Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daniel Miller přijde o život při dopravní nehodě a po smrti se dostává do Soudného města, což je něco jako čekárna před vstupem do dalšího života. V jakémsi soudním procesu musí člověk prokázat, že s úspěchem překonal svůj strach. Celý jeho dosavadní život je zaznamenán, aby soudci - žalobce i obhájce - mohli posoudit, jak se vyrovnal se životem, který právě ukončil. Pokud neprojde a něco se mu nepodařilo, pošlou jej zpátky, aby se znovu pokusil udělat to správně... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Kiež by každá komédia mohla byť rovnako inteligentná a vtipná zároveň. Brooks a Streepová sa perfektne dopĺňajú a celkom vás presvedčia, že sú pre seba ako stvorený, aj keď o tom ešte sami nevedia. Apropo, námet - ten je vo svojej vnútornej jednoduchosti, no až 'filozofickej' hĺbke, tak jedinečný, že si sám o seba zaslúži tie štyri *. Keď sa tomu priráta ojedinelá absencia 'hluchých' miest, niet čo riešiť. Plné hodnotenie nedávam len preto, že z celého filmu sa dalo vyťažiť omnoho viac. Nebojím sa povedať, že keby sa autori sústredili viac na psychiku postáv a odpustili si nejaké komediálne prvky, bol by to v tom čase horúci oscarový kandidát. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Při troše vynalézavosti mohl snímek konkurovat kupříkladu "Křídlům slávy" Otakara Votočka z roku 1990, jenomže jeho nemalý potenciál byl s mírnými rozpaky rozebrán na součástky, čistě pro jistotu ještě rozmělněn, naředěn a teprve poté opatrně přetvořen v komedii, která je přece jenom maličko přízemní - navzdory vyšším sférám, ve kterých se odehrává. Nelze jí upřít inteligentní humor ani neotřelé nápady - ale zároveň nelze ignorovat, že se zbytečně drží při zdi, bojí se trochu víc odvázat a jít do rizika. Přitom se sama vysmívá jakýmkoli projevům strachu, což je v některých případech roztomile nekorektní a zavádějící - a svým způsobem i škodolibé vůči vyvoleným z Judgment City, kteří soudí právě ukončené životy jiných a jsou (ne)patřičně hrdí na vysoké procento využití kapacity svých elitních mozků... ;-) ... A tak si myslím, že si docela dobře vystačím s vlastní zanedbatelnou mozkovou činností - a zrovna tak se spokojím i s nedokonalým pozemským životem. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by (americký) svět vypadal, kdyby lidé využívali svůj mozek na 48% nebo i více. 1) 44letý scénárista, režisér a kapku jalový představitel hlavní role Albert Brooks zplodil docela pěkný snímek._____ 2) Bohužel však zřejmě nikdy nebyl trapped near the inner circle of thought, čemuž odpovídá i poněkud vlažné provedení nesporně zajímavého námětu. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

No, další film, na který jsem se koukla díky Meryl. Ta mě opět nezklamala. I její protějšek Albert Brooks je sympaťák a oba tvoří příjemnou dvojici, která se hezky doplňuje. Námět je neotřelý a zajímavý, ale zdá se mi, že i přese všechno tady něco nefunguje. Film mě místy nudil a celkově mi přišel jako milý, ale nemastný neslaný. Je to škoda, Meryl má mnohem lepší role i filmy, tohle je takový průměr, co neurazí, ale ani nenadchne. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

JOj to tu je malo hodnotení.Veľmi inteligentná romantická komédia s prvkami fantasy.Dvaja ľudia si nájdu k sebe cestu keď sa má rozhodovať o ich budúcnosti buď znova okúsiť pozemský život alebo naopak skúsiť niečo nové neobjavené ísť o sféru vyššie.Rozhoduje sa na základe ich životných momentov či boli dosť odvážny alebo nie.Musím uznať že veľmi milé dielo oplatí sa pozerať. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Tramvaje použité ve filmu jsou původní vozy, které byly používány v Universal Studios Hollywood. (jezurka42)
  • Český překlad filmu „Chraň si svůj život“ je chybný. Slovo „Defend“ v původním názvu odkazuje na soudní obhajobu. Správný překlad by tedy byl „Obhaj si svůj život“. (vojtaruzek)
  • Idea posmrtného soudu jakožto „obhajoby“ vlastního života se objevuje například ve staroegyptské mytologii, ve které musí zemřelí v podsvětní říši Duat ještě před posledním soudem v podobě vážení srdce předstoupit před radu bohů a obhájit před nimi svůj život a rozhodnutí. Ti, kteří projdou všemi zkouškami a obhajobou, mohou odejít do ráje, zatímco srdce provinilců pozře Amemait, požíračka srdcí, a oni tak zůstanou navěky uvěznění v Duatu (ve filmu znamená neúspěch u soudu reinkarnaci). (vojtaruzek)

Reklama

Reklama