Hoppa till innehållet

Operativsystemkärna: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
TXiKiBoT (Diskussion | Bidrag)
m robot Lägger till: et:Tuum (informaatika)
m Mikro: länkfix, replaced: Mac OS XMac OS
 
(35 mellanliggande sidversioner av 24 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
En '''operativsystemskärna''' ([[engelska]] ''kernel'' "kärna") är den innersta delen av ett [[operativsystem]]. Kärnans uppgift är att starta systemet, hantera [[resurstilldelning]]en, samt att kommunicera med [[hårdvara]]n. Vanligtvis fungerar kärnan som ett lager mellan datorns hårdvara och de [[datorprogram|processer]] som körs i datorsystemet. Programmen har i allmänhet inte direkt tillgång till hårdvaran, utan måste gå via kärnan (se [[Hardware Abstraction Layer|HAL]]). Kärnan har också ofta till uppgift att hålla program åtskilda från varandra så att ett program som kraschar inte nödvändigtvis kraschar andra program. Kärnan tillhandahåller också tjänster så att informationsutbyte skall kunna ske mellan program. Detta kan ske lokalt eller via [[nätverk]].
En '''operativsystemskärna''' ([[engelska]] ''kernel'', som kan översättas som "kärna") är den innersta delen av ett [[operativsystem]]. Kärnans uppgift är att starta systemet, hantera [[resurstilldelning]]en, samt att kommunicera med [[hårdvara]]n. Vanligtvis fungerar kärnan som ett lager mellan [[dator]]ns [[hårdvara]] och de [[datorprogram|processer]] som körs i [[datorsystem]]et. Programmen har i allmänhet inte direkt tillgång till hårdvaran, utan måste gå via kärnan (se [[Hardware Abstraction Layer|HAL]]). Kärnan har också ofta till uppgift att hålla program åtskilda från varandra så att ett program som [[Systemkrasch|kraschar]] inte nödvändigtvis kraschar andra program. Kärnan tillhandahåller också tjänster så att informationsutbyte skall kunna ske mellan program.<ref>{{webbref|titel=In Computing, What Is a Kernel?|url=http://www.wisegeek.com/in-computing-what-is-a-kernel.htm|utgivare=wiseGEEK|hämtdatum=28 september 2013|datum=17 september 2013 (senast uppdaterad)}}</ref> Detta kan ske lokalt eller via [[datornätverk]].


==Tre vanliga typer av operativsystem==
== Tre vanliga typer av operativsystemskärnor ==
{{Fler källor avsnitt|datum=2013-10}}
De tre vanligaste typerna av operativsystemskärnor är de '''[[Monolitisk kärna|monolitiska kärnorna]]''', '''[[Mikrokärna|mikrokärnorna]]''' och '''[[Hybridkärna|hybridkärnorna]]'''.


=== Monolitisk ===
De tre vanligaste typerna av operativsystemskärnor är de '''[[Monolitisk kärna|monolitiska kärnorna ]]''', '''[[Mikrokärna|mikrokärnorna]]''', och '''[[Hybridkärna|hybridkärnorna]]'''.

===Monolitisk===
{{Huvudartikel|Monolitisk kärna}}
{{Huvudartikel|Monolitisk kärna}}
*Monolitiska kärnor bygger på att hela kärnan fungerar som ett program där alla systemets funktioner finns inkluderade. [[GNU/Linux]] och [[FreeBSD]] är exempel på operativsystem som bygger på monolitiska kärnor.
Monolitiska kärnor bygger på att hela kärnan fungerar som ett program där alla systemets funktioner finns inkluderade. [[GNU/Linux]] och [[FreeBSD]] är exempel på operativsystem som bygger på monolitiska kärnor.


===Mikrokärna===
=== Mikro ===
{{Huvudartikel|Mikrokärna}}
{{Huvudartikel|Mikrokärna}}
*Mikrokärnor är uppbyggda av ett stort antal mindre komponenter som kommunicerar mellan varandra och tillåter att komponenter läggs till och tas bort utan att systemet startas om. Operativsystemen [[GNU/Hurd]], [[QNX]] och [[Mac OS X]] bygger på mikrokärnor.
Mikrokärnor är uppbyggda av ett stort antal mindre komponenter som kommunicerar mellan varandra och tillåter att komponenter läggs till och tas bort utan att systemet startas om. Operativsystemen [[GNU/Hurd]], [[QNX (operativsystem)|QNX]] och [[Mac OS]] bygger på mikrokärnor.


===Hybridkärna===
=== Hybrid ===
{{Huvudartikel|Hybridkärna}}
{{Huvudartikel|Hybridkärna}}
*En annan typ av kärna är [[hybridkärna]]n, som finns i till exempel [[Windows NT]]. Den liknar mikrokärnan, men de olika processerna körs i delade minnesutrymmen.
En annan typ av kärna är [[hybridkärna]]n, som finns i till exempel [[Windows NT]]. Den liknar mikrokärnan, men de olika processerna körs i delade minnesutrymmen.


==Övriga==
== Övriga ==
===Exokärna===
=== Exokärna ===
*En mindre vanlig typ av kärna är ''[[exokärna]]n''. Tanken bakom exokärnorna är att operativsystemet inte ska tillhandahålla några som helst [[abstraktion]]er - abstraktionerna ska istället implementeras som [[programbibliotek]]. Olika typer av program kräver nämligen olika typer av abstraktioner. Exokärnor tillåter därför, till skillnad från de andra kärnorna, att vanliga program kommunicerar direkt med systemets hårdvara. Exokärnans uppgift blir då reducerad till att se till att programmen endast får tillgång till den del av hårdvaran de har rätt till. Exempel på operativsystem som bygger på en exokärna är [[Exokernel]] och [[Nemesis (operativsystem)]].
En mindre vanlig typ av kärna är ''[[exokärna]]n''. Tanken bakom exokärnorna är att operativsystemet inte ska tillhandahålla några som helst [[abstraktion]]er - abstraktionerna ska istället implementeras som [[programbibliotek]]. Olika typer av program kräver nämligen olika typer av abstraktioner. Exokärnor tillåter därför, till skillnad från de andra kärnorna, att vanliga program kommunicerar direkt med systemets hårdvara. Exokärnans uppgift blir då reducerad till att se till att programmen endast får tillgång till den del av hårdvaran de har rätt till. Exempel på operativsystem som bygger på en exokärna är [[Exokernel]] och [[Nemesis (operativsystem)|Nemesis]].

===Nanokärna===


==Källor==
<references/>
[[Kategori:Operativsystemteknik]]
[[Kategori:Operativsystemteknik]]

[[af:Bedryfstelselkern]]
[[als:Kernel]]
[[ar:نواة (نظم تشغيل)]]
[[ast:Kernel]]
[[bn:কার্নেল]]
[[bs:Kernel]]
[[ca:Nucli del sistema operatiu]]
[[cs:Kernel]]
[[da:Kerne (styresystem)]]
[[de:Betriebssystemkern]]
[[el:Πυρήνας (υπολογιστές)]]
[[en:Kernel (computing)]]
[[eo:Kerno (operaciumo)]]
[[es:Núcleo (informática)]]
[[et:Tuum (informaatika)]]
[[fa:هسته سیستم عامل]]
[[fi:Käyttöjärjestelmän ydin]]
[[fr:Noyau de système d'exploitation]]
[[gl:Kernel]]
[[he:ליבה (מדעי המחשב)]]
[[hr:Jezgra (računarstvo)]]
[[hu:Rendszermag]]
[[ia:Nucleo (informatica)]]
[[id:Kernel (ilmu komputer)]]
[[is:Stýrikerfiskjarni]]
[[it:Kernel]]
[[ja:カーネル]]
[[ko:커널 (운영 체제)]]
[[ku:Kernel]]
[[la:Nucleus (informatica)]]
[[lt:Branduolys (OS)]]
[[mk:Јадро на оперативен систем]]
[[ml:കേണൽ (കമ്പ്യൂട്ടിങ്)]]
[[ms:Inti (sains komputer)]]
[[nl:Kernel]]
[[nn:Operativsystemkjerne]]
[[no:Kjerne (operativsystem)]]
[[pl:Jądro systemu operacyjnego]]
[[pt:Núcleo (informática)]]
[[ro:Nucleu (sistem de operare)]]
[[ru:Ядро операционной системы]]
[[scn:Kernel]]
[[sh:Kernel]]
[[simple:Kernel (computer science)]]
[[sk:Jadro (informatika)]]
[[sl:Jedro (računalništvo)]]
[[sr:Jezgro operativnog sistema]]
[[ta:கருவகம்]]
[[th:เคอร์เนล (คอมพิวเตอร์)]]
[[tr:Çekirdek (bilgisayar bilimi)]]
[[uk:Ядро операційної системи]]
[[vi:Nhân hệ điều hành]]
[[zh:内核]]

Nuvarande version från 28 augusti 2020 kl. 14.17

En operativsystemskärna (engelska kernel, som kan översättas som "kärna") är den innersta delen av ett operativsystem. Kärnans uppgift är att starta systemet, hantera resurstilldelningen, samt att kommunicera med hårdvaran. Vanligtvis fungerar kärnan som ett lager mellan datorns hårdvara och de processer som körs i datorsystemet. Programmen har i allmänhet inte direkt tillgång till hårdvaran, utan måste gå via kärnan (se HAL). Kärnan har också ofta till uppgift att hålla program åtskilda från varandra så att ett program som kraschar inte nödvändigtvis kraschar andra program. Kärnan tillhandahåller också tjänster så att informationsutbyte skall kunna ske mellan program.[1] Detta kan ske lokalt eller via datornätverk.

Tre vanliga typer av operativsystemskärnor

[redigera | redigera wikitext]

De tre vanligaste typerna av operativsystemskärnor är de monolitiska kärnorna, mikrokärnorna och hybridkärnorna.

Huvudartikel: Monolitisk kärna

Monolitiska kärnor bygger på att hela kärnan fungerar som ett program där alla systemets funktioner finns inkluderade. GNU/Linux och FreeBSD är exempel på operativsystem som bygger på monolitiska kärnor.

Huvudartikel: Mikrokärna

Mikrokärnor är uppbyggda av ett stort antal mindre komponenter som kommunicerar mellan varandra och tillåter att komponenter läggs till och tas bort utan att systemet startas om. Operativsystemen GNU/Hurd, QNX och Mac OS bygger på mikrokärnor.

Huvudartikel: Hybridkärna

En annan typ av kärna är hybridkärnan, som finns i till exempel Windows NT. Den liknar mikrokärnan, men de olika processerna körs i delade minnesutrymmen.

En mindre vanlig typ av kärna är exokärnan. Tanken bakom exokärnorna är att operativsystemet inte ska tillhandahålla några som helst abstraktioner - abstraktionerna ska istället implementeras som programbibliotek. Olika typer av program kräver nämligen olika typer av abstraktioner. Exokärnor tillåter därför, till skillnad från de andra kärnorna, att vanliga program kommunicerar direkt med systemets hårdvara. Exokärnans uppgift blir då reducerad till att se till att programmen endast får tillgång till den del av hårdvaran de har rätt till. Exempel på operativsystem som bygger på en exokärna är Exokernel och Nemesis.

  1. ^ ”In Computing, What Is a Kernel?”. wiseGEEK. 17 september 2013 (senast uppdaterad). http://www.wisegeek.com/in-computing-what-is-a-kernel.htm. Läst 28 september 2013.