Uttryckande konstterapi (eng: Expressive Arts Therapy) är en terapeutisk inriktning som arbetar integrerat med samtliga konstarter. Uttryckande konstterapin kommer från USA, där den utvecklades i början av 1970-talet av professor Shaun McNiff [1]. Han grundade The Institute for Arts and Human Development vid Lesley College Graduate School i Cambridge, Massachusetts där den första masterutbildningen som integrerar olika konstarter och psykoterapi i USA, startade 1974.[2] [3]


Uttryckande konstterapin i Sverige

Uttryckande konstterapin introducerades i Sverige i slutet av 70-talet av Phillip Speiser[4], som utbildats i Expressive Arts vid Lesley College Graduate School. Phillip Speiser grundade Skandinaviska Institutet för Uttryckande Konst i Göteborg 1980 som under ett decenium anordnade en årlig konferens där terapeuter, pedagoger, yrkesverksamma inom konstnärliga yrken, utbildningområdet och mentalhälsovården, kunde mötas, delta i seminarier och workshops, samt utbyta erfarenheter. Konferenserna samlade intresserade från hela Norden. Mellan 1981 och 1992 utbildade Phillip Speiser ett hundratal terapeuter vid Skandinaviska Institutet för Uttryckande Konst. Institutet samarbetade med Lesley College där studenterna efter utbildningen i Sverige kunde studera vidare till en Master of Arts i Expressive Arts Therapy. Flera av pionjärerna från Lesley College, bland annat konstnären och bildterapeuten, Shaun McNiff, (rektor och grundare av Expressive Arts Therapy utbildningen vid Lesley), dansterapeuten Norma Canner [5], poeten Elizabeth McKim[6] och musik- och performancekonstnären Paolo Knill[7], undervisade på den svenska utbildningen. I början av 90-talet återvände Phillip Speiser till USA. I sin doktorsavhandling från 1996 beskriver han Uttryckande konstterapins utveckling i Sverige under de år han verkade här.[8] Idag förekommer uttryckande konstterapin som behandlingsmetod inom både privat och offentlig vård.


Utbildning till uttryckande konstterapeut

En uttryckande konstterapeut är utbildad i att omfatta skillnader och likheter mellan samtliga konstformer - bild, musik, dans, drama och poesi - och att i terapiarbetet kunna röra sig mellan dessa. Hon är tränad i att använda övergångar från en konstform till en annan ("intermodal transfer"), att veta hur, när och varför de äger rum, och att förstå hur övergångarna används som ett sätt att höja kvaliteten och intensiteten i uttrycken ("intermodal amplifikation"). Detta är en grundläggande skillnad mellan en uttryckande konstterapeut och andra konstnärligt gestaltande terapeuter som dansterapeuter, bildterapeuter, musikterapeuter, som är utbildade i en modalitet. Under utbildningen tränas uttryckande konstterapeuten i att förstå och kunna tillämpa icke-verbal symbolisk kommunikation på individ-, grupp- och samhällelig nivå, samt förhållandet mellan inre och yttre uttryck, vilket utgör grunden för inlärning, utveckling och förändring hos människan. Även studiet av interpersonella relationer i grupper, fokuseringReferensfel: Avslutande </ref> saknas för <ref>-tagg och lyssnande ingår i utbildningen, liksom ritualer, myter och shamanistiska strukturer. Uttryckande konstterapin har ett tvärteoretiskt perspektiv med humanistisk och psykodynamisk teoribildning som grund.

Även om utbildningen och dess innehåll har fortsatt att utvecklas efter det att Phillip Speiser lämnade Sverige och samarbetet med Lesley College upphörde, kvarstår de grundläggande elementen, nämligen att uttryckande konstterapi är en intermodal terapiform som använder sig av intermodal amplifikation, vilket skiljer den från både andra kreativa flermodala konstnärliga terapiformer och enmodala, som bild-, dans- och musikterapi.

Källor

  1. ^ om Shaun McNiff
  2. ^ Lesley College, Expressive-therapies
  3. ^ Historik, Uttryckandekonst.se
  4. ^ om Phillip Speiser
  5. ^ Norma G. Canner Obituary i The Boston Globe 2012-02-10
  6. ^ om Elizabeth McKim
  7. ^ om Paolo Knill
  8. ^ The Development of an Expressive Arts Therapist as a Paradigm for the Development of a Field, Phillip Speiser, 1996