Sosyal bilimler

Dünyanın ve yaşamın insanî ve toplumsal yönlerini inceleyen akademik disiplinler grubu

Sosyal bilimler, toplumsal bilimler veya toplum bilimleri; insanın muhatabı olan her şey ile ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkeze insanı ve insanların oluşturduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünüdür.[1] İnsan ile yazı bulunduktan sonraki zamanın ilişkisini araştıran tarih, insan ile bulunduğu çevrenin ilişkisini araştıran coğrafya, insanların oluşturduğu toplumu araştıran sosyoloji gibi bilim dalları sosyal bilimlere örnek olarak gösterilebilir. Türkiye'de zaman zaman sözel bilimler olarak da anılırlar. Sosyal bilimlerin sanat ve beşeri bilimlerden temel farkı, insanlığı incelerken nitel ve nicel bilimsel yöntemlerin kullanımını içermesidir. Bu terim, 19. yüzyılda, "toplumun özgün bilimi" sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, ilahiyat ve din bilimleri, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik[2] ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.

Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU), Singapur’un en prestijli üniversitelerinden biridir ve teknoloji, mühendislik ve fen bilimleri alanlarında dünya çapında tanınmasına rağmen, sosyal bilimlerde de güçlü bir programa sahiptir. NTU'nun Sosyal Bilimler Fakültesi, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, kamu politikaları gibi alanlarda çeşitli programlar sunar ve disiplinler arası araştırmaları teşvik eder.

Disiplinler arası dalların çoğalmasıyla ve sosyal bilimler ile sosyal bilimler dışındaki bilimler arasındaki sınırlar büyük oranda muğlaklaşmıştır; nöropsikoloji dalı buna örnek teşkil edebilir.

Sosyal Bilim Dalları

değiştir

Sosyal bilimler başlığı altında genellikle aşağıda listelenen bilim dalları incelenir.[3] Bununla birlikte bu dalların bir kısmı diğer akademik disiplin gruplarının da altında yer alabilir.[1]

Kaynakça

değiştir
  1. ^ a b Kuper, Adam (1996). The Social Science Encyclopedia (İngilizce). Taylor & Francis. ISBN 978-0-415-10829-4. 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  2. ^ Robinson, Jane (2005). Nursing History and the Politics of Welfare. Routledge. s. vii. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. ...Social Sciences in Nursing...social welfare and nursing history 
  3. ^ Kuper, A., and Kuper, J. (1985). The Social Science Encyclopaedia.