Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (3 543)

plakát

Všichni za mříže (1984) 

Sordiho nie príliš úderná, ale zato výstižná satira o nekonečnej špirále korupcie, svorne spájajúcej súdnu moc, politické kruhy a masovokomunikačné prostriedky. Zaujímavá je účasť Joe Pesciho v úlohe prešibaného a klzkého korupčníka. Za tri príťažlivé Dalily. (4.10.2024)

plakát

Past (2024) 

Hoci by som takmer bezvýhradne podpísal komentár užívateľa tron-a, dávam za 4 priepustky do zákulisia. Už len ten originálny námet je totiž za 5 oscarových pulitzerov. Pasáže z koncertu a Hartnettovo rekognoskovanie terénu je takisto vynikajúce. Všetko sa zlomí v momente keď do hry vstúpi Lady Raven. Svojrázna Shyamalanova pocta Hitchovmu opus magnum totiž pôsobí dramaturgicky odfláknutá a práve tu by sa ako soľ zišla nejaká originálna, šokujúca a "mindfuck" pointa. V tomto prípade sa to ale bez nej - ja vravím na škodu filmu - zaobišlo. Napriek tomu som sa bavil a herecké výkony všetkých zúčastnených na čele s Hartnettom považujem za vysoko nadpriemerné. A tentokrát chcem vidieť aj poriadny a premyslený sequel! (26.9.2024)

plakát

L'intrigo (1964) 

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 14.1.1984, réžia slovenského znenia (ČST Bratislava 1983) = ETELA BALGOVÁ-HARANTOVÁ (16.9.2024)

plakát

Tak mě radši zabij, poldo! (1987) 

Príbeh profesionálneho zločinca Malika a jeho úteku do "nového" života i s domnelou odplatou za nepriaznivé životné okolnosti, trpí najmä na nekonzistentnú dramaturgiu. Režisér sa evidentne zhliadol v drsných kriminálkach francúzskej a talianskej školy, no nedokáže udržať jednoliatosť výsledného tvaru. V snahe prešpikovať svoj autorský film najrôznejšími diváckymi atrakciami (útek z väzenia, vlaková lúpež, pátranie ala Utečenec, či pomsta), skáče od vzťahovej drámy k detektívke i k akčnému príbehu, čo nepriaznivo vplýva na konečný výsledok. Z dnešného pohľadu je najcennejšou devízou filmu značne realistické stvárnenie dobových poľských perestrojkových reálií a herecké výkony, ktorým dominuje suverénne chladnokrvný výkon Boguslawa Lindu. Najmä za formálnu stránku a minimum nudy udeľujem štyri naivné psychologičky. (11.9.2024)

plakát

Akta X - Lazar (1994) (epizoda) 

V rámci reprízy na MARKÍZA KLASIK si postupne pripomínam všetky geniálne epizódy (navyše v perfektnom a pôvodnom markizáckom dabingu) a táto je v prvej sérii (spolu s nasledujúcou 17 - E.B.E. - epizódou) absolútnym vrcholom tak po stránke scenáristickej, hereckej i filmovej. Za päť dračích tetovaní! (8.9.2024)