Reklama

Reklama

Bitka o Britániu

  • Česko Bitva o Británii (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Príbeh z obdobia Bitky o Britániu, série leteckých bitiek, ktorá vyvrcholila v roku 1940, kedy nemecký letecký útok na Britániu odrazilo početne omnoho slabšie britské letectvo. Film je pohľadom na statočný zápas britských pilotov proti omnoho silnejšiemu nepriateľovi s kvalitne stvárnenými leteckými súbojmi a hviezdnym hereckým obsadením. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (215)

Legas 

všetky recenzie používateľa

Faktografický válečný film se spoustou úchvatných leteckých scén. Je třeba brát zřetel na dobu vzniku, protože dnes jsou takovéto scény více dynamické (viz. třeba Pearl Harbor Michaela Baye). Tehdy ale měli k dispozici více letadel, takže letecké scény jsou přeci jen skutečnější (hmatatelnější), než sprška CGI efektů. Film trošku postrádá osobitější příběh, díky kterému by se divák mohl s někým ztotožnit. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Aj pri Bitke o Britániu si uvedomujem, že vojnový žáner nie je úplne môj šálok kávy. Grom filmu sú bezpochyby strhujúce vzdušné súboje, lenže pozerať sa v pravidelných intervaloch stále na to isté mi prišlo bohužiaľ trochu monotónne a predvídateľné. Ďalším veľkým lákadlom sú veľké herecké mená, avšak v tom vidím skôr dvojsečnú zbraň, pretože nie sú dostatočne využité a mal som pocit, že sa projektu zúčastnili skôr kvôli prestíži, ako vďaka zaujímavosti napísaných charakterov. Celkovo však vysoko profesionálne natočené remeslo, kde sa nešetrilo s peniazmi a na veľkom plátne v kine by som rozhodne pridal jednu hviezdu. Plusom je aj faktorgrafická stránka veci, keďže históriu druhej svetovej vojny až tak neštudujem, mám pocit, že som sa niečo o okolnostiach zobrazených udalostí niečo relevantné dozvedel. ()

Reklama

JohnSmith 

všetky recenzie používateľa

Režisér Bondovek si odskočil k válečnému dramatu, jehož téma je pro Brity jednou z nejosobnějších věcí novodobé historie. Nutno říci, že se jedná o jeden z nejlepších válečných snímků, jaké jsem viděl a to hlavně díky nezapomenutelným leteckým soubojům, které jsou na rok 1969 naprosto skvělé a troufnu si říci, že strčí některé dnešní do kapsy. ()

marvan 

všetky recenzie používateľa

Hamiltonovy režisérké schopnosti lze ocenit snad jen s přihlédnutím k době vzniku. To málo, co Hamiltona odlišuje od průměrného režiséra té doby, se mi s odstupem času jeví jako bezvýznamné. V podstatě velmi stupidní manipulativně - ideologický blábol. Přesně ve smyslu toho, co řekl Jiří David o památnících 2. světové války: z takových ideologicky uvědomělých sraček se o opravdové válce nedovíme nic. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Kvalitné spracovanie jednej z najväčších leteckých bitiek. Film som videl už veľmi dávno a rád som si ho po tak dlhom čase v tv opäť pripomenul. Priestor dostáva striedavo anglická i nemecká strana a takto to mám rád. Čo my trochu vadilo bolo to, že film postráda hlavnú alebo nejakú výraznejšiu postavu, ale to je v starších vojnových veľkofilmoch akosi bežné. Osobne mi vyhovuje skôr komornejšie podanie a film s 1-3 hlavnými postavami. Pochvalu si zaslúžia výborné letecké a bojové scény, ale i dobrá postava nervózneho ríšskeho maršála Goringa. 80%. ()

Galéria (122)

Zaujímavosti (26)

  • Jako jedni z konzultantů filmu působila při natáčení opravdová letecká esa Druhé světové války, která se účastnila i přímo Bitvy o Británii. Za britskou stranu to byl podplukovník Robert Stanford Tuck, DFC, DSO & AFC, který má na svém druhoválečném kontě 28 potvrzených sestřelů. Za německou stranu pak nikdo menší než sám generál Adolf Galland, bývalý velitel stíhacích sil Luftwaffe a eso s potvrzenými 104 sestřely. (Foxhound#1)
  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)
  • V závěrečných titulcích jsou uvedeni piloti státu Izrael, což je nesmysl, protože Izrael vznikl až v roce 1947, tedy 7 let po bitvě o Británii. (Jirka_Globus)

Súvisiace novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (viac)

Reklama

Reklama