Wikipedia:Not om Nordisk familjebok som källmaterial

När man läser material från Nordisk familjebok (andraupplagan, även kallad Ugglan) bör man vara medveten om att uppslagsverket trycktes mellan 1904 och 1926 och motsvarar dåtidens uppfattning om källkritik och dåtidens kunskaps- och forskningsläge, samt att det använder sig av en för den nutida läsaren mycket formell svenska, utöver de rena stavningsskillnaderna. På sina ställen är den dessutom skriven utifrån vad som knappast kan anses vara en neutral synvinkel. Istället kan finnas en tendens till dåtida nationalistiska porträtteringar, gärna med befästande av specifika nationella karaktärsdrag eller försvar för dåvarande ordning.[1][2]Detta bör granskas och göras en bedömning enligt just neutral synvinkel. De allra flesta artiklar i Wikipedia från NF har bearbetats, men i varierande grad; fortsätt gärna arbetet med att förbättra artiklarna faktamässigt och modernisera dem språkmässigt.


Inom framför allt det naturvetenskapliga men även inom exempelvis det historiska och det samhällsvetenskapliga området ifrågasätts numera en stor mängd uppgifter som fram till början av 1900-talet togs för sanna. Material av hög kvalité kan därför blandas med vad som idag betraktas som direkta felaktigheter. Artiklar som behandlar den dåvarande (speciellt politiska) situationen är dessutom oftast hopplöst inaktuella och bör undvikas i ännu högre grad än andra uggleartiklar.

Vad gäller artiklar om utomeuropeisk geografi och historia är de oftast skrivna ur ett kolonialistiskt perspektiv. Sådana artiklar behöver oftast kompletteras.

För att närma sig något som skulle kunna kallas "neutral synvinkel" i ett ämne där det förekommer olika perspektiv är Wikipedias neutralitetsprincip tillämplig, i synnerhet:

  • Även brasklappar av typen ... "Detta bör dock ses i sitt historiska sammanhang" bör undvikas ... vad som "bör ses i sitt historiska sammanhang" är subjektivt och ligger helt i betraktarens ögon. (Se neutral synvinkel om brasklappar.)
  • Ibland är det dock (särskilt om artiklarna är signerade, då författarens namn bör nämnas) lämpligt att återge ett omdöme i form av ett direkt citat.

Det bör också beaktas att Nordisk Familjebok tillämpade en konsekvent standardisering av stavning av personnamn där stavningar som Carl, Christian, Wilhelm et cetera ersattes med Karl, Kristian, Vilhelm och så vidare. När sådana uppgifter överflyttas till Wikipedia bör man så långt som är möjligt byta detta mot den stavning personen själv använde eller (då det gäller till exempel medeltida namn där många varianter förekommer) den stavningsform som blivit vedertagen i historisk litteratur. Biblioteksdatabasen Libris är ofta en god källa till en mer korrekt stavning än NF:s.

Referenser