İçeriğe atla

P2PTV

Vikipedi, özgür ansiklopedi
P2PTV standartları

P2PTV televizyon ya da herhangi dijital yayın görüntülerinin, bir P2P (Peer to Peer) ağında, veri paylaşım yazılımları ile dağıtılmasını ön gören sistemin kısaltmasıdır. Bu girişimdeki uygulamaların öneminin altı, bütün dünyadaki yerel kanalları küresel ölçeğe taşıma potansiyeline sahip olduğu için, çizilebilir. Ancak yeni bir telif hakları sorununa neden olacak olması da bu uygulamaların düşündüren kısmıdır.

P2PTV standartları

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. Eş zamanlı normal yayın akışı: Normal TV yayın saati gibi eş zamanlı olarak tüm istemcilere iletilir gecikme süresi buffering denilen veriyi önbelleğe alma süreci kadar bir süredir ve genelde 1 dakika kadardır.
  2. Tek zamanlı normal yayın akışı: Kullanıcı herhangi bir zaman dilimi içerisinde dijital yayın akışı saati harici video dosyasını seyretmek ister. Yayın izleyicinin istediği süre içerisinde başlar ve sıralı bir şekilde zamana göre yayın devam eder.
  3. Çoklu (farklı) zamanlamalı yayın akışı: İzleyici farklı bir zamanda yayının ister en başında veya ortasında veya en son kısmına doğru istediği veya seçtiği herhangi bir yayın akış zamanına direkt olarak atlamasına veya geçmesine olanak sağlar. P2PTV standartlarının sıradan kullanıcı alışkanlıkları harici en büyük üstünlüğü budur. Fakat bu, 2012 gibi yayın standardı olarak kabul görecektir. Bulunduğumuz zaman diliminde ise bu çözüme en yakın uygulama İnternet televizyonu uygulamalarıdır.

İnternette P2PTV

[değiştir | kaynağı değiştir]

İnternette P2P programları ile dünyanın dört bir yanından dijital yayınları izlemek mümkündür. Aşağıda listesini gördüğünüz P2P programları ve benzeri programlar ile sunucu görevi gören bir kullanıcı yayının kaynağını oluşturur. Örneğin mevcut bir televizyon yayınını dijital bir TV kartı ile bilgisayarına aktarır ve P2P programı aracılığıyla İnternette yayınlamaya başlar. Aynı programı kullanan kullanıcılar bu yayıncının tanımladığı kanala bağlanırlar bu noktadan itibaren tüm kullanıcılar hem istemci hem de yayıncı konumundadırlar. Yani hem veri almakta hem de veri göndermektedirler. P2P sistemlerinin üstünlüğü de buradan gelmektedir. Tek bir kaynağın bant genişliğine bağlı olan İnternet yayınlarında yayını izleyebilecek kişi sayısı sınırlı iken P2P sistemlerde aksine izleyen kişi sayısı arttıkça yayının kalitesi de yükselmektedir. Bu teknoloji iletişim alanında sınırsız özgürlükler vaadetse de telif hakkı ihlallerine zemin hazırlamaktadır.

P2PTV uygulamalarının listesi

[değiştir | kaynağı değiştir]