Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olga (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije v postarším domku společně se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Jejich vzájemný vztah je poněkud napjatý a nejspíš poznamenaný nejedním šrámem z minulosti. Olga přežila hrůzy gulagu a dnes o tom píše knížky a vypráví na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat taky novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která, zdá se, ví o Olze v danou chvílí víc než kdokoliv jiný v této zemi. A chystá se s tím jít ven. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (207)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Jestli se Jiřině Bohdalové nedá něco upřít, tak fakt, že umí hrát. Ve svých letech dokáže opilou scénu tak, jako nikdo. A navíc má štěstí, že ji Jirka Strach má rád, protože ji už po druhé uvrtal do televizního filmu, který nejen námětem, ale i zpracováním prostě stojí za pozornost. A to i v případě, kdy Jiřinu Bohdalovou rádi nemáte. Především pro její chování nebo politické preference. ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Není to věrný přepis příběhu Věry Sosnarové, spíš taková parafráze, která se v několika místech liší. Je to dobře zrežírované, kamera taky funguje, herci jsou většinou dobrý, i když ne všichni mi úplně typově sedí, hlavně dcera a novinářka. Bohdalka luxusní. Dvě věci mi přijdou, že šly udělat lip : jednak, ze pravda je jasná už poměrně brzy. Což je skoda, s tím se dalo hrát dýl. A potom trochu useklý konec. Jinak ale v rámci tvorby ČT vysoký nadprumer. ()

Reklama

zette 

všetky recenzie používateľa

I kdyz divak tusi, ze na tom vypraveni je neco spatne. Urcite napeti a vyvoj v chovani postav tam je. Film stoji za pozornost. A to nejen diky hereckemu obsazeni. Vsechny tri herecky patri mezi me oblibene a svych roli se ujaly na vybornou. Neuveritelne, ze Bohdalova uz je ve filmu od tricatych let minuleho stoleti. Na televizni tvorbu vice nez dobre... ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

Na poměry Jiřího Stracha spíš slabší kousek. Přišlo mi že docela líně provedený. Ovšem příběh je zajímavý a rozhodně stojí za vidění díky hereckému výkonu Jiřiny Bohdalové. Ač "Bohdalku" nemám rád a o její politické angažovanosti si myslím své, tahle role ji sedla jako hrnec na prdel. Možná právě proto ... ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Scenár je napísaný tak, akoby bol priamo určený pre Jiřinu Bohdalovú. Napriek pokročilému veku si zachovala dôstojnosť, myslí jej to a rozpráva. Opilecké scény sú horkosmiešne. Vzťah s dcérou je vďaka obidvom herečkám uveriteľný a dodáva príbehu pikantnosť. Že filmu chýba morálne posolstvo? Ani to si nemyslím, nie je podaný ako heroický príbeh väzenkyne, ktorý má inšpirovať budúce generácie. Čo je pravda a čo je lož? Sú lži milosrdné... Film som brala len ako príbeh človeka, ktorý sa mohol aj takto odohrať. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (10)

  • Matka Věry Sosnarové, Ludmila Šímová, rozená Melkich, získala v době nacistické okupace českých zemí pro sebe a dvě ze svých tří dcer říšské občanství a udala gestapu sousedku, která kritizovala Adolfa Hitlera. Do Sovětského svazu Ludmila Šímová se svými dvěma dcerami de facto utekla před odvetou za kolaborantství. (sator)
  • Věra Sosnová, jejímž příběhem byl snímek inspirován, byla, na rozdíl od postavy hrané Jiřinou Bohdalovou, konfrontována historiky a na odškodnění či vyznamenání nikdy nedosáhla. (Olík)
  • Natáčelo se na Gymnáziu J. S. Machara v Brandýse nad Labem během letních prázdnin. V komparzu si zahráli studenti a profesoři. (SONY_)

Reklama

Reklama