Hoppa till innehållet

Diadem

Från Wikipedia
Version från den 22 juni 2024 kl. 17.56 av Plumbot (Diskussion | Bidrag) (Externa länkar: Lägger till * före mall-anrop)
(skillnad) ← Äldre version | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Tygklätt diadem.
Bruddiadem.

Diadem (grekiska: diaʹdēma ’bindel’, av diadeʹō ’binda om’) är en hårprydnad i form av ett pannband, även benämnd tiara. Det användes i forntiden av kungar, och återupptogs igen under 1800-talet för att därefter växla i popularitet.

Det bars av under antiken av egyptiska, assyriska, persiska och hellenistiska härskare. I forntidens Egypten var faraonernas värdighetstecken ett gyllene band likt en kobra som reser sig som en krona framtill.[1] Inom grekisk mytologi associerades diademet med Dionysos (Liber Pater i Rom) som sades ha uppfunnit det för att lindra huvudvärk. Som kunglighetstecken togs diademet upp i den grekiska kultursfären av Alexander den store efter förebild hos de persiska storkungarna, som bar ett blåvitt band runt den kungliga tiaran.[2] I Rom avstod Julius Caesar när han blev erbjuden ett diadem av Antonius, eftersom det var en symbol för monarki. Omkring 300 e. Kr. tog kejsar Diocletianus upp det som värdighetstecken.[1] Konstantin använde ett diadem dekorerat med pärlor.[2]

Numera kan vem som helst bära ett diadem. Diadem med högt mittstycke inspirerade av antikens lagerkransar kom åter under klassicismen och fick sitt stora genombrott i samband med Napoleon I:s kröning 1804.[1] De återkom i modet under andra nyklassicistiska stilperioder, bland annat runt sekelskiftet 1900 och på 1920-talet, då det skulle sitta så lågt att det såg ut som ett pannband.

Diadem för vardagsbruk används för att hålla långt hår på plats och som prydnad. Under 1970- och 1980-talet blev diadem i plast moderna. Dessa har ofta små taggar på undersidan för att få bättre fäste i håret. De kan också vara överklädda med textil. Under 2000-talet har diademet åter varit på modet.[3]

  1. ^ [a b c] diadem, Nationalencyklopedin. Hämtad 2022-02-19 [inloggning kan krävas]
  2. ^ [a b] DIADE′MA i A Dictionary of Greek and Roman Antiquities av William Smith, utgåvorna från 1875 och från 1890
  3. ^ Vårens supertrend är här - diademet, Aftonbladet.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]