Påven i Papua Nya Guinea: Ett folk som ber har en framtid
Vatican News
Påven Franciskus inledde sin första hela dag i Papua Nya Guinea med att träffa landets myndigheter, representanter för civilsamhället och den diplomatiska kåren. På morgonen lördagen den 7 september välkomnade de påven i APEC House i huvudstaden Port Moresby.
Papua Nya Guineas generalguvernör, Sir Bob Bofend Dadae, hälsade påven varmt välkommen och påminde om den katolska kyrkans historia i landet och de bidrag den har gett och fortsätter att ge till samhället.
Generalguvernören hade haft ett privat samtal med påven, strax före mötet med myndigheter och diplomater.
Oerhörd kulturell rikedom
Påven Franciskus tackade generalguvernören för att ha öppnat ”dörrarna till ert vackra land, så långt från Rom och ändå så nära den katolska kyrkans hjärta”.
Han hyllade landets folk, som bor i en skärgård med hundratals öar och där mer än åttahundra språk talas, där vart och ett representerar unika etniska grupper, och han kallade det ”en extraordinär kulturell rikedom”.
Naturresurser som gynnar alla
Påven påpekade att landet också är rikt på naturresurser, som är ”Guds gåvor som ska komma hela samhället till del”, även om det krävs hjälp utifrån för att använda dem.
”Det är inte mer än rätt att man tar hänsyn till lokalbefolkningens behov när man fördelar intäkterna och anställer arbetare, för att förbättra deras levnadsvillkor”, sa han.
Det krävs stort ansvar och samarbete för att utveckla dessa resurser på ett rättvist och hållbart sätt, konstaterade han.
Att övervinna spänningar
Påven uttryckte sin förhoppning om att våldet stammar emellan ska upphöra. Han vädjade till alla att ”beslutsamt slå in på den väg som leder till ett fruktbart samarbete till gagn för alla människor i landet”. Dialog kan hjälpa till att hitta vägen framåt så att hälsa, utbildning och möjligheter till ett värdigt arbete kan förbättras, tillade han.
Att odla hopp och andliga värden
Samtidigt som man säkerställer att alla har tillgång till de grundläggande livsförnödenheterna behöver människor också ”stort hopp i sina hjärtan” för att kunna leva fullt ut och på ett meningsfullt sätt, fortsatte påven och förklarade hur det behövs en bredare andlig syn som är rotad i tron.
”Andliga värden påverkar i hög grad byggandet av den jordiska staden och alla timliga realiteter. Med andra ord, dessa värden genomsyrar en själ och inspirerar och stärker varje projekt”.
Påven förklarade hur mottot för hans besök i Papua Nya Guinea sammanfattas i ett ord: ”Be”. Han betonade att ”ett folk som ber har en framtid, eftersom det hämtar styrka och hopp från ovan”.
En bedjande inställning, tillade påven Franciskus, ger inre frihet, precis som paradisfågeln på resans logotyp, liksom på den nationella flaggan, är en symbol för frihet, ”en frihet som ingen och ingenting kan kväva eftersom den finns inom oss och vaktas av Gud som är kärlek och vill att hans barn ska vara fria”.
Tron hjälper samhället
Påven sa sedan att för dem som bekänner sig till den kristna tron, vilka utgör majoriteten av folket, uttryckte han sin innerliga förhoppning att deras tro kan vara mer än ett iakttagande av ritualer och föreskrifter, och utmärkas ”av kärlek till Jesus Kristus och viljan att följa honom som en lärjunge”.
Tron, sa han, ”kan vara levande i kulturen, inspirera sinnen och handlingar och vara en fackla av ljus som lyser upp vägen framåt”.
Han berömde de kristna samfundens levande uttryck på tro och för det välgörenhetsarbete som de utför i landet, och uppmuntrade dem att samarbeta med offentliga institutioner och alla människor av god vilja.
Avslutningsvis påminde påven Franciskus om det lysande vittnesbördet från den salige Peter To Rot, tillsammans med den salige John Mazzucconi, och alla de missionärer som har vigt sina liv här och gett folket styrka och hopp.
”Må den helige ärkeängeln Mikael, Papua Nya Guineas himmelske beskyddare, alltid vaka över er, försvara er från alla faror och skydda befolkningen i detta land.”