert Rivera va aconseguir triplicar la seva representació al Parlament de Catalunya, aconseguint nou escons. Davant els resultats (275.007 vots, equivalents al 7,56%, amb 9 escons), i d'acord amb el seu programa electoral, Rivera va defensar la dimissió d'Artur Mas com a President de la Generalitat de Catalunya, en haver perdut el seu partit 12 escons i no aconseguir la majoria absoluta a la qual aspirava quan va avançar les eleccions (1.116.259 vots, equivalents al 30,70% de l'electorat i 50 escons).

Candidat a la Presidència del Govern d'Espanya

El juliol de 2015 va ser escollit candidat del partit a la presidència del govern, sense necessitat de primàries, en ser l'únic dels 5 militants presentats a aconseguir els 509 avals necessaris (va obtenir 2.904 avals dels 3.031 possibles).

Després de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015, on Inés Arrimadas l'havia substituït com a candidata de Ciutadans a la presidència de Catalunya, Rivera va arrencar la seva precampanya a les Generals al costat del Temple de Debod a Madrid, acompanyat d'altres membres del seu partit, el 25 d'octubre del 2015.

Llibres

El 18 de febrer de 2014 va sortir a la venda el seu llibre Juntos Podemos, el futuro está en nuestras manos (en català: Junts Podem, el futur és a les nostres mans), a l'editorial Espasa, escrit amb la col·laboració de Fernando de Páramo. El 14 d'abril de 2015 va sortir a la venda el seu segon llibre El Cambio Sensato. 100 preguntas, 100 respostas (en català: El Canvi Sensat, 100 Preguntes, 100 Respostes, a l'editorial Espasa.

Entre bambalinas. Una biografía. (Entre bambolines. Una biografia; Stella Maris, 2015) de José Alejandro Vara i Pablo Planas, i @Ciudadanos Deconstruyendo a Albert Rivera de VV.AA. (Deusto, 2015) són llibres sobre la seva figura.

Referències

  1. «Ya tenemos las rentas de Alberto Carlos Rivera Díaz» (en castellà). Sueldos Públicos, 03-02-2016. [Consulta: 30 novembre 2017].
  2. Gobierno de España. «Los Pujol se querellan contra Albert Rivera por acusarlos de "robar 2.500 millones de euros"» (en castellà). Público, 28-11-2017. [Consulta: 30 novembre 2017].
  3. «I. Sr. Albert Rivera Díaz (Fitxa X legislatura)». Composició Parlament X Legislatura. Parlament de Catalunya. [Consulta: 9 maig 2013].
  4. 4,0 4,1 ««ECútar: 600 habitantes y un candidato a la presidencia del gobierno»» (en castellà). Vanity Fair. [Consulta: 25 juny 2016].
  5. 5,0 5,1 5,2 «El nieto de Lucas» (en castellà). Diari SUR, 16-03-2014. [Consulta: 25 juny 2016].
  6. Graupera, Jordi. «Un dels nostres: Qui és l'Albert Rivera?». Elsingulardigital.cat, 09-04-2013. [Consulta: 9 maig 2013].
  7. Perfil d'Albert Rivera a elmundo.es
  8. Dieguez, Antonio «Albert Rivera: 'Sigo soltero'». El Mundo, 11-07-2014 [Consulta: 14 agost 2015].
  9. Taulés, Silvia «Albert Rivera ya no esconde a Beatriz, su 'primera ciudadana'». El Mundo, 04-07-2015 [Consulta: 26 octubre 2015].
  10. Company, Enric. «Ciutadans elige como presidente a Albert Rivera, un abogado de 27 años» (en castellà). ElPais.com, 10-07-2006. [Consulta: 22 octubre 2015].
  11. Malgrat estar llicenciat en Dret, no ha exercit la professió d'advocat ni ha estat membre de cap col·legi d'advocats.
  12. Santos, Pilar «Albert Rivera estuvo afiliado al PP hasta abril». El Periódico de Catalunya, 22-11-2006 [Consulta: 18 gener 2017].
  13. L D (Agencias) «Rivera dice que no se presentará a las primarias para ser candidato de C's a las generales» (en castellà). Libertad Digital, 06-09-2007.

Enllaços externs

  • Albert Rivera Díaz - Lloc web oficial (castellà)


Càrrecs en partits polítics i organitzacions
Precedit per:
Nou càrrec
President de Ciutadans - Partit de la Ciutadania
Ciutadans - Partit de la Ciutadania

2006 – actualitat
Succeït per:
continua en el càrrec