IR-spektroskopi er en kjemisk analysemetode som oftest brukes for identifisering av organiske forbindelser. Prøven bestråles med IR-stråling (infrarødt «lys»), og prøven absorberer strålingen ved spesielle bølgelengder. Hvilke bølgelengder prøven absorberer forteller hva slags bindinger som er i molekylet. Metoden er særlig god til å gjenkjenne alkoholer (O–H-binding), aminer og amider (N–H-binding), usymmetriske alkyner, karbonylgrupper (C=O-binding) og karboksylsyrer (COOH-gruppe).
Faktaboks
- Uttale
-
'i-err-spektroskop'i
- Også kjent som
- infrarød spektroskopi
Metoden kan både brukes til å finne ut hva slags funksjonelle grupper som er i molekylet, og til å entydig identifisere et molekyl, hvis et referansespekter av forbindelsen eller en referanseprøve er tilgjengelig. Et viktig unntak er at metoden ikke kan skille mellom enantiomerer, begge speilbildeformene av molekylet vil gi identisk spekter. Da må andre metoder brukes, som polarimetri.
IR-spektroskopi brukes også til strukturbestemmelser og til kvantitativ analyse av blandinger i alle deler av kjemien.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.