Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Animovaný

Poslední recenze (1 187)

plakát

Pracující třída jde do pekel (2023) 

"Keď na teba kričia a v škôlke ťa bijú, vtedy pomôže - SATAN!" Když jsem se rozhodoval, jestli na tenhle film na Letní filmové škole jít, říkal jsem si, že bude buď skvělý, nebo hrozný. Nebyl jsem připraven na to, že bude.. prostě průměrný. Podle anotace i úvodu před filmem jsem si totiž vytvořil představu, že půjde o bizarní "půlnoční snímek", při němž budu mít neustále pusu dokořán. A dostal jsem v podstatě konvenční pomalé sociální drama o propuštěných dělnících, kteří se v dnešním světě nemůžou obrátit na žádnou instituci, a tak to risknou s pánem temnot. Ano, smál jsem se, bál jsem se, ale od všeho jen trošku. Jak už to bývá, když se míchá příliš mnoho věcí, úplně uspokojen asi nebude ani fanoušek hororů, ani komedií, ale ani sociálních dramat. Námět velmi slibný, ale říkám si, že chtěl nějak konkrétněji (žánrově?) uchopit.

plakát

Vraždy v Midsomeru - Mrtvola ve studni (2001) (epizoda) 

Umně vystavěná zápletka, počet postav tak akorát, abyste museli dávat dobrý pozor, ale na konci všechno pochytili a vše do sebe zapadlo. Tedy takový lepší průměr televizní detektivky. Ale osobně na Midsomeru zbožňuji především mysteriózní až makabrózní prostředí - škrtičův les, strašidelnou vilu, divadlo, kde je namísto falešné břitvy použita skutečná, takže si herec při výstupu podřízne krk... V tomto ohledu se jedná o slabší díl, který nevyvolá takový ten děsivý pocit - dávejte si pozor, Midsomerem se plíží šílený vrah. A rozřešení, ač logické, mi přijde takové zčista jasna. Připadá mi, že to vlastně mohl spáchat kdokoli a tvůrci se prostě zrovna rozhodli pro tyhle. Kde jsou důkazy, inspektore Barnaby?

plakát

Drak přichází (1973) 

Tak jako v pornu všechno - sny, retrospektivy, veškeré zápletky - vždy nevyhnutelně směřuje k sexu, tak v tomto filmu úplně všechno směřuje k bojovým scénám. A stejně jako v pornu i tady na závěr přijde velká group scéna, kde se zapojí všichni... Ano, sledujeme klasický hongkongský bojový snímek, takže se tu hodně boje dalo čekat. Přesto jsem byl možná připravený na větší hloubku, než že pokaždé nějaký guru záhrobním hlasem pronese "musíš se naučit, že bojovník nikdy / vždycky... něco něco" načež to skončí strašnou řežbou. Říká se, že Drak přichází připomíná Bondovku. A je to pravda - na opuštěném ostrově se prochází záporák svým sídlem sbizarní sbírkou kuriozit, samozřejmě s kočkou v náručí... Jenže v Bondovkách většinou dochází aspoň k nějakému překvapení. Třeba se dozvíme, že bondgirl, co byla agentovi 007 nablízku, ho v zlomovém momentě zradí. Tady ale vše jede v naprosto jednoduchém schématu, co se v průběhu vůbec nezmění. Karty jsou rozdány hned na začátku - tohle je klaďas a tohle záporák. Pak už jen sledujeme, jak spolu bojují. Takže je docela dobře možné, odejít si v průběhu na záchod (a to i na úpornou, třeba dvacetiminutovou potřebu) a stejně nám z děje nic neunikne. Jistě, Bruce Lee je velký kult. Divák ho prostě musí obdivovat - herec, který na svůj perfekcionismus dokonce zemřel - krátce po uvedení snímku, na který právě koukám. Člověka, který se zajímá o film, se zmocní mírné rozechvění, když se na plátně objeví jeho jméno podbarvené akční "béčkovou" hudbou. A to nejen proto, že tenhle kult inspiroval Tarantina a mnohé další. Třeba finále v zrcadlovém bludišti je fascinující... Ale pokud podobně jako já nepatříte k zarytým fanouškům asijských bojových filmů, nějaké žánrové překročení či nadstavbu tu asi budete hledat těžko.

Poslední hodnocení (2 393)

Čas znovu nalezený (1999)

02.10.2024

National Theatre Live: Vanya (2024) (divadelní záznam)

29.09.2024

Beetlejuice (1988)

20.09.2024

Longlegs (2024)

17.09.2024

Černá voda (2023) (seriál)

14.09.2024

Vlny (2024)

05.09.2024

Po proudu (2023)

09.08.2024

Bílý lotos - Série 2 (2022) (série) (S02)

04.08.2024

Bílý lotos - Arrivederci (2022) (epizoda) (S02E07)

04.08.2024

Reklama