İçeriğe atla

Korkmaz Yiğit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.05, 27 Haziran 2024 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 33389467 numaralı sürüm (Ulam güncellendi)
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)
Korkmaz Yiğit
Doğum10 Nisan 1943 (81 yaşında)
Erzincan, Türkiye
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
EğitimPertevniyal Lisesi, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, İstanbul
Meslekİş insanı

Korkmaz Yiğit (10 Nisan 1943, Erzincan - ), Türk iş insanıdır.

Kars'tan Erzincan'a göç eden Azeri asıllı bir ailenin çocuğu olarak Erzincan'da dünyaya geldi. İstanbul'a göç ettikten sonra ortaöğretimini Pertevniyal Lisesi'nde, yükseköğretimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde yapmıştır. Mezun olduktan sonra müteahhitlik yapmaya başlamıştır. 90'lı yıllarda İstanbul'da üst-gelir grubuna dönük inşaat projeleriyle ismini duyurdu.[1]

1990'ların ortasından itibaren farklı sektörlerde büyümeyi ve gelişmeyi seçti. 1997 yılında Doğuş Grubu'ndan Bank Ekspres'i 85 milyon dolara satın aldı. Aynı yıl şirketleri bir bünyede toplamak için Korkmaz Yiğit Holding'i kurdu. 1998 yılında Kanal 6, Kanal E, Genç TV, Renk TV, TV 2000 ve Virgin TV televizyon kanalları ile Yeni Yüzyıl, Ateş ve Milliyet gazetelerini satın alarak medya sektörüne adım attı.[2]

Beşiktaş'ın Arnavutköy semtindeki Anadolu lisesini yenilemiştir ve Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi olarak açmıştır.

Bir banka sahibi olma hayalini gerçekleştirmek için Etibank'ın hisse satışı ihalesinde girdi fakat ihalede sunduğu teklif "hayali teklif" olarak kabul edilince ihaleyi alamadı. 1998 yılının Ağustos ayında Türk Ticaret Bankası'nın %84.52 pay oranlı hissesinin satış ihalesinde en uygun teklifi vererek payı kazanmayı başardı. Fakat ihale sürecine Alaattin Çakıcı'nın devreye girdiği anlaşılınca ihale iptal edildi. Bu olay, medyada ve halkta Türkbank skandalı olarak bilinmektedir.

Bu olaydan sonra Yeni Yüzyıl ve Ateş gazeteleri kapandı. Milliyet gazetesinin satışı çalışanların baskısı ardından iptal edildi. Bank Ekspres aracılığı ile usulsüz kredi verme suçuyla yargılandı ve "Cürüm işletmek için teşekkül oluşturmak", "Özel belgede sahtecilik" ve "Yasadışı örgüt üyeliği" suçlarından 3 yıl 9 ay 2 gün hapis cezasına çarptırıldı.[3] 2003 yılında dosyasına Yargıtay tarafından inceleme yapıldı ve Yiğit'e verilen mahkûmiyet kararı zaman aşımına girdiği için bozuldu ve dava ortadan kalktı. Hapse girdikten sonra Milliyet gazetesini Aydın Doğan'a, Kanal 6'yı Ahmet Özal'a iade etti.

  1. ^ "Korkmaz Yiğit Kimdir? - Korkmaz Yiğit Hayatı ve Biyografisi". Haberler.com. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  2. ^ "biyografi.net: Korkmaz Yiğit biyografisi burada  ünlülerin biyografileri burada". www.biyografi.net. 14 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  3. ^ ATİK (DHA), Özden. "Ünlü işadamlarının 'hileli iflas davasında karar çıktı". Hürriyet. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022.