İçeriğe atla

USS Liberty Olayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saldırı sonrasında USS Liberty (solda) ve yanına gelen 6. Filo'ya ait amiral gemisi USS Little Rock kruvazörü (sağda). Fotoğraf olay yerine gelen uçak gemisi USS America'dan çekilmiştir.
ABD kongresi önünde protestocular. "USS Liberty mürettebatına destek: İsrail tarafından öldürüldü, Amerika tarafından ihanete uğradı"

USS Liberty olayı (İngilizceUSS Liberty incident; İbraniceתקרית ליברטי, romanizetqrit librji) veya saldırının kasıtlı olduğunu savunanların hipotez ettiği kod adıyla Siyanür Operasyonu (İngilizceOperation Cyanide); 8 Haziran 1967'de, hafif şekilde silahlandırılmış olan Amerikan zırhlısı USS Liberty'nin Altı Gün Savaşı devam ederken İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından Sina Yarımadası yakınlarında hem sudan hem de havadan saldırıya uğraması ve yaklaşık 75 dakika süren bu saldırı sonucunda gemi mürettebatından 34 Amerikan vatandaşının öldürülüp 171'inin yaralanması, ancak geminin ağır hasar almasına rağmen batırılamaması olayıdır. Saldırıdan sonra İsrail hükûmeti, saldırının geminin Mısır'a ait olduğu sanılarak gerçekleştirildiğini iddia ederek özür dilemiş, Lyndon B. Johnson altındaki Amerikan hükûmeti de bu anlatıyı kabul etmiştir.

Günümüzde çeşitli kişiler ve kuruluşlar resmî anlatının doğru olmadığını ve saldırının İsrail tarafından kasıtlı olarak gerçekleştirilen operasyon olduğunu öne sürmekte veya en azından İsrail anlatısına inanmadıklarını söylemektedirler. Bu kişiler arasında USS Liberty mürettebatı, dönemin dışişleri bakanı Dean Rusk, dönemin CIA müdürü Richard Helms, dönemin NSA müdürü William Eldridge Odom, Johnson'un yaveri Clark Clifford, olayı soruşturmak için kurulan Amerikan komisyonunun baş danışmanı Ward Boston, ABD dışişleri bakanı müşaviri George Ball ve diğer birçok önde gelen devlet adamı ve askerî kişilik de bulunur. İsrail'in böyle bir saldırı gerçekleştirmesine neyin sebep olduğuna dair en öne çıkan iki teori; saldırının 1954'te Mossad tarafından gerçekleştirilen başarısız Susannah Operasyonu'na benzer şekilde Mısır'ı suçlayıp ABD'yi İsrail'in tarafında savaşa çekmek amaçlı bir sahte bayrak operasyonu olduğu veya geminin mürettebatının İsrail askerlerinin Mısırlı sivillere ve savaş tutsaklarına karşı gerçekleştirdiği katliamlara şahitlik ettiği ve İsrail'in katliam haberlerinin yayılmasını istemediği için gemiyi batırmaya çalıştığıdır.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]