WAT IS EEN BOTNET?

Een botnet is een combinatie van "robot" en "netwerk" en verwijst naar een netwerk van computers die geïnfecteerd zijn met malware en onder de controle staan van één aanvallende partij, bekend als de "bot-herder". Elke geïnfecteerde machine, aangeduid als een bot, werkt samen met anderen binnen het botnet. De bot-herder organiseert de samenwerking van deze gecompromitteerde computers en gebruikt ze om verschillende cyberactiviteiten uit te voeren, zoals het automatiseren van scripts over het netwerk.

GRATIS ANTIVIRUS EN VIRUSSCAN

Heb je je ooit afgevraagd waar hackers hun middelen voor massale campagnes vandaan halen? Sommige kwaadaardige online operaties kunnen een leger aan computers vereisen om effectief te zijn. In plaats van hiervoor honderden computers te kopen, maken kwaadwillende actoren vaak gebruik van botnets. 

Wat is een botnet?

Een botnet is een combinatie van "robot" en "netwerk" en verwijst naar een netwerk van computers die geïnfecteerd zijn met malware en onder de controle staan van één aanvallende partij, bekend als de "bot-herder". Elke geïnfecteerde machine, aangeduid als een bot, werkt samen met anderen in het botnet. De bot-herder organiseert de samenwerking van deze gecompromitteerde computers voor cyberactiviteiten zoals het uitvoeren van geautomatiseerde scripts op het netwerk.

Zijn botnets slecht?

Er is niets inherent kwaads aan een botnet. Botnets kunnen veel repetitieve taken uitvoeren. Ze kunnen een bot-herder helpen om zijn activiteiten te laten groeien, te automatiseren en te versnellen door toegang te krijgen tot meer middelen van deelnemers. Bijvoorbeeld, het crowdsourced wetenschappelijk experiment, SETI@home, is een vrijwillig botnet in de zoektocht naar buitenaardse intelligentie (SETI).

Helaas heeft de term botnet negatieve associaties omdat kwaadwillenden de technologie vaak voor kwade doeleinden gebruiken. Kwaadaardige botnets worden ontwikkeld via malwareverspreiding. Je kunt een kwaadaardig botnet zien als de Borg uit Star Trek.

Net zoals de Borg individuen assimileert tot drones voor het Collectief, kunnen computers die stiekem zijn geïnfecteerd door een botnetagent onbewust deel worden van het botnet en rapporteren aan de command-and-control-servers van de bot-herder. De bot-herder kan het botnet dan gebruiken voor bijvoorbeeld de volgende activiteiten: 

Massale e-mailspamcampagnes

Spambotnets kunnen meer dan honderd miljard spamberichten per dag verzenden. Sommige spam die door botnets wordt gegenereerd, is slechts een ergernis. Echter, gevaarlijkere spambotnets kunnen phishingcampagnes uitvoeren, malware verspreiden, meer bots verspreiden en gevoelige informatie stelen. Je kunt meer lezen over de Emotet botnet om meer te leren over spamcampagnes. 

DDoS-aanvallen

Botnet DDoS-aanvallen kunnen de bronnen van je computer gebruiken om gedistribueerde denial-of-service (DDoS) aanvallen uit te voeren. Dit type aanval omvat het sturen van overmatige hoeveelheden verkeer naar een website of dienst om het te overweldigen. Afhankelijk van de aard en schaal van een organisatie, kan een DDoS-aanval variëren van een klein ongemak tot permanent schadelijk.

Valse internetverkeergeneratie

Advertentiefraude-botnets kunnen je webbrowser gebruiken om verkeer naar online advertenties te sturen zonder jouw toestemming. Het proces bedriegt marketeers door nepverkeer te genereren en inkomsten te verkrijgen. Dergelijke botnets zijn moeilijk op te merken omdat ze zeer weinig middelen gebruiken.

Remote Desktop Protocol (RDP) aanvallen

Een RDP-aanval stelt hackers in staat om netwerkbeveiligingslekken uit te buiten en malware zoals ransomware te droppen. Cybercriminelen kunnen botnets zoals GoldBrute gebruiken om RDP-servers te hacken. RDP-aanvallen zijn zo ernstig dat zelfs de FBI een waarschuwing heeft uitgegeven.

Internet of Things (IoT) Aanvallen

Het Internet der Dingen (IoT) is het systeem van miljarden internetverbonden apparaten die gegevens verzamelen en delen zonder menselijke tussenkomst voor gebruikersvoordeel. Een voorbeeld is een zelfrijdende vrachtwagen die gegevens verzamelt en verzendt via sensoren. Botnets zoals het Mirai botnet scannen het internet naar IoT-apparaten en infecteren ze. 

Daarnaast kan een cybercrimineel een bot gebruiken om je beveiliging en privacy op verschillende manieren te schenden:

  • Je toetsaanslagen monitoren.
  • Je inloggegevens stelen.
  • Je intellectuele eigendom stelen.
  • Financiële gegevens stelen.
  • Achterdeuren benutten.

Tekenen dat je computer deel kan uitmaken van een botnet

Een botnetinfectie is gevaarlijk omdat de symptomen niet altijd duidelijk zijn. Botnetsymptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere typen malware, hardwareproblemen of software-updates. Download Malwarebytes gratis om je computer te scannen op malware en bekijk je beveiligingsinstellingen als je enkele van de volgende symptomen opmerkt, om veilig te zijn.

  1. Onverklaarbare activiteit: Je merkt dat je processor, harde schijf of computerfans overmatig draaien zonder reden.
  2. Langzame internetverbinding: Je internet is trager dan normaal. Je merkt dat je router hard werkt, maar je downloadt of uploadt niets en er worden ook geen updates uitgevoerd.
  3. Langzame herstarts en afsluitingen: Kwaadaardige software kan ervoor zorgen dat een computer langzaam afsluit. Bijvoorbeeld, als je computer actief deelneemt aan een botnet, kan het meer tijd kosten om uit te schakelen.
  4. Applicaties crashen: Programma's die eerder probleemloos werkten, zijn nu buggy.
  5. Overmatig RAM-gebruik: Botnets kunnen geheugen gebruiken. Controleer of een mysterieuze applicatie een groot percentage van je RAM gebruikt.
  6. Mysterieuze e-mails: Mensen op je contactenlijst klagen dat je hen spam of kwaadaardige e-mails hebt gestuurd.
  7. Onveilige gewoonten: Je hebt geen kritieke beveiligingspatches voor je besturingssysteem gedownload, of je hebt kwaadaardige links geopend, onveilige software gedownload of een onveilige website bezocht.

Veelgestelde vragen

Wat is een voorbeeld van een botnetaanval?

Een voorbeeld van een botnetaanval is de Mirai-botnetaanval in 2016. Deze infecteerde talloze Internet of Things (IoT) apparaten, zoals routers en beveiligingscamera's, door misbruik te maken van zwakke standaardwachtwoorden. De gecompromitteerde apparaten werden vervolgens gebruikt om een enorme gedistribueerde denial-of-service (DDoS) aanval uit te voeren op doelwebsites, waardoor ze werden overspoeld met verkeer en ontoegankelijk werden voor legitieme gebruikers.

Hoe illegaal is een botnet?

Het beheren van een botnet is zeer illegaal. Botnets zijn netwerken van gecompromitteerde computers of apparaten die onder de controle staan van een kwaadwillende actor, vaak zonder de medeweten of toestemming van de eigenaars. Deze botnets worden gebruikt om verschillende cybermisdaden uit te voeren, zoals DDoS-aanvallen, het verspreiden van malware, het stelen van gevoelige informatie, en het deelnemen aan frauduleuze activiteiten.

Het gebruik van een botnet om kwaadaardige activiteiten uit te voeren schendt wetten met betrekking tot ongeautoriseerde toegang, computervredebreuk, gegevensinbraken, identiteitsdiefstal, en cybercriminaliteit in veel rechtsgebieden wereldwijd. Wetshandhavingsinstanties onderzoeken en vervolgen actief individuen die betrokken zijn bij botnetoperaties, omdat dit een aanzienlijke bedreiging vormt voor de veiligheid en stabiliteit van computernetwerken en het internet als geheel.

Wat is het verschil tussen een DDoS en een botnet?

Een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval en een botnet zijn gerelateerde maar onderscheidende begrippen. Een DDoS-aanval is een kwaadaardige poging om een netwerk, dienst of website te overweldigen met overmatig verkeer, waardoor het ontoegankelijk wordt. Een botnet daarentegen is een netwerk van gecompromitteerde computers of apparaten onder controle van een kwaadwillende operator. Het botnet kan worden gebruikt voor verschillende cyberaanvallen, inclusief DDoS-aanvallen. Kortom, een DDoS-aanval is een specifiek type cyberaanval, terwijl een botnet een verzameling gecompromitteerde apparaten is die kunnen worden gebruikt om verschillende soorten cyberaanvallen uit te voeren, inclusief DDoS-aanvallen.