İçeriğe atla

UNICEF: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hardaliyem (mesaj | katkılar)
Yazım hataları düzeltildi.
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Hardaliyem (mesaj | katkılar)
Yazım hataları düzeltildi.
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
24. satır: 24. satır:


== Tarihi ==
== Tarihi ==
1946 yılında kurulan ''UNICEF''{{'}}in ilk adı Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu idi. İkinci Dünya Savaşı sonrası 13 Avrupa ülkesindeki çocuklara yardım etmek amacıyla, kısa bir süre için kurulmuştu. Başlangıçta BM'nin tam teşekküllü bir kolu olması düşünülmemişti, bu yüzden de UNICEF'in tek geliri hükümetlerin bağışlarıydı.
1946 yılında kurulan ''UNICEF''{{'}}in ilk adı Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu idi. İkinci Dünya Savaşı sonrası 13 Avrupa ülkesindeki çocuklara yardım etmek amacıyla, kısa bir süre için kurulmuştu. Başlangıçta BM'nin tam teşekküllü bir kolu olması düşünülmemişti, bu yüzden de UNICEF'in tek geliri hükûmetlerin bağışlarıydı.


=== 1950-1980 arası ===
=== 1950-1980 arası ===
[[Dosya:Stamp of Azerbaijan 420.jpg|150px|sağ|küçükresim|Azerbaycan pulunda bir kız çocuğunun yer aldığı UNİCEF logolu resim.]]
[[Dosya:Stamp of Azerbaijan 420.jpg|150px|sağ|küçükresim|Azerbaycan pulunda bir kız çocuğunun yer aldığı UNICEF logolu resim.]]
1953'te ''UNICEF''{{'}}in BM sistemi içinde kalıcı bir örgüt olmasına ve sadece acil yardım gerektiren durumlarla sınırlı kalmayıp uzun vadeli kalkınma çalışmalarına katkıda bulunmasına karar verildi. Ancak ''UNICEF''{{'}}te artık bir gelir toplama düzeneği kurulmuş olduğu için bu yöntemle devam etmenin en iyi yol olacağı düşünüldü.{{Kaynak belirt}}
1953'te ''UNICEF''{{'}}in BM sistemi içinde kalıcı bir örgüt olmasına ve sadece acil yardım gerektiren durumlarla sınırlı kalmayıp uzun vadeli kalkınma çalışmalarına katkıda bulunmasına karar verildi. Ancak ''UNICEF''{{'}}te artık bir gelir toplama düzeneği kurulmuş olduğu için bu yöntemle devam etmenin en iyi yol olacağı düşünüldü.{{Kaynak belirt}}


On yıldan fazla bir süre çocuk sağlığı konuları üzerinde çalışıldıktan sonra 1961'de ''UNICEF''{{'}}in görevlerinde önemli bir gelişme oldu ve eğitim de UNICEF' in uğraş alanı içine alındı. Dört yıl sonra da ''UNICEF'', “uluslararasında kardeşliğin gelişimine katkısından dolayı [[Nobel Barış Ödülü]]'ne layık görüldü.
On yıldan fazla bir süre çocuk sağlığı konuları üzerinde çalışıldıktan sonra 1961'de ''UNICEF''{{'}}in görevlerinde önemli bir gelişme oldu ve eğitim de UNICEF'in uğraş alanı içine alındı. Dört yıl sonra da ''UNICEF'', “uluslar arasında kardeşliğin gelişimine katkısından dolayı [[Nobel Barış Ödülü]]'ne layık görüldü.


=== 1982-günümüz ===
=== 1982-günümüz ===

Sayfanın 17.04, 30 Ocak 2021 tarihindeki hâli

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu
KısaltmasıUNICEF
Kuruluşu11 Aralık 1946
TürüFon
Yasal durumuEtkin
MerkeziNew York, ABD
BaşkanıAmerika Birleşik Devletleri Henrietta H. Fore
Ana kuruluşuBirleşmiş Milletler Genel Kurulu
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi
WebsitesiBirleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu kısacası UNICEF olarak söylenir (İngilizceUnited Nations International Children's Emergency Fund), 1946 yılında Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu adıyla kurulmuş ve daha sonra 1954 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından çocuk haklarının korunması adına tanıtım ve savunma çalışmaları yapmak, çocukların temel gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak ve çocukların potansiyellerini eksiksiz biçimde gerçekleştirmek için fırsatlar yaratmak üzere görevlendirilmiştir. "Uluslararası" ve "acil" kelimeleri silinmesine rağmen kısaltması değişmemiştir.

Amacı

Dünya ülkeleri arasında imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS) doğrultusunda faaliyet gösteren UNICEF, çocuk haklarına kalıcı etik ilkeler olarak yerleşiklik kazandırmak, çocuklara yönelik davranışları çocuk hakları doğrultusunda uluslararası standartlara kavuşturmak için çaba göstermektedir. Çocukların yaşatılması, korunması ve gelişiminin, insanlığın ilerlemesinde içsel kalkınma açısından evrensel ölçekte geçerli zorunluluk olduğu konusunda ısrarlıdır.

Siyasal kararlılığı ve maddi kaynakları harekete geçirerek başta gelişmekte olanlar olmak üzere ülkelerin kapasitelerini geliştirmelerine, böylece çocuklara birinci önceliği tanıyıp gerek onlara gerekse ailelerine gerekli hizmetleri sağlayabilecek duruma gelmelerine yardımcı olmaktadır. En dezavantajlı konumda olan çocuklara, yani savaş kurbanlarına, aşırı yoksulluk içindekilere, doğal afetlere uğrayanlara, şiddet ve sömürünün her biçiminden zarar görenlere ve engellilere özel koruma sağlanmasına büyük önem vermektedir. Olağandışı durumlarda çocukların haklarının korunması için harekete geçmektedir. Diğer Birleşmiş Milletler örgütleri ve insani yardım kuruluşları ile eş güdüm içinde hareket eden UNICEF böyle durumlarda çocukların ve onlara bakanların durumlarını rahatlatmak için elindeki imkânları iş birliği yaptığı kuruluşların hizmetine sunmaktadır. Taraf tutan bir kuruluş değildir ve ayrımcılık gözetmeden her tür iş birliğine açıktır. En dezavantajlı konumdaki çocuklarla gereksinimleri en acil olan ülkeler UNICEF'in bütün çalışmalarında öncelik taşımaktadır.

Tarihi

1946 yılında kurulan UNICEF'in ilk adı Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu idi. İkinci Dünya Savaşı sonrası 13 Avrupa ülkesindeki çocuklara yardım etmek amacıyla, kısa bir süre için kurulmuştu. Başlangıçta BM'nin tam teşekküllü bir kolu olması düşünülmemişti, bu yüzden de UNICEF'in tek geliri hükûmetlerin bağışlarıydı.

1950-1980 arası

Azerbaycan pulunda bir kız çocuğunun yer aldığı UNICEF logolu resim.

1953'te UNICEF'in BM sistemi içinde kalıcı bir örgüt olmasına ve sadece acil yardım gerektiren durumlarla sınırlı kalmayıp uzun vadeli kalkınma çalışmalarına katkıda bulunmasına karar verildi. Ancak UNICEF'te artık bir gelir toplama düzeneği kurulmuş olduğu için bu yöntemle devam etmenin en iyi yol olacağı düşünüldü.[kaynak belirtilmeli]

On yıldan fazla bir süre çocuk sağlığı konuları üzerinde çalışıldıktan sonra 1961'de UNICEF'in görevlerinde önemli bir gelişme oldu ve eğitim de UNICEF'in uğraş alanı içine alındı. Dört yıl sonra da UNICEF, “uluslar arasında kardeşliğin gelişimine katkısından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

1982-günümüz

UNICEF 1982'de basit ve çok ucuz yöntemlerle dünyada milyonlarca çocuğun hayatını kurtaracak çalışmaya hız getirecek bir seferberliğe başladı; bunlar bebeklerde ve çocuklarda büyümenin ölçülmesi, ağızdan sıvı tedavisi, annesütü ile beslenme ve bağışıklıktır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar