Pozitif geri bildirim
Pozitif geri bildirim (şiddetlendiren geri bildirim, kendi kendini güçlendiren geri bildirim olarak da bilinir), küçük bir bozukluğun etkilerini şiddetlendiren bir geri bildirim döngüsünde meydana gelen süreçtir. Yani, bir pertürbasyonun bir sistem üzerindeki etkileri, pertürbasyonun büyüklüğündeki bir artışı içerir.[1] Yani A, B'den daha fazla üretir ve bu da daha fazla A üretir.[2] Buna karşılık, bir değişikliğin sonuçlarının, negatif geri bildirimi azaltmak veya etkisiz hale getirmek için çalışan bir sistem. Her iki kavram da biyoloji, kimya ve sibernetik dahil olmak üzere bilim ve mühendislikte önemli bir rol oynar.
Meteorolojide
[değiştir | kaynağı değiştir]Kuraklık pozitif geri beslemelerle şiddetlenir. Yağmur eksikliği toprak nemini azaltır, bu da bitkileri öldürür ve/veya terleme yoluyla daha az su salmalarına neden olur. Her iki faktör de su buharının yüzeyden atmosfere karıştığı ve atmosfere suyu emen kuru toz eklediği süreç olan evapotranspirasyonu sınırlar. Daha az su buharı, hem düşük işbâ sıcaklıkları, hem de daha verimli gündüz ısıtma anlamına gelir, bu da atmosferdeki nem olasılığını düşürerek bulut oluşumuna neden olur. Son olarak, bulutlar olmadan yağmur olamaz ve döngü tamamlanır.[3]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Ben Zuckerman; David Jefferson (1996). Human Population and the Environmental Crisis. Jones & Bartlett Learning. s. 42. ISBN 9780867209662. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Keesing, R.M. (1981). Cultural anthropology: A contemporary perspective (2nd ed.) p.149. Sydney: Holt, Rinehard & Winston, Inc.
- ^ S.-Y. Simon Wang; Jin-Ho Yoon; Christopher C. Funk; Robert R. Gillies, (Ed.) (2017). Climate Extremes: Patterns and Mechanisms. Wiley. ss. 81-82. ISBN 9781119068037. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020.