Dødeboken
Dødeboken ble skrevet på papyrusruller. Bildet viser kapittel 100 og 129.
Av .

Papyrusruller var oldtidens vanlige bokform, kjent fra Det gamle Egypt fra slutten av 3000-tallet fvt. De ble avløst av bokformen codex på den tiden da kristendommen trengte igjennom i Romerriket på 300-tallet evt.

Faktaboks

Uttale
papˈyrusruller

Skriften ble anbrakt i spalter på den siden av papyrusrullen som vender inn. Ved lesning ble rullen holdt i høyre hånd, og det leste ble etter hvert rullet sammen i venstre hånd. Papyrus ble brukt til litterære verker, regnskapsbøker, jord- og eiendomsregistre og så videre.

Praktfulle eksemplarer av Den egyptiske dødeboken, ofte rikt illustrert med vignetter, er funnet sammen med mumier i graver. I Egypt har man også gjort tallrike funn av klassiske verker fra gresk-romersk tid. Papyrusrullene var den gang normalt rundt 30 centimeter høye og 5–6 meter lange. Et bibliotek med forkullede papyrusruller ble blant annet funnet i Herculaneum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg