Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cary Grant hrá v tomto thrilleri šarmantného gambléra, ktorý však svoju finančnú nezávislosť iba predstiera, v prvej triede cestuje na "treťotriedne" lístky a nie je ani zďaleka taký anjel ako sa zdá. Raz si vo vlaku (v prvej triede) padne do oka s Joan Fontain a onedlho na to si ju vezme. A až po svatbe začne Joan odhalovať jeho skutočnú tvár. (POMO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hitchcock mal dar vyťažiť z minima maximum, z béčkových tém stvoril najväčšie klasiky kinematografie. Tu však z psychologicky vďačnej témy nedokáže vydolovať nadštandartný film. Dôvodom je myslím pomerne naivne natočená romantická prvá polovica filmu, ktorá mi nedovolila sa plne ponoriť do nasledujúcej paranoje. Postava Joan Fontaine pôsobí značne naivne (rozumej nevieryhodne), mávať s ňou je veľmi jednoduché. Záver si môžete vyložiť po svojom, teda aspoň pevne dúfam, že ho Hitch myslel dvojznačne. Čo môže potom ešte nasledovať? Ak je však záver doslovný (najskôr asi je), tak je pre mňa bohužiaľ sklamaním. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Podezření je kompromisní psychologické drama. Hitchcock s ironickou nadsázkou otřásá stavem reality a úspěšně přivábí paranoiu a zatmění mysli. Vyprávění nekomplikuje zbytečnostmi a prodlevou, romantika je svázaná předpokladem cudnosti a nekontrolované líbání je nejdivočejší představou prostopášnosti. Zhlédl se v cynické krutosti manipulace a s uspokojením zdánlivě nedává možnosti na výběr. Psychologická zátěž svírá mozkové závity se stísněnější naléhavostí. Láska, strach a paranoia. Hlavní postavou psychologické škodolibosti je Lina McLaidlaw, později Lina Aysgarth (příjemná Joan Fontaine), cudná dívka ze spořádaných lepších kruhů. Neznámý pocit chvění podbřišku přináší romantické okouzlení šarmantním idolem. Rozpory se společenskou spořádaností jsou v důvěřivé naivitě zdrojem drásavé noční můry. A stav psychiky povážlivě kolísá s další společenskou nepřístojností. Paranoia košatí do krásy. Hlavní mužskou postavou je Johnnie Aysgarth (sympatický Cary Grant), lehkomyslný floutek, zábavný společník a Linin novomanžel. Život se vzývá po kráse, zodpovědnost je zátěží bezstarostnosti a nepřítelem prožitku a vzrušení. Odhalení kalkulu píchne u srdce a resty minulosti jsou neodbytnější a hlasitější. Výraznou postavou je Gordon Cochrane 'Beaky' Thwaite (zajímavý Nigel Bruce), Johnnieho veselý kamarád. Svého oblíbeného kumpána ponouká k vynalézavosti, kavalírství má shovívavý úsměv pochopení. Z dalších rolí: dceřinou volbou rozhněvaný Linin otec generál McLaidlaw (Cedric Hardwicke), Linina starostlivá maminka Martha (Dame May Whitty), snaživá mladá služka Ethel (Heather Angel), bavící se Linina kamarádka a spisovatelka detektivek Isobel Sedbusk (Auriol Lee), Johnnieho bratranec a znepokojený zaměstnavatel kapitán George Melbeck (Leo G. Carroll), či Isobelin bratr a lékař Dr. Bertram Sedbusk (Gavin Gordon). Podezření zaujme svou dráždivou manipulací a neurvalým psychologickým nátlakem. Paranoia je hybnou silou, svou polohou film potěší. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Naivně se snažím s poctivostí nejdál dojít a nemám přitom příliš pochopení pro flákající se nefachčenka, ale ve filmu nemám nic proti tomu, když si nějaký sympatický příživník nalezne zazobanou sponzorku svého nákladného poflakování. A stříháním ušima vyjadřuji svou spokojenost, když po jednom podobně úspěšném sňatku začal lišák Hitchcock probouzet novomanželku Linu z jejího růžového snu a podsouvat jí myšlenky o přímé úměře Johnnieho štěstí na výši vyplacené životní pojistky pro veselého vdovce. Zkrátka nesnáším nesmyslně bohaté lidi a proto jim ze srdce přeji, aby si nikdy nemohli být jisti, zda by je jejich partner miloval i s holou řití. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Můj velmi velmi oblíbený Hitchcock. Značnou část taková pěkná romance a pak narůstající atmosféra nedůvěry a strachu. Film si mě získal hlavně svou ústřední dvojicí - Cary je tu (ač ve stínu, toho, že je podvodník a dokonce vrah) nesmírně okouzlující, vlastně většinu času vystupuje jako ve svých komediálně laděných snímcích - s šarmem a světácky a jen občasně a postupně častěji sledujeme společně s hlavní hrdinkou různá zneklidňující fakta. Cary byl ve své úloze perfektní a své postavě přesně vtiskl náznak skrývaných úmyslů a tajemna. Vynikající a Oscarem po právu oceněná krásná Joan Fontain působí jako vždy křehce a pro roli nevinné, Carym okouzlené Liny byla, myslím, tou nejlepší volbou. Hitchcock ji obsadil dvakrát, takže patřila společně s Ingrid Bergman nebo Grace Kelly mezi jeho oblíbenkyně. Četla jsem asi desetkrát, jaký Hitchcok plánoval závěr a bylo by to asi velmi zajímavé :), nicméně skutečný konec je pro mě naprosto ok. :) Spolu s Notorious moji nej černobílí Hitchcockové před jeho zlatými padesátými. :) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který se mi hodně líbil. A to především díky úchvatné Joan Fontaine, která je zde skutečně dokonalá. Btw. přijde mi vtipné, že zde v 24 letech ztvárnila postavu, o které její matka pronese, že jí "připadá už trochu staropanenská", protože stále není vdaná - to náhlé zamilování Liny do Johnnieho pak vypadá, jako by se chtěla za každou cenu vdát, aby její osamělý život konečně dostal smysl. Na člověka dnešní doby to může působit až nepochopitelně - je prostě znát, jak se svět za těch 80 let změnil. Pokud jde o Caryho Granta, myslím, že mi prostě asi "jen" nevadil (což už nemůžu říct o českém dabingu, ve kterém jsem to bohužel viděl - hlas Lukáše Hlavicy mi ke Grantovi vůbec nesedl). Dějově mi to trochu připomnělo o rok starší Rebeccu, ale nabízí se srovnání i s dalšími snímky nejenom od Hitchcocka. Celkově jsem z toho byl dost nadšený, až na samotné finální rozuzlení, které se mi nelíbilo. Myslím, že jiný závěr by se tam hodil více (tu snahu studia udržet pozitivní image Granta nechápu a přijde mi stupidní, protože jsem odjakživa alergický na spojování herců s jejich postavami), ale to už je dnes jedno. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Alfred Hitchcock se objeví ve filmu hned dvakrát, a ne jednou, jak bylo jeho zvykem. Poprvé vede koně na loveckém setkání na začátku filmu, podruhé vhazuje dopis do schránky ve 46. minutě. (Chegi)
  • Režisér Alfred Hitchcock chtěl učinit jiný závěr, který bohužel ale nevznikl. Jeho nápad byl ten, že Lina (Joan Fontain) by se měla smířit s tím, že bude zavražděna. Píše dopis: "Drahá maminko. Dostala jsem se do strašných potíží. Vím, že mě zabije, ale já ho miluji natolik, že nechci dál žít. Myslím, že lidská společnost by před ním měla být ochráněna." Pak dopis zalepí a zanechá jej na posteli. Přijde Johnnie (Cary Grant) s mlékem a ona řekne: "Můžeš mi to poslat?" Vypije osudnou sklenici mléka, čímž skutečně spáchá sebevraždu, a zemře. Pak vidíme vesele se pohvizdujícího Johnnieho (Cary Grant), jak hází dopis do schránky. Tak jsem chtěl film zakončit. Zkrátka - černý humor. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Joan Fontain toužila po roli Liny natolik, že napsala Hitchcockovi dopis a sdělila mu, že bude klidně hrát bez nároku na honorář. (SeanBean)

Reklama

Reklama