Frank Gehry
Frank Owen Gehry [fɹæŋk ˈoʊən ˈɡɛəɹi] (născut Ephraim Owen Goldberg, n. , Toronto, Ontario, Canada) este un arhitect canadian, evreu de origine, unul dintre cei importanți arhitecți contemporani, cunoscut în special pentru perspectiva sa aproape sculpturală a designului clădirilor sale, precum și pentru inovațiile și invențiile sale din domeniul arhitectural.
Frank Gehry este în același timp unul din arhitecții care au promovat deconstructivismul ca unul din curentele majore din arhitectura de la sfârșitul secolului 20 și începutul secolului 21, fiind un important exponent al acestuia.
Operele sale sunt ușor de recunoscut datorită structurilor neliniare, multiplu curbate și circumvolute ale tuturor clădirilor proiectate de el și colaboratorii săi, care sunt adesea acoperite cu largi suprafețe metalice reflectorizante. Lucrarea sa cea mai celebră este Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania, care ilustrează vibrant stilul său arhitectural, clădirea fiind integral acoperită cu folii de titan, puternic reflectorizante.
Date generale
[modificare | modificare sursă]Note biografice
[modificare | modificare sursă]Născut în Toronto, Canada, într-o familie de evrei, Gehry s-a mutat în California la vârsta de 17 ani, unde a studiat mai întâi la Los Angeles City College, pentru ca ulterior să studieze arhitectura la Școala de arhitectură a University of Southern California. Ulterior a studiat planificare urbană la Harvard Graduate School of Design. Frank Gehry este cetățean naturalizat al Statelor Unite ale Americii, locuind în Los Angeles. Gehry este un respectat pedagog, fiind Distinguished Professor of Architecture la Columbia University din New York City. În trecut a predat arhitectura și la Yale University.
Stilul arhitectural Gehry
[modificare | modificare sursă]Stilul arhitectural al lui Gehry este derivat din modernismul tîrziu. Formele continuu curbate, aparent haotic distribuite, ale întregii structuri a unei clădiri designate de Gehry, sunt de asemenea considerate ca aparținînd școlii deconstructiviste (uneori prescurtată DeCon) a arhitecturii moderniste. Mișcarea DeCon se îndepărtează de modernism datorită accentuării funcționalității clădirilor, care sunt realizate în funcție de nevoile existente ale societății.
Spre deosebire de alte curente moderniste timpurii, structurilor DeCon nu li se cere să reflecte anumite idei sociale (așa cum ar fi viteza și universalitatea formei) și, mai ales, nu reflectă vechiul "postulat arhitectural" al formei care este determinată de funcție. Deconstructivismul, pe care Gehry a continuat să-l rafineze și să îl nuanțeze la înalte cote de rafinament artistic, mai este cunoscut și sub numele aditițional de Școala de arhitectură Santa Monica (conform originalului Santa Monica school of architecture), pentru că zona din jurul localității Santa Monica din California a produs cea mai mare concentrație de clădiri experimentale deconstructiviste, fiind totodată și locul unde există cel mai mare număr de clădiri realizate în stil deconstructivist.
Există voci care consideră Notre Dame du Haut, faimoasa structură a lui Le Corbusier, care sugerează mai mult o operă de sculptură abstractă decât o clădire, ca fiind adevăratul punct de plecare al stilului lui Gehry, precum și o posibilă sursă de inspirație a ideilor sale arhitecturale. Pe de altă parte, Frank Gehry însuși, în filmul documentar "Sketches of Frank Gehry", realizat în 2005, afirmă că opera sculptorului român Constantin Brâncuși respectiv operele arhitectului și designerului finlandez Alvar Aalto și arhitectului american Philip Johnson, au constituit sursa majoră a inspirației sale (vedeți secțiunea Influențe a prezentului articol.
Frank Gehry, celebritate contemporană
[modificare | modificare sursă]Gehry este considerat pe bună dreptate o celebritate a arhitecturii moderne. Pentru prima dată s-a impus în ochii opiniei publice în 1972, datorită seriei sale de mobilier realizat din carton presat (în engleză cardboard), numită Easy Edges. A apărut de asemenea în campania firmei Apple intitulată "Think Different", realizată în alb-negru. A apărut chiar în propriul său rol într-unul din episoadele (intitulat The Seven-Beer Snitch)popularei serii de animație "The Simpsons". În serialul de televiziune "Arthur" a ajutat pe Arthur și prietenii săi să proiecteze o casă nouă într-un pom. Clădirile sale, incluzând propria sa casă rezidențială, au devenit atracții turistice. Indiferent de ceea ce Gehry poate sau ar putea să facă, prezența sa constituie un nume de marcă pentru multe muzee, firme, orașe sau alte entități.
Criticarea operelor lui Gehry
[modificare | modificare sursă]Muzeul muzicii din Seattle, statul Washington din SUA, (Seattle's EMP Music Museum) reprezintă fenomenul celebrității lui Frank Gehry împinsă la extrem. Paul Allen, unul din fondatorii Microsoft l-a ales pe Gehry ca arhitect al unei structuri urbane care urma să găzduiască colecția sa publică de artefacte din istoria muzicii. Deși rezultatul final a fost unic și inconfundabil ca aparținând lui Gehry, reacții critice, dintre care unele vehemente, nu au întârziat să apară. Printre argumentele cele mai frecvent aduse s-au enumerat folosirea unor "culori bizare", nerespectarea armoniei arhitecturale a locului, dimensiunea "de mamut" a clădirii și altele de aceeași natură. Totul a condus în final la acuzarea lui Gehry de "a fi luat-o pur și simplu razna [de-a binelea]" (conform citatului, "Gehry had simply got it [totally] wrong."). Admiratori ai construcției au argumentat că atacuri de o factură similară au fost adresate lui Gustave Eiffel, unul din realizatorii Statuii Libertății din New York City, pentru opera sa cea mai reprezentativă, Turnul Eiffel din Paris. Exact ca și în cazul celebrului Turn, admiratorii construcției au argumentat că valoarea clădirii se va stabili în timp.
Mult mai recent, Gehry a fost criticat din nou pentru că s-ar fi autopastișat în folosirea mult prea frecventă a acoperirii clădirilor sale în folii de titan, întrucât multe din structurile sale construite în ultimul deceniu ar fi fost derivate din foarte cunoscuta și aclamată clădire a Muzeului Guggenheim din Bilbao, Spania. Trebuie menționat, că deși muzeul din Bilbao a fost executat și finalizat în 1996 - 1997, iar clădirea Disney Hall din Los Angles a fost finalizată în 2004, proiectul Disney Hall a fost designat anterior muzeului din Țara Bascilor. Mai mult chiar, suprafețele reflectorizante concave ale clădirii de concerte din Los Angeles este acuzată a fi responsabilă de crearea a zone termice extrem de fierbinți pe străzile și clădirile din vecinătatea acesteia.
Lucrări
[modificare | modificare sursă]Complete
[modificare | modificare sursă]- Easy Edges serii de mobilier, 1969 - 1972.
- Exhibit Center, Merriweather Post Pavilion și Rouse Company Headquarters, Columbia, Maryland, SUA, 1974
- Loyola Law School, Los Angeles, California, SUA, numeroase clădiri, 1978 - 2002 - [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
- Santa Monica Place, Santa Monica, California, SUA, 1980
- Edgemar Retail Complex, Santa Monica, California, SUA, 1984
- Chiat/Day Building, Venice, California, SUA, 1985 - 1991
- Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Germania, 1989
- Frederick Weisman Museum of Art, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota, SUA, 1990 - [2] Arhivat în , la Wayback Machine.
- Iowa Advanced Technology Laboratories, University of Iowa, Iowa City, Iowa, SUA, 1987 - 1992 - [3] Arhivat în , la Wayback Machine.
- Disney Village, Disneyland Resort Paris, Paris, Franța, 1992
- Center for the Visual Arts, University of Toledo, Toledo, Ohio, SUA, 1993 - [4] Arhivat în , la Wayback Machine.
- American Center, Paris, Franța, 1994[5] (actualmente Cinémathèque Française)
- Casa care dansează („Fred and Ginger”), Praga, Cehia, 1995 - fotografia 1, fotografia 2, fotografia 3 Arhivat în , la Wayback Machine.
- Anaheim ICE (inițial cunoscută ca Disney ICE), Anaheim, California (1995)
- Team Disney Anaheim, Anaheim, California, SUA, 1995 [6]
- Guggenheim Museum Bilbao, Bilbao, Spania, 1997
- Der Neue Zollhof, Düsseldorf, Germania, 1999 [7]
- Vontz Center for Molecular Studies, University of Cincinnati, Cincinnati, Ohio, SUA, 1999]] - [8] Arhivat în , la Wayback Machine.
- DG Bank building, Pariser Platz 3, Berlin, Germania, 2000
- Experience Music Project, Seattle, Washington, USA (2000)
- Gehry Tower, Hanover, Germania, 2001
- Issey Miyake, Flagship Store, New York, New York, SUA, 2001
- Peter B. Lewis Building, Weatherhead School of Management, Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA, 2002 - [9] și [10]
- Richard B. Fisher Center for the Performing Arts, Bard College, Annandale-on-Hudson, New York, SUA, 2003 - [11][12] Arhivat în , la Wayback Machine.
- Maggie's centre, Dundee, Scoția, 2003 - [13] Arhivat în , la Wayback Machine.
- Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, California, SUA, 2003
- Ray and Maria Stata Center, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Massachusetts, SUA, 2004 - [14]
- Pritzker Pavilion, Millennium Park, Chicago, Illinois, SUA, 2004 [15] Arhivat în , la Wayback Machine.
- MARTa, Herford, Germania, 2005
- IAC/InterActiveCorp West Coast Headquarters, Sunset Strip, West Hollywood, California, SUA, 2005
- Brian Transeau's house, Los Angeles, California, SUA
În construcție
[modificare | modificare sursă]- Grand Avenue Project, Los Angeles, California
- Art Gallery of Ontario, renovare, Toronto, Ontario, Canada, 2004
- Museum of Tolerance, Muzeul Toleranței, Ierusalim, Israel (finalizarea construcției este prevăzută pentru 2008 - [16] Arhivat în , la Wayback Machine.
- Science library, Biblioteca științifică, Princeton University [17]
- Ohr-O'Keefe Museum, Biloxi, Mississippi, SUA, inaugurare oficială în 2005; toate clădirile sînt prevăzute a fi terminate pînă în 2007 [18] Arhivat în , la Wayback Machine.
- Panama: Bridge of Life Museum of Biodiversity, Panama City, Panama
- Inter-Active Corp. Headquarters, New York City [19]
- Guggenheim Abu Dhabi (GAD), Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (finalizarea construcției este prevăzută pentru 2011).
Premii
[modificare | modificare sursă]- Arnold W. Brunner Memorial Prize in Architecture, American Academy of Arts and Letters (1977)
- Pritzker Architecture Prize (1989)
- Wolf Prize in Art (Architecture), Wolf Foundation (1992)
- Praemium Imperiale Award for Architecture, Japan Art Association (1992)
- Dorothy and Lillian Gish Award (1994)
- National Medal of Arts (1998)
- Friedrich Kiesler Prize (1998)
- Gold Medal, American Institute of Architects (AIA) (1999)
- Gold Medal, Royal Institute of British Architects (RIBA) (2000)
- Gold Medal for Architecture, American Academy of Arts and Letters (2002)
- Companion of the Order of Canada (2002)
Doctorate onorifice
[modificare | modificare sursă]- Of Visual Arts; California Institute of the Arts (1987)
- Of Fine Arts; Rhode Island School of Design (1987)
- Of Engineering; Technical University of Nova Scotia (1989)
- Of Fine Arts; Otis Arts Institute (1989)
- Of Humanities; Occidental College (1993)
- Whittier College (1995)
- Of Architecture; Southern California Institute of Architecture (1997)
- Of Laws; University of Toronto (1998)
- University of Edinburgh (2000)
- University of Southern California (2000)
- Yale University (2000)
- Harvard University (2000)
- The School of The Art Institute of Chicago (2004)
Galerie de imagini
[modificare | modificare sursă]-
DG Bank building atrium
-
Peter B. Lewis Building, clădirea ce găzduiește Weatherhead School of Management
-
Vedere interioară a clădirii Peter B. Lewis Building
-
Imagine a muzeului Guggenheim din Bilbao
Influențe conform unui citat Frank Gehry
[modificare | modificare sursă]Convingerea că "arhitectura este artă ("architecture is art") a fost o parte însemnată a ființei lui Frank Gehry pentru toată viața sa. Întrebat care sînt mentorii săi în arhitectură, răspunsul arhitectului a fost indicarea unei fotografii a lui Constantin Brâncuși, aflată pe biroul său, replicând, "De fapt, tind să gîndesc mai mult în termenii unui artist ca acesta. El a avut o influență mai mare asupra operei mele decît majoritatea arhitecților. De fapt, cineva a sugerat că unul din zgârie-norii mei, care a cîștigat o competiție în New York, seamănă cu o sculptură de Brâncuși. Aș putea numi pe Alvar Aalto din lumea arhitecturii pentru care am un respect deosebit, și, desigur, Philip Johnson".
În engleză, în original, textul afirmă, "Actually, I tend to think more in terms of artists like this. He has had more influence on my work than most architects. In fact, someone suggested that my skyscraper that won a New York competition looked like a Brancusi sculpture. I could name Alvar Aalto from the architecture world as someone for whom I have great respect, and of course, Philip Johnson." (conform [20] Arhivat în , la Wayback Machine. - Pagina dedicată lui Frank Gehry la web site-ul Premiului de arhitectură Pritzker).
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ https://www.praemiumimperiale.org/en/laureate-en/laureates-en, accesat în Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://wolffund.org.il/frank-o-gehry/ Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ (PDF) https://riba-prd-assets.azureedge.net/-/media/Files/Awards/2024/Royal-Gold-Medal-winners-1980-to-2024.pdf?rev=1f3606d7f48c4000917cd54d46036f68, accesat în Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ Order of Canada recipients database
- ^ http://www.fpa.es/es/premios-princesa-de-asturias/premiados/2014-frank-o-gehry.html?especifica=0 Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ The Other Interface, accesat în
- ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în
- ^ LIBRIS, , accesat în
- ^ Czech National Authority Database, accesat în
- ^ Autoritatea BnF, accesat în
- ^ CONOR.SI[*] Verificați valoarea
|titlelink=
(ajutor)
Legături externe (toate în limba engleză)
[modificare | modificare sursă]- Gehry Partners, LLP Arhivat în , la Wayback Machine., Firma de arhitectură a lui Frank Gehry
- Gehry Technologies, Inc., Firma de tehnologii Gehry
- Arhive fotografice conținînd multe din clădirile lui Gehry
- Pagină Pritzker Prize dedicată lui Frank Gehry Arhivat în , la Wayback Machine.
- Panama: Bridge of Life Muzeul Biodiversității Arhivat în , la Wayback Machine.
- Frank Gehry în Los Angeles (fotografii) Arhivat în , la Wayback Machine.
- Casa lui Franck Gehry din California (cu desene)
- Frank O. Gehry Slide Library - fotografii a numeroase modele și clădiri
- Impact microclimatic -- Glare around the Walt Disney Concert Hall Arhivat în , la Wayback Machine.
- Documentar -- Schițe de Frank Gehry
- Brooklyn's Trojan Horse: What's wrong with the buildings Frank Gehry wants to put in my neighborhood? - articol contra plasării unei clădiri a lui Frank Gehry în Brooklin]
|
- Nașteri în 1929
- Nașteri pe 28 februarie
- Frank Gehry
- Absolvenți ai University of Southern California
- Arhitecți americani
- Arhitecți canadieni
- Arhitecți deconstructiviști
- Arhitecți din secolul al XX-lea
- Arhitecți din secolul al XXI-lea
- Arhitecți evrei
- Arhitecți postmoderni
- Canadieni emigrați în Statele Unite ale Americii
- Canadieni în viață
- Columbia University
- Constantin Brâncuși
- Deconstructivism
- Designeri de mobilier
- Evrei canadieni
- Evrei în viață
- Inventatori din secolul al XX-lea
- Inventatori din secolul al XXI-lea
- Laureați ai premiilor Pritzker
- Laureați ai Premiului Wolf pentru artă
- Membri ai Ordinului Canadei
- Oameni din Toronto
- Premii Wolf