Belföld

Dombóvár volt DK-s polgármestere Tisza Szigetet alapított

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A rendszerszintű megújulás elmaradt a Demokratikus Koalícióban – mondta lapunknak a párt korábbi választókerületi elnöke, Dombóvár volt polgármestere, aki Tisza Szigetet alapított a Tolna megyei városban. A döntés a DK és a Tisza Párt feszült viszonya miatt különösen érdekes. Magyar Péter – a korábbi politikusok csatlakozásától eddig elzárkózó – pártja azt közölte: a Tisza mozgalmi bázisát jelentő egyesülések esetében nem firtatják az alapítók politikai múltját.

Tisza Szigetet alapított Dombóvár korábbi, DK-közeli polgármestere – erről maga Szabó Loránd adott hírt a Facebookon.

Magyar Péter az áttörést jelentő júniusi választások után jelentette be, hogy hozzálát a pártépítéshez, amelynek egyik elemét a polgári körök mintájára létrehozott, 10–50 fős Tisza Szigetek képezik. Ezek nem a párt helyi alapszervezetei, hanem a Tisza mozgalmi bázisát jelentő civil egyesülések.

A Tisza Párt lapunk megkeresésére azt írta: már közel ezer ilyen egyesülés jelezte megalakulási szándékát, és a nagy részük túl van az alakuló ülésen. „Amire különösen büszkék vagyunk, hogy külföldön is egyre több helyen alakítják meg a kint élő magyarok a saját szigetüket – London, Stuttgart, Bécs – és nagyon lelkesen, aktívan építik a saját mikroközösségüket” – tették hozzá.

A dombóvári, 424-es Tisza Sziget szeptember 7-én tartotta a lecsófőzéssel egybekötött alakuló ülését.

Szabó Loránd lapunknak elmondta, hogy közösen alapította a Tisza Szigetet a legutóbbi polgármesterjelölti indulása mögött álló csapattal, melynek tagjai „80-90 százalékban szimpatizálnak” Magyar pártjával. A Tisza részéről elvárás volt, hogy megnevezzenek egy alapítót, amit a következő ciklusra is önkormányzati képviselői mandátumot szerző Szabó a közösség felkérésére vállalt, mivel „több évtizedes közéleti pályája alatt jártasságot szerezett egyesületi ügyekben”. A Tisza Szigeteknek nincs vezetőjük, csak kapcsolattartójuk – ez a feladat szintén Szabóé lett. A tömörülésnek a Szabó egyesületében politizáló Kurucz Józsefné megválasztott ellenzéki képviselő is tagja.

A volt polgármester elmondta azt is, hogy nem az övé az egyetlen Tisza Sziget a városban:

a másikat Tigelmann Péter, Szabó korábbi alpolgármestere és az Együtt-PM volt országgyűlési képviselőjelöltje hozta létre,

aki idáig önkormányzati képviselő volt, de a júniusi választáson nem indult újra. Szabó úgy tudja, hogy előkészületben van egy harmadik és egy negyedik Tisza Sziget is, ami szerinte jó dolog, hiszen így mindenki eldöntheti, melyikhez kíván csatlakozni.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik