Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Horor

Posledné recenzie (2 143)

plagát

Len my dvaja (2023) 

Tohle je přesně parketa, v níž Francouzi dominují a málokdo jim může konkurovat. Valérie Donzelli dokáže hrát, psát i režírovat jak komedie, tak dramata, tentokrát přidala další silný kousek, pořádné psycho. Ne nadaramo se říká, že psychické násilí a týrání může být zničující mnohem více, než to fyzické. Navíc se sakra těžko dokazuje, pokud svině násilník navenek působí spořádaně. Melvil Poupaud si toho hajzla pěkně vychutnal, byl velmi uvěřitelný a na pěst v podstatě od začátku do konce. Virginie Efira mám čím dál víc rád, v tomhle filmu se blýskla dokonce dvojnásobně. Silný příběh, kterých v reálném životě bohužel nalezneme požehnaně.

plagát

Emanuela (1974) 

Když jsem viděl novou verzi, musel jsem se podívat, už jen ze zvědavosti na původní film. Mohu jen potvrdit, že se jedná o dva naprosto odlišné snímky. Podobností bych spočítal na prstech jedné ruky. Samozřejmě je patrných padesát let, které oba snímky od sebe dělí, nicméně stěží lze určit, který je lepší či horší. Původní film se určitě mnohem více drží literární předlohy s tím, že některé pasáže se nejspíše objeví až v dalších pokračováních. Téma lásky, tělesnosti, sexu, hranic ve vztahu mezi mužem i ženou je zpracováno celkem slušně, byť občas může mít divák pocit, že se dívá na levnou erotickou zábavu nám známou z devadesátých let o sobotní půlnoci. Nejásám, avšak nezatracuji ani jedno zpracování.

plagát

Schindlerov zoznam (1993) 

Měl jsem pouze letmou a povrchní znalost o filmu, resp. příběhu, podle něhož byl film natočen. Proto jsem byl nejspíše do cca polovinu filmu udiven, proč by měl být Oskar Schindler kladnou postavou - arogantní nevěrník a flamendr. Jeho postava se ale velmi důmyslně rozvine, až dojde k tomu hlavnímu - tvorbě slavného seznamu. Můj oblíbenec Liam Neeson podává skvělý výkon, ale musím objektivně přiznat, že byl zastíněn naprosto odzbrojujícím výkonem Ralpha Fiennese. Dokázal ztvárnit snad jednu z nejodpornějších postav, netvorů a zlosynů v dějinách kinematografie. Své brutální a ohavné činy přitom provádí s takovou lehkostí, grácií až elegancí, až z toho mrazí a tuhne krev v žilách. V neposlední řadě musím zmínit asi nejsmutnější postavu v podání Bena Kingsleyho hovořícího tichým hlasem a vystupujícího tak nenápadně, jako by tam ani nebyl, přitom byl osobou klíčovou. Film je protkán silnými momenty, vypjatými scénami, které nelze vymazat z paměti. Mám splněn další významný film ze zlatých devadesátek.

Posledné hodnotenia (4 958)

Len my dvaja (2023)

04.10.2024

Emanuela (1974)

02.10.2024

Čarodejník (1997)

02.10.2024

Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama (2018) (hudobný videoklip)

01.10.2024

Schindlerov zoznam (1993)

01.10.2024

Jedna noc (2024)

30.09.2024

Ztraceni v noci (2023)

30.09.2024

To sa mi snáď len zdá (2023)

30.09.2024

Tori a Lokita (2022)

30.09.2024

Reklama

Posledný denníček (25)

Filmová výzva - žánry

Rok uplynul, jednu pandemickou výzvu jsem dokončil, druhá pokračuje volným tempem. Konec pandemie je v nedohlednu, tak proč si nezvolit další osobní filmovou výzvu. Čistě žánrovou jsem nikdy neabsolvoval, tak se moc těším.

 

Akční - Alita: Bojový anděl 4*

Animovaný - Zataženo, občas trakaře   3*

Dobrodružný - Indiana Jones a poslední křížová výprava

Dokumentární - Tatínek 3*

Drama - Million Dollar Baby

Erotický - Nymfomanka, část 2

Experimentální - Sedmikrásky

Fantasy - Muž z oceli

Film Noir - Dáma ze Šanghaje

HIstorický - Lincoln

Horor - Halloween

Hudební - Ma Rainey - matka blues 3*

Katastrofický - 2012

Komedie - Vítejte u Ch´tisů

Krátkometrážní - Lady Blue Shanghai

Krimi - Gangy New Yorku

Muzikál - Bídníci

Mystériózní - Zelená míle

Poetický - Měsíc nad řekou

Pohádka - Princezna zakletá v čase 2*

Porno - Xcalibur

Povídkový - Noc na Zemi

Psychologický - Stanfordský vězeňský experiment

Road-movie - Země nomádů 3*

Rodinný - Matilda

Romantický - Před úsvitem

Sci-fi - Interstellar

Sportovní - Zrození šampiona

Thriller - Čekej do tmy

Taneční - Koně se také střílejí

Western - Zprávy ze světa 3*

Životopisný - Letec

Politický - Duel Frost / Nixon

Knižní adaptace - Na krátko 3*

Divadelní adaptace - The Father 5*