Hoppa till innehållet

Anslutningsfördraget 2011

Från Wikipedia
Version från den 5 februari 2013 kl. 19.32 av Tromber (Diskussion | Bidrag) (Uppdatering!)
Europeiska flaggan Europeisk unionsrätt
{{{namn}}}
{{{titel}}}
Status: Okänd

Anslutningsfördraget 2011 är ett av Europeiska unionens fördrag som signerades den 9 december 2011 av Europeiska rådets representanter och Kroatiens regeringsrepresentanter i Bryssel, Belgien. Fördraget innehåller bestämmelserna för Kroatiens anslutning till Europeiska unionen, som förväntas äga rum den 1 juli 2013.

Innan fördraget kan träda i kraft måste det dock ratificeras av alla Europeiska unionens medlemsstater, Europaparlamentet och Kroatien. Europaparlamentet godkände fördraget den 1 december 2011, med röstsiffrorna 564 för, 38 emot och 32 avstående.[1] Anslutningsfördraget godkändes i en folkomröstning i Kroatien den 22 januari 2012 med två tredjedelar för och en tredjedel emot.

Historia

Den 21 februari 2003 ansökte Kroatien om medlemskap i EU. Den 18 juni 2004 blev landet en officiell kandidat och den 3 oktober 2005 påbörjades medlemsförhandlingar med EU. Den 24 juni 2011 uppmanade Europeiska rådet medlemstaterna att avsluta medlemsförhandlingarna med Kroatien i slutet av månaden och att underteckna ett anslutningsfördag i slutet av året. Förhandlingarna avslutades den 30 juni 2011. Den 12 oktober 2011 gav Europeiska kommissionen ett positivt yttrande om Kroatiens anslutning till Europeiska unionen och den 1 december 2011 gav Europaparlamentet sitt samtycke med röstsiffrorna 564 för, 38 emot och 32 avstående.

Anslutningsfördraget undertecknades den 9 december 2011 i Bryssel och träder i kraft sedan samtliga medlemsstater ratificerat det.

Kroatiska observatörer

Från och med undertecknandet av anslutningsfördraget erhöll Kroatien observatörstatus i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd. Efter beslut i talmanskonferensen, erhöll Kroatien också tolv observatörer, utsedda av det nationella parlamentet, i Europaparlamentet från och med den 1 april 2012. Deras mandat sträcker sig fram till dess att Kroatien ansluter unionen. Observatörskapet innebär att företrädaren har rätt att delta i sammanträden, yttra sig men inte delta vid omröstningar.[2]

Syfte och innehåll

Sammanfattning av förändringar

  • Utvidgning
Kroatien blir fullvärdig medlem i unionen.

Mall:Stubavsnitt

Ratificering

Ratificeringsförfarandet i detalj

  Slutgiltig deposition avklarad
  Ratificeringsförfarandet avklarat
  Ratificeringsförfarandet ej klart
  Ratificeringsförfarandet stoppat
Signerat Godkänt Ratificerat Deponerat

Se även

Referenser

Noter

Externa länkar

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.