Dijital cüzdan
Dijital cüzdan bir çevrimiçi cüzdan, çevrimiçi hizmet sağlayıcı veya bilgisayar programıdır. Bir kişinin elektronik işlem yapmasına izin veren bir elektronik cihaz anlamına gelir. Bir tarafın diğer tarafla mal ve hizmetler için dijital para birimi takası yaparak elektronik işlemler yapmasına izin verir. Bir kişinin banka hesabı da dijital cüzdanla bağlantılı olabilir. Ayrıca, sürücü belgesi, sağlık kartı, sadakat kartı ve diğer kimlik belgelerini telefonda saklayabilirler.[1] Kimlik bilgileri, yakın alan iletişimi (NFC) aracılığıyla bir tüccarın terminaline kablosuz olarak aktarılabilir. Giderek, dijital cüzdanlar yalnızca temel finansal işlemler için değil, sahibinin kimlik bilgilerini doğrulamak için de yapılmaktadır. Örneğin, bir dijital cüzdan, potansiyel olarak alkol satın alırken mağazanın yaşını doğrulayabilir. Sistem, dijital cüzdanların "cüzdan mobilleri" olarak bilindiği Japonya'da zaten popülaritesini kazanmıştır.
Teknoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Bir dijital cüzdan hem bir yazılım hem de bilgi bileşenine sahiptir. Yazılım, kişisel bilgiler ve gerçek işlem için güvenlik ve şifreleme sağlar. Tipik olarak, dijital cüzdanlar istemci tarafında saklanır ve kolayca kendi kendine bakılmakta ve çoğu e-ticaret Web siteleri ile tamamen uyumludur.[2] Bir sunucu tarafında bir dijital cüzdan, bir kuruluşun kullanıcı için ve kullanıcı hakkında yarattığı ve sunucularında koruduğu bir cüzdan türüdür. Sunucu tarafındaki dijital cüzdan, güvenlik, verimlilik ve son kullanıcıya sağladığı ek yarar sayesinde büyük perakendeciler arasında popülerlik kazanıyor ve bu da onların genel satın alımından memnuniyetini arttırıyor.[3] Bilgi bileşeni temel olarak kullanıcı girişi bilgilerinin bir veritabanıdır. Bu bilgi, gönderim adresiniz, fatura adresi, ödeme şekilleri (kredi kartı numaraları, son kullanma tarihleri ve güvenlik numaraları dahil) ve diğer bilgileri içerir.
Dijital cüzdanlardan almanın temel noktası, hem dijital cüzdan cihazlarından hem de dijital cüzdan sistemlerinden oluşmasıdır. Alfred Dunhill'in biyometrik cüzdan gibi özel dijital cüzdan cihazları vardır, burada bir kişinin nakit ve kartlarını Bluetooth mobil bağlantı ile birlikte tutan fiziksel bir cihaz bulunur.[4] Şu anda Samsung Galaxy serisi, Google'ın Android işletim sistemini kullanan Google Nexus akıllı telefonlar ve Apple Pay kullanan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus gibi NFC dijital cüzdan yeteneklerine sahip akıllı telefonlar için başka araştırmalar da var.[5]
Dijital cüzdan sistemleri, mobil ödeme sistemleri ve dijital cüzdan uygulamaları şeklinde çeşitli perakende satıcılar arasında dijital cüzdan işlemlerinin yaygın şekilde kullanılmasını sağlar. MasterCard PayPass uygulaması, ABD ve dünya genelinde bir takım satıcılar tarafından benimsenirken, Kenya ve Tanzanya'da M-PESA mobil ödeme sistemi ve mikrofinansman hizmeti yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çevrimiçi satın alınan mallar ve hizmetler için ödemeler
[değiştir | kaynağı değiştir]Bir istemci taraflı dijital cüzdan minimum kurulum gerektirir ve nispeten kullanımı kolaydır. Yazılım yüklendikten sonra, kullanıcı tüm ilgili bilgileri girerek başlar. Bununla dijital cüzdan kurulur. Bir elektronik ticaret sitesinin satın alma veya teslim alma sayfasında, dijital cüzdan yazılımı otomatik olarak kullanıcı bilgilerini çevrimiçi formda girebilir.[6] Varsayılan olarak, çoğu dijital cüzdan, yazılımın doldurabileceği bir formu tanıdığı zaman ister. Eğer bir kişi otomatik olarak form doldurmayı seçerse, kullanıcıdan bir şifre girilmesi istenecektir. Bu, yetkili olmayan kullanıcıların belirli bir bilgisayarda depolanan kişisel bilgileri görüntülemesine engel olur.
Dijital cüzdanlar, verilerin perakende satış formlarına aktarılması sırasında doğru olacak şekilde tasarlanmıştır; Bununla birlikte, belli bir e-ticaret sitesinde özel bir ödeme sistemi varsa, dijital cüzdan form alanlarını doğru bir şekilde tanımayabilir. Bu problem, Elektronik Ticaret Modelleme Dili (ECML) teknolojisini kullanan siteler ve cüzdan yazılımları tarafından ortadan kaldırılmıştır.[7] Elektronik Ticaret Modelleme Dili, çevrimiçi perakendecilerin ödeme formlarını nasıl yapılandırdıklarını ve ayarladıklarını belirleyen bir protokoldür. Hem dijital cüzdan teknolojisini hem de ECML'yi içeren katılımcı e-ticaret satıcıları bunlardır: Microsoft, Discover Financial, IBM, Omaha Steaks ve Dell Computers.
Dijital cüzdan uygulaması
[değiştir | kaynağı değiştir]Şu an PayPal, Android Pay, Apple Pay, Apple Wallet, Google Wallet, Microsoft Cüzdan gibi popüler dijital cüzdan uygulamaları kullanılmaktadır.[8] Tüketiciler bir öğeyi satın alırken her sitede sipariş formlarını doldurmaları gerekmez, çünkü bilgiler zaten saklanmış, dijital cüzdan kullanıldığında tüccar siteleri arasındaki sipariş alanlarına otomatik olarak güncellenir ve girilir. Tüketiciler ayrıca dijital cüzdanları kullanırken bilginin şifrelendiği veya özel bir yazılım kodu ile korunduğu için yararlanır. Tacirler sahteciliğe karşı koruma sağlayarak yararlanırlar.
Dijital cüzdanlar tüketicilere ücretsiz olarak sunulmaktadır ve elde edilmesi oldukça kolaydır. Örneğin, bir tüketici, sunucu tarafındaki dijital cüzdanları ele almak üzere kurulmuş bir tüccar sitesinde bir satın alma işlemi yaptığında, kendi adını ve ödeme ve sevkiyat bilgilerini satıcıya ait şekliyle girer.[9] Satın alma işleminin sonunda, tüketicinin gelecekteki satın alımlar için bir kullanıcı adı ve parola girerek seçtiği bir cüzdan için kaydolması istenir. Kullanıcılar ayrıca, cüzdan satıcılarının sitesinde cüzdan edinebilirler.
Satıcılar, bir cüzdan tüketiciler için ücretsiz olmasına rağmen, tüccarları cüzdan için talep ediyor. Bazı cüzdan satıcıları, tüccarların kendilerine cüzdanları aracılığıyla yönlendirilen başarılı her satın alımın bir yüzdesini ödemeleri için düzenlemeler yaparlar. Diğer durumlarda, dijital cüzdan satıcıları kart sahipleri ile katılımcı tüccar arasındaki işlemleri gerçekleştirir ve tüccarlara sabit bir ücret tahsil eder.
E-ticaret siteleri için avantajlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Çevrimiçi alışveriş yapanların % 25'inden fazlası form doldurma konusundaki hayal kırıklığı nedeniyle siparişlerini bırakıyor. Dijital cüzdan, kullanıcılara, bilgilerini güvenli ve doğru bir şekilde aktarma seçeneği sunarak bu soruna karşı mücadele eder. İşlemleri tamamlayan bu basitleştirilmiş yaklaşım, daha iyi kullanılabilirlik ve sonuçta müşteri için daha fazla faydalılık sağlar.[10]
Cüzdan genellikle ödeme kartının ayrıntılarını web sitesine geçirmediğinden, Dijital Cüzdan işlemleri güvenliğini de artırabilir (bunun yerine, benzersiz bir işlem tanımlayıcısı veya simge paylaşılır). Bu yaklaşım, özellikle ödeme ağ geçidi, "bir barındırılan ödeme sayfası" entegrasyon yaklaşımı sunuyorsa, çevrimiçi ödeme ağ geçitlerinin bir özelliğidir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ https://www.quora.com/What-are-some-unique-features-that-a-digital-wallet-should-have [yalın URL]
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.