İçeriğe atla

Tartışma:Musa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.18, 25 Aralık 2024 tarihinde Dr. Coal (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 34538982 numaralı sürüm (46.104.48.216 (mesaj) tarafından yapılan 34138418 sayılı değişiklik geri getirildi: Bkz. On Emir)
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)

Son yorum: 46.104.48.216 tarafından 2 ay önce Efsanevi figür? başlığına
Vikiproje Biyografi (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Musa ve Musevilik'te Musa maddelerinin çift madde olduğunu düşünmüyorum. Ayrı ayrı kalabilirler. Eğer fikir birliği sağlanırsa şablonu kaldıralım.--Boyalikus 15:35, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Kesinlikle katılıyorum. Şu an madde içerikleri yetersiz olabilir ancak, "Musevilikte Musa" ve "İslamda Musa" konuları tamamıyla farklıdır. Bu nedenle İslamda Musa maddesi de açılmalıdır.--Abuk SABUK 17:05, 14 Mayıs 2008 (UTC)

İslami bakış açısından açmak isteyen bir arkadaş olur mu bilmiyorum ama, maddenin birleştirilmesi gerekmiyor. :) iyi çalışmalar. --Boyalikus 17:15, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Ben etiketini yapıştırmıştım. Fakat bunca zaman kimse bir şeyi söylemedi ve birleştirmedi. Ben de birleştirmeye çalışmatım hiç:) Demek ki, illa birleştirmemiz gerekmiyor. Diğer arkadaşlarımız itiraz etmezse kaldırılabilir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 17:22, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Öncelikle Musa maddesindeki "İslam'da Musa" kısmını genişletmeyi düşünüyorum ama ayrı bir maddeye de mutlaka ihtiyaç olacaktır. İyi çalışmalar hepinize.--Abuk SABUK 17:39, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Bence Musa'nin hikayesine sadece Tevrat'in anlattigi ile bakilmamali. Misirlilar icin Musa hikayesini okdunuz mu? bence kulaga daha iyi geliyor.

[kaynağı değiştir]

Misirlilara gore Firavun 2. Ramses ile Musa cocukluklarindan beri kardes gibidirler. Ramses'in babasi Seti oldukten sonra Ramses muthis bir iktidar mucadelesinden sonra tahta gecer. Bir sure sonra hititlilerle daha iyi savasmak ve Kenan ulkesine daha yakin olmak icin Pi-Ramses adinda yeni bir baskent yaptirmaya karar verir. Bu baskentin planlarini kendi hazirlar ve Mimar olan Musa'ya verir ve ondan insaati 1 sene icerisinde bitirmesini ister.Bunun uzerine Musa'ya ve insaat iscisi olarak calisan yahudilere istedikleri herseyi verir. Musa bu isi gercektende basarir. Insaatin son gunlerinde Ramses'in kucuklugundeki bakicisi Sari yahudilere santaj yapmaya baslar. Musa'ya sikayet edince Musa istemeden Sari'yi oldurur. Bunun uzerine Musa misirdan kacar. Bir kabileye yerlesir ve orada bir kadinla evlenip cobanlik yapmaya baslar. Bir sure sonra Tevrattada anlatildigi gibi yanan ama kul olmayan calilari gorur. Yahova ona Yahudileri Kenan'a goturmesini soyler. Bunun uzerine Musa Yahova'nin kendisini koruyacagini dusunerek Misir'a geri doner. Ramses onu mahkemeden aklamak icin her seyi yapar ve basarir. Musa ona kafasindakileri aciklar ve Ramses'te onun hayal gordugunu gormemis olsa bile Yahudilerin zaten ozgurce Yahova'ya tapinabildiklerini soyler. Musa soylediklerinde israr eder Ramses'te isleri oldugunu bununla sonra ilgilenecegini soyler. Birkac ay boyunca Musa surekli Ramses'in yanina cikar ve Yahudileride ikna etmeye calisir.Cunku Yahudilerde Msirdaki hayatlarindan memnundur. Onceden tanistigi Ofir denen libyali buyucu Misiri karistirmak icin Musaya yardim eder. Musa firavuna mucizeymis gibi aslinda kimsenin bilmedigi dogal olaylari gosterir. Firavunun danismanlarida Ramsese bunlarin dogal olaylar oldugunu aciklar Bir sure sonra Musa Inekleri zehirler ve cekirge surulerini sehre getirmeye calisir.Ramses bunlarin hepsini engeller ve Musa ve yahudilerini ulkeden kovar. soyle der " ne yapiyorsan yap Musa artik ne Misir ne de ben seni ve yahudileri istiyor" Musa olene kadar colde oradan oraya dolanir ve Kenan ulkesine vardigindada vefat eder

yahudilik sablonunu kaldirilmak lazim. Hicbir sablona bu madde ayit degildir. Musevilikte Musa maddesinde zaten yahudilik sablonu var.

Musa'nın hayatına dair hiç bir tarih saptaması yok mu? Yani şu tarihte şunu yaptı, buraya gitti, şurada şu tarihte öldü gibi...Amedun ziya (mesaj) 17:04, 1 Ocak 2013 (UTC)

Topkapı, "Kutsal Emanetler"de Hz. Ibrahim'in olduğu söylenen bir metal tencere, ve Musa'nın olduğu söylenen bir asa var. Yahudilerin İbrani takvimi dünyanın başlangıcından bu yana beşbinli yılları saymakta; Musa için de bir tarih not etmiş olsalar gerek bir yerlere.

Güvenirliği meçhul kaynaklar ve kayda değerlilik konusu

[kaynağı değiştir]

Maddenin, Musa § Tarihsellik altbaşlığına Ben Bilal tarafından eklenen bilgiler ve özellikle de kaynaklar için bazı şüphelerim mevcut. "İlyas Özkan" kişisinin ismini Google üzerinde incelediğimde kendisinin sadece ismini taşıyan bir YouTube kanalına sahip olduğunu ve buradan öyle sanıyorum ki dinî videolar üreten bir içerik üretici olduğunu görüyorum. Şimdi soruyorum: bu VP:GÜVEN çerçevesi içerisinde ne kadar güvenilir? Kişi, Vikipedi hususlarına göre kayda değer de değil. Ve kişinin herhangi bir akademik araştırmacı veya ilahiyatçı rolü de yok. Öyleyse niçin sıradan bir dinî içerik üreticisinin yorumu veya yorumları, YouTube videosunun linkiyle beraber ansiklopediye ekleniyor? Aynı kullanıcı, yani Ben Bilal, benzer bir hareketi bu sefer de bir cümleye kaynak olarak göstererek yapmıştı, o daha kötüydü (hâla duruyor mu o kaynak bilmiyorum, ama en son silmiştim).

BennTheResearcher (mesaj) 12.54, 4 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla

Selam, Ben İlyas Özkan'ın konuşma videolarını sadece bu başlığa değil, başka başlıklara da ekledim. Dedikleriniz doğrudur. Ancak İlyas Özkan bana göre bir akademisyen kadar yetkin ve hiçkimsenin söylemediği konulara açıklık getirebilen ve bu açıdan ansiklopedik değer taşıdığına inandığım video içerik üreticisidir. Ben kendisinin sunum özellikli videolarını, (diğer kaynakların yanında) veriyorum. Tabii diğer kullanıcıların görüşlerini de görmek benim için yol gösterici olacaktır. Ben Bilal (mesaj) 13.08, 4 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla
Başka başlıklara da aynı eklemeyi yaptığınızı, izleme listemde olmadıkları veya başka bir sebepten dolayı görmedim, şimdi fark ettim ve bu konuda diğer kullanıcıların dahil olmasıyla birlikte bir tartışma yapmamız sağlıklı olacaktır. "İnandığım" ve "bana göre" söylemlerinizle kişiyi güvenilir yapmıyorsunuz, çünkü bunlar sizin öznel doğrunuz/görüşünüz. Evrensel, nesnel bir doğru için kişinin bir akademik kimliğe sahip olması (belki) yeterli olabilirdi, o zaman bu tartışma bile başlamamış olurdu.
BennTheResearcher (mesaj) 13.48, 4 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla
Bu problem (güvenilir kaynaklar) genel olarak Vikipedi'yi ilgilendirdiği için aklıma ilk gelenleri etiketliyeceğim 3'üncü görüşler için: @Thecatcherintherye, Aybeg, Vincent Vega, Nushirevan11, Delbatros, eğer gerekli olursa daha fazla etiketleyebiliriz.
BennTheResearcher (mesaj) 13.53, 4 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla
İnceleyeceğim. Ping için teşekkür ediyorum. Vincent Vega mesaj? 13.54, 4 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla
Merhaba. İlyas Özkan'a araştırmacı denilse bile akademik rolü yok. YouTuber veya onun gibi biri. Özkan yerine Özkan'ın referans aldığı arkeolog veya akademisyenlerin görüşlerine yer verilmesi doğru olur. – Aybeg 16.43, 4 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla
Kesinlikle öyle Aybeg! Benzer şeyi mesaj sayfamda söylemiştim Ben Bilal'e: ...videoda sözü edilen kitabın (veya başka kaynağın) sayfasıyla birlikte referans olarak verilmesinin doğru olduğu. Eğer bu yapılırsa, sunan kişinin yorumu etkili olmaz ansiklopediye. Sadece alınan referanslardaki arkeologlar/akademisyenlerin görüşü veya ispatlı bilgisi yer alır ansiklopedide—olması gerektiği gibi. En kısa sürede şu YouTube videoları ve "İlyas Özkan" kişisinin yorumlarının eklenmesi meselesini halletmemiz dileğiyle...daha fazla fikir daha hızlı çözüm demek, herkes yazabildiği kadar fikir belirtmeye gayret etsin lütfen.
BennTheResearcher (mesaj) 17.38, 4 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla
Bu değişiklikleri kaldırabilirim, sonuçta sansasyonel bir görüştür. Musa'nın tarihsel kimliği ile ilgili burada kaydedilen diğer görüşler de sansasyonel açıklamalar. Ancak şu ifadeye bakılırsa ayakları yere basan tek açıklama gibi duruyor, bunu es geçmemek, non- akademik veya sansasyonel teoriler gibi bir başlık altında vermek uygun olur mu?

Musa ile ilgili ilk yazılı kaynak Babil Sürgünü sırasında (1000 yıllık ara, parantez bana ait) üretildiği düşünülen metinlerdir.[1] Ben Bilal (mesaj) 06.52, 5 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla

"Ordularıyla birlikte boğulan Firavun ve 2 milyon köleleştiren İsraillinin arkeolojik bir belge bırakmadan Mısır'dan çıkışının imkansız görüldüğü, ancak hiçbir arkeolojik belge bırakmayan olaylarla ilgili İlyas Özkan'ın açıklamaları;

İlyas Özkan öncelikle Musa'nın mitolojik bir kişi olduğunu belirtiyor ve O’nun Firavunla mücadele ve Mısır'dan çıkış hikayelerinin Tevrat redaktörlerinden Ezra'nın işi olduğunu söylüyor. O, Tevrat redaktörlerinden Ezra'nın Babil'den dönüşü Mısır'dan çıkış olarak düzenlediğini belirtiyor. Çünkü diyor Özkan, kendisinden Tevrat'ta (Yeşaya 45) Kurtarıcı Mesih olarak bahsedilecek kadar Ezra'ya destek veren Pers Kralı Büyük Kiros Babil'e aidiyet hissediyordu ve Ezra onu küstürmek istemiyordu. Ancak Ezra onu mutlak kahraman haline getirmek te istemedi. Çünkü o bir sünnetsizdi ve Zerdüştlüğü devletinin resmi dini haline getirmişti. Üstelik Mısırlılar Yahuda Kralı Yoşiyahu'yu da öldürerek kötü adam rolünü hak etmişlerdi. Yani Özkan'a göre Mısır'dan çıkış hikayesi Ezra tarafından yazılan, Babil dönüşüne yapılan bir öykünmeydi ve Yam Suph ifadesi de Fırat Nehrini anlatmaktaydı.

Haricî video
https://www.youtube.com/watch?v=X32k9laGyOs İlyas Özkan'ın Yahudilik tarihi ile ilgili açıklamaları. Ona göre Mısır'dan çıkış hikayesi Ezra tarafından yazılan, Babil dönüşüne yapılan bir öykünmeydi ve Yam Suph ifadesi de Fırat Nehrini anlatmaktaydı.

" Çıkarttığım bölümler, göz gezdirmek veya konuyu başka kaynaklardan araştırmak isteyenler için buraya ekliyorum.Ben Bilal (mesaj) 07.13, 5 Ocak 2022 (UTC)Yanıtla

Enwikideki Moses in Islam sayfası çoğu dilde olmasına rağmen Türkçede yok

[kaynağı değiştir]

Enwikideki Moses in Islam sayfası çoğu dilde olmasına rağmen Türkçede yok. Bence İslam'da Musa sayfası ayrı olarak açılıp dil eklenebilir. Her şeyin tek bir maddede bulunmasına gerek yok. Yönlendirme sayfası olarak açtım ama yönlendirme sayfaları dillerde işe yaramıyor. O kadar dil varken Türkçenin görünmemesi göze batıyor. One1x (mesaj) 18.39, 3 Ocak 2023 (UTC)Yanıtla

Efsanevi figür?

[kaynağı değiştir]

Milyarlarca hristiyanın, müslümanın ve yahudinin inandığı ve peygamber dediği Hz Musa gibi devasa bir insanın "Bilim dünyası efsanevi figür olarak görüyor." demesi bence büyük hakaret olmuş. Bazı dinî makalelerde de aynı şekilde Ateist ifadelere rastladım. Lütfen bu tarz konularda dini düşünceler belirtilmeden yazılsın. Ateistsen ateistsin bu bizim umrumuzda değil. 46.104.48.216 07.04, 28 Ekim 2024 (UTC)Yanıtla

  1. ^ Coats, George W. (1988). Moses: Heroic Man, Man of God. A&C Black. ss. 10ff (p. 11 Albright; pp. 29-30, Noth).