Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1:
'''Studentnation''' eller bara '''nation''' är en [[studentförening]] vid ett [[universitet]] eller en [[högskola]]. Verksamheten vid de olika nationerna i Sverige och Finland är varierande, men i det flesta fall är nationerna opolitiska organisationer som bland annat driver restaurang, har bibliotek och tillhandahåller bostäder till sina medlemmar (landsmän). Nationernas namn syftar på det område som nationen betraktar som sin hembygd, det vill säga det område som nationens medlemmar i huvudsak kommer ifrån. Krav på medlemmarnas härstamning från en viss bygd är idag ovanligt, men förekommer till exempel vid [[Södermanlands-Nerikes nation, Uppsala]].
 
Vid universiteten i [[Uppsala universitet|Uppsala]] och [[Lunds universitet|Lund]], vars nationer bildades på [[1600-talet]], är medlemskapet i en nation obligatoriskt sedan år 1667, så kallat ''nationsobligatorium'', och avgiftsbelagt för studenterna. Vid [[Helsingfors universitet]] avskaffades nationsobligatoriet 19691937.
[[Bild:SceauNFranceUP.jpg|thumb| Den franska (galliska) nationens vid [[universitetet i Paris]] sigill]]
De svenska och finländska studentnationernas förebilder kan spåras till de högmedeltida universiteten i bland annat [[Paris universitet|Paris]] och [[Universitetet i Bologna|Bologna]]. Studenterna delade in sig i olika sammanslutningar efter sin geografiska härkomst, organisationer som tidigt kallades ''nationes''; i Paris omnämns de redan vid andra halvan av 1100-talet. Vid mitten av 1200-talet har de fått en fast organisation med mer eller mindre definierade rättigheter och med inbördes rivalitet. I Paris var de fyra till antalet: den Galliska, Normandiska, Picardiska och Anglikanska nationen. De skandinaviska studenterna kom att tillhöra den Anglikanska nationen, vilken senare bytte namn till den Germanska nationen i samband med [[Hundraårskriget]].