,,Am deschis ușa muzicienilor români din Serbia”
Ocrotitoarea partidului
31 octombrie 2024
12:15
Centenar și dublă lansare de carte în Banatul sârbesc
31 octombrie 2024
11:50
Festivalul „Tinerețea Cântă” a transformat scena, din nou, într-o sărbătoare a talentului, aducând laolaltă zeci de artişti care au impresionat publicul cu interpretările lor pline de energie și pasiune. În cele două seri festivaliere memorabile, spectatorii au fost purtați printr-un univers muzical divers, de la ritmuri de muzică ușoară, până la rock și muzică modernă. …
Florian Copcea, o personalitate marcantă a literaturii contemporane, s-a impus printr-o carieră vastă și o operă de o profunditate remarcabilă. Născut la 28 iunie 1952, în Valea Copcii, jud. Mehedinţi, și-a dedicat viața poeziei, prozei și cercetării literare, fiind nu doar un talentat scriitor, ci și un erudit cercetător al culturii românești și europene. Cu o activitate prodigioasă, recunoscut atât în România, cât și în Republica Moldova și Serbia, Florian Copcea rămâne un adevărat ambasador al valorilor literare, un poet al lumilor paralele, preocupat de marile teme existențiale.I s-au decernat peste 50 de premii literare, dintre care amintim: Distincţia de Aur „Lumina” (14-15 decembrie 2007), Novi Sad; Premiul „Apollon” pentru Literatură (2017), Sremska Mitrovica; premiile Uniunii Scriitorilor din România în anii 1993, 1998 şi 2016. În anul 2017, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a conferit Medalia „Dimitrie Cantemir” pentru promovarea operei lui Mihai Eminescu. A primit Premiul ,,Eminescu” Festivalului Internaţional de Literatură ,,Drumuri de spice” de la Uzdin (2018). La Congresul Mondial al Eminescologilor primeşte Medalia ,,Eminescu” pentru promovarea literaturii române în Serbia. Este membru al „Cercului Honoris Causa - Lumina” din Panciova, al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Asociaţiei Scriitorilor din Voivodina, Republica Serbia, al Uniunii Scriitorilor de Limbă Română din Chişinău şi al Societăţii Scriitorilor Danubieni. Este cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova. Organizează, din 1990, Festivalul Internaţional de Literatură ,,Mihai Eminescu”.La 24 septembrie 2024, a devenit membru titular al Academiei Internaționale Léopold Sédar Senghor din Milano, Italia.Fără îndoială, destinul …
Echipele de tenis de masă de la „Banatul Lokve” din Sân-Mihai au început noul sezon cu o serie de rezultate …
Săptămâna trecută s-a încheiat Campionatul de toamnă la fotbal în Divizia intercomunală Vârșeț - Biserica Albă, în care …
În convorbirea cu Miloș Marian Moise din Sărcia, am aflat că luni, în cea de a doua zi …
Retrospectiva sportului a anului 2023 o vom începe cu cel mai mare eveniment sportiv „Cupa Libertății” Jocurile sportive …
Luna trecută s-a încheiat Campionatul de Handbal în Liga a doua a Serbiei în care s-au desfășurat nu …
La manifestarea etnografică ce a avut loc la Nicolinț, sub genericul „Ștergar înflorat peste vii aruncat”, organizată de Asociația Femeilor „Pro Art”, femeile adunate în jurul Asociației „Zestrea grebenceană” din Grebenaț au obținut două titluri importante: locul I pentru cel mai deosebit stand și un premiu pentru cel mai vechi ștergar cusut manual.Aceste premii obținute sunt încă o dovadă a faptului că femeile din Grebenaț au rămas fidele obiceiurilor și portului autentic din satul lor, fiind totodată purtătoare ale făcliei culturale a românilor de pe aceste meleaguri.Silvia MĂRGANArticolul îl puteți citi în numărul 44 din 2 noiembrie