Reklama

Reklama

Skôr než zaspím

  • Česko Dřív než půjdu spát (viac)
Trailer 1
Dráma / Mysteriózny / Thriller / Psychologický
Veľká Británia / USA / Francúzsko / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(viac)

Videá (20)

Trailer 1

Recenzie (301)

salalala 

všetky recenzie používateľa

Thriller, který by moc rád byl něčím víc, než nakonec je, patří k těm typům filmů, které stojí a padají s příběhem a jeho pointou. Joffe nemá problém vytvořit hutnou a paranoidní atmosféru a vzhledem k tomu, že zpočátku nevíme o moc víc než hlavní hrdinka, to báječně funguje. Je jasné, že každá postava může lhát a záměrně zatajovat věci a jejich rozkrývání je poměrně fajn. S přibývajícím časem ale film upadá do stále větších klišé a stává se tuctovou a zaměnitelnou podívanou. Joffe zkrátka jede na jistotu a nikdy nevystoupí z mezí žánru, což znamená, že tu sice je pár akčnějších scén, lekaček a rádoby tajemství, všechno už ale bylo viděno jinde a mnohdy i lépe. Do lehkého nadprůměru film posouvá ústřední trio, které sice nemá moc možností vyniknout, ale uhraje si svoje a mnohdy mu stačí zapojit nezpochybnitelné charisma (Kidman je celou dobu vyděšená, ale nepřehrává, Firth se ke slovu dostává až na konci a vše zvládá, jak má, jen Strong by mohl dostat nějaký moment, kde by vysloveně vynikl). Závěrečná pointa tak vlastně nikoho nepřekvapí, natožpak šokuje, potěší ale, že není úplně hloupá a je v ní jen minimum nelogičností. Pro trošku zkušenějšího diváka je tak Before I Go to Sleep pouhou žánrovou jednohubkou, která neurazí, ale ani vysloveně nepotěší. 60% ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,MUSÍM SI VZPOMENOUT…" /// Atmosféra nevědomí a strachu. Jak dlouho to může fungovat? Dokuď mi nevyslepičej všechny informace? Naštěstí přicházej vzpomínkový fragmenty … a všichni hrajou s Nicole a se mnou hru na čuráku. A my chvíli fakt ani jeden nevíme! Firth je v poho, Nicole má tyhle typy v malíku už z kurzů u Triera, a tak jen překvapuje, že knižních 368 stránek může bejt pro filmovej příběh tak řídkejch. Nebo že by za to mohl někdo jinej? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011 napsal S.J. Watson, číst nebudu. 2.) Stará simuluje ztrátu paměti. 3.) Thx za titule ,,tsusho“ a ,,jives“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

forsythia 

všetky recenzie používateľa

Až se ráno vzbudím z divného snu, trochu se rozkoukám kolem a řeknu si "Sakra, kde to jsem?" Pak přijde jeden malej harant a bude mi tvrdit, že jsem jeho máma. Mám mu věřit? Když si pomalu začnu na tu myšlenku, že mám dítě, zvykat, otevřou se dveře a vejde druhej harant. I ten mi bude tvrdit, že jsem jeho máma. Co se to tu děje? Tak jsem máma toho prvního, nebo toho druhýho? A ve všem tom vykolejení se dveře otevřou potřetí a hádejte, co se stane. Správně, uhodli jste. Přijde třetí harant a začne se svých práv domáhat stejně jako ti dva předtím. Já to říkám pořád, nikomu nevěřit! ()

JohnCZ 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý na postupném odhalování postavený film s výborně takřka oscarově hrající Nicole Kidman, který sice ve finále nezklame a scénář dokáže i překvapit, ale pro lepší hodnocení mi tam cosi chybělo. Before I Go Sleep skončil někde na pomezí psychologického dramatu a napínavého thrilleru, ale ani v jedné oblasti nejede úplně na doraz a občas působí nepřirozeně a vykonstruovaně. ()

evanka 

všetky recenzie používateľa

Nicol Kidman se každé ráno probouzí s vygumovanou hlavou a neví kde je a kdo je ten chlap vedle ní v posteli. Není to ale díky divokému večírku nýbrž tím, že trpí amnézií. Podle fotek v koupelně jí to začíná za chvíli docházet. Pak je tu i manžel Colin Firth, který je již připraven s fotoalbem v ruce a se stručným shrnutím posledních 10 let jejího života. Colin všechno zvládá zmatené Nicol vysvětlit během vstávání a snídaně a pak už spěchá do práce. Nicol bloumá neznámým domem dokud jí nezavolá její doktor a nenasměruje ji ke schovanému foťáku ve skříni, na který si Nicol po večerech nahrává takový deník. A tady na scénu přicházejí pochyby, podezření a honba za pamětí. Kdo jí z hlavy vymlátil všechny vzpomínky? Colin Firth tady pro změnu hraje toho špatného a to mu sluší a Nicol Kidman předvádí svoje vyděšené oči a svou křehkost, čímž mě nudila. Film začne být zajímavý až těsně před koncem. Jinak to postrádá napětí. Knihu jsem nečetla, ale film asi nedokázal pojmout rozsáhlejší děj a souvislosti, které by to mohly udělat zajímavějším. Klasický americký objímací a uslzený happy end tomu taky moc nepřidal. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (13)

  • Ben (Colin Firth) vo filme Christine (Nicole Kidman) pripomína, že je alergická na jahody. Nicole Kidman je na ne v skutočnosti sama alergická. (Astonko)
  • V knihe si pre seba Christine (Nicole Kidman) píše denník, vo filme však nahráva videá. (Astonko)
  • Autorem předlohy je S. J. Watson, vystudovaný fyzik, který vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích, kde se zabýval audiologií. V rámci "The Faber Academy", série kurzů nezávislého britského vydavatelství Faber and Faber, absolvoval kurz "Writing a Novel" a přestože je román "Dřív než půjdu spát"  jeho prvotinou, všiml si ho hned po vydání Ridley Scott, producent filmu. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama