Hoppa till innehållet

Elisabet

Från Wikipedia
Version från den 5 februari 2024 kl. 14.46 av Plumbot (Diskussion | Bidrag) (top: Länk lika med länktext)
(skillnad) ← Äldre version | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Uppslagsorden ”Elisabeth” och ”Elizabeth” leder hit. För en tidigare drottning i Storbritannien, se Elizabeth II. För andra betydelser, se Elizabeth (olika betydelser).
Elizabeth II, brittisk drottning 1926-2022.

Elisabet, Elisabeth eller Elizabeth är ett kvinnonamn av hebreiskt ursprung (Elisheba) som betyder ’Gud är fullkomlighet’ eller 'Gud är min ed'. Namnet förekommer på flera ställen i Gamla Testamentet men återfinns i den svenska almanackan för att hedra minnet av det ungerska helgonet Elisabet som levde på 1200-talet. Det tidigaste belägget för namnet i Sverige är från 1286, då med stavningen Elizabet. Namnet är ett av de allra vanligaste i Sverige, för närvarande på andra plats efter Maria, om man räknar även de som har namnet som andranamn[1]. Som tilltalsnamn avtar dock populariteten och i mitten av 1990-talet föll namnet ut ur topp 100-listan.

Få svenska kvinnonamn har gett upphov till så många stavningsvarianter, namnformer och smeknamn som Elisabet. Erzsébet är den ungerska formen av namnet och Isabella/Isabel de italienska, spanska och portugisiska, Isabelle den franska, och Elisaveta/Jelisavjeta den ryska. Vanligt förekommande smeknamn och förkortningar av namnet är Bettan, Betty, Elsa och Lisa.

Den 31 december 2014 fanns det totalt 351 323 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet Elisabet/Elisabeth/Elizabeth, varav 32 391 bar det som tilltalsnamn.[2]

Namnsdag: både i Finland och Sverige 19 november (sedan medeltiden i Sverige)

Personer med förnamnet Elisabet/Elisabeth/Elizabeth/Isabella

[redigera | redigera wikitext]

Kungligheter

[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer med förnamnet Elisabeth

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ af Klintberg, Bengt, Namnen i almanackan, 2001, Norstedts ordbok, Stockholm, ISBN 91-7227-292-9
  2. ^ Enligt sökning i Statistiska centralbyråns Namndatabas Arkiverad 5 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine.