Hoe kalmeer je een huilende baby: eenvoudige (en verrassende) oplossingen van een deskundige in de ontwikkeling van kinderen

Tips voor ouders Baby Milestones Fisher-Price Smilestones

18 mei 2023

"Waarom huilt mijn baby alweer?!" Een vraag die elke ouder zichzelf talloze malen stelt. Als deskundige in de ontwikkeling van kinderen heb ik met zo veel mama's en papa's gewerkt die dezelfde strijd meemaakten om hun kleintje te troosten als jij nu. En als ouder heb ik dit zelf ook uit de eerste hand beleefd. Dus weet dat wat jij – en je baby – nu ervaren, volkomen normaal is. Hoewel ik zeker weet dat het fijn is om te horen dat je niet de enige bent, weet ik ook dat je echt een paar tips nodig hebt voor het moment waarop je alleen bent, om 3 uur 's nachts, tijdens een huilpartij. En ik help je graag.

Hieronder vind je wat informatie, technieken en hulpmiddelen die ik in mijn werk als specialist in kinderontwikkeling en in mijn andere fulltime baan als moeder heb verzameld. Bekijk het rustig, probeer een paar dingen uit en kijk wat het beste werkt voor jou en je baby.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL HIERONDER

Heb je geen tijd om te lezen? Bekijk deze video.

Waarom huilen baby's en waarom is troosten zo belangrijk?

In de eerste 12 levensmaanden heeft een baby weinig of geen taalvaardigheden, dus is huilen hun primaire communicatiemethode. Baby's huilen om allerlei redenen – honger, buikpijn, een vuile luier, behoefte aan een andere omgeving of een paar knuffels, overprikkeling… de lijst is lang.

Je baby sussen en laten zien hoe ze zichzelf kunnen troosten, helpt hen langzaam de vaardigheden op te bouwen om hun emoties te reguleren. Wanneer ze dit gedrag leren, kunnen ze in de toekomst omgaan met gevoelens van vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Zo troost je een huilende baby: de grondbeginselen

Maak gebruik van beproefde tactieken om je kleintje te kalmeren en weg te laten soezen.

1. Wieg of schommel je baby zachtjes.

Dit troost, want het herinnert hen aan de bewegingen op hun eerste vertrouwde plekje – een knusse, warme buik.

2. Laat zachte muziek of witte ruis horen.

Geluidsapparaten met sussende geluiden helpen je baby kalmeren door andere geluiden uit te bannen. Bovendien doen de geluiden hen denken aan datzelfde eerste vertrouwde plekje.

3. Focus hun aandacht met kalmerende beelden.

Lampen met zacht licht, een glanzende spiegel of langzaam draaiende dierenvriendjes aan een mobiel trekken hun aandacht en kalmeren als ze te veel prikkels hebben gekregen. 

4. Laat hen lekker happen en kauwen.

Het is natuurlijk dat baby's met hun mond op ontdekkingstocht gaan en zichzelf troosten. Ga op zoek naar bijtspeeltjes met verschillende texturen en materialen waarop ze kunnen kauwen en die de zuigreflex stimuleren.

Verrassende tips

Misschien reageert je baby niet op de gangbare troostmethodes (dat is prima, elke baby is anders). Ik heb honderden unieke methodes ontdekt toen ik met gezinnen werkte en met mijn eigen kleintjes – met vallen en opstaan. Probeer deze tips eens.

1. Draai het gezicht van je baby van je af.

Wat doe je als je prikkelbaar bent en gewoon met rust gelaten wilt worden? Voor je baby geldt hetzelfde, en je gezicht kan de overprikkeling versterken. Neem hen mee naar een rustige, schemerige kamer, wieg hen met hun rug tegen je buik, schommel en maak zachte, sussende geluidjes.

2. Zorg voor goede vibraties.

Zachte trillingen doen je baby denken aan hun tijd in die knusse buik. Dit troost en kan zelfs helpen om hen langer te laten slapen! Echt waar, een wiegje met ingebouwde vibraties is een gamechanger.

3. Regel het samen, oftewel: deel de kalmte.

Het kan lastig zijn om kalm te blijven, vooral bij huilpartijen midden in de nacht, maar doe je best door een paar keer diep adem te halen, terwijl je je baby tegen je borst houdt. Als ze voelen dat jij kalmer wordt, gaan zij zich ook ontspannen – en leren hoe ze hun eigen kleine lijfje kunnen regelen.