Sari la conținut

Duel Masters

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Duel Masters

Spatele unei cărți de Duel Masters
Distribuitor(i)Wizards of the Coast
Designer(i)Mike Elliott, Charlie Catano și Tyler Bielman
Dată lansare2002
Genurianime și manga fantastic[*][1][2]  Modificați la Wikidata
Mediavideo la cerere[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Site web

Duel Masters (japoneză デュエルマスターズ Dyueru Masutāzu ; română Maeștrii Duelului) este un joc de cărți și un serial manga și anime răspândit în țările asiatice, Europa și America de Nord. Răspândirea acestui joc de cărți se datorează numărului mare de cumpărători, în special copii și adolescenți. Există de asemenea și jocuri video bazate pe această serie.

Premiera în România a serialului pe care se bazează a fost pe 9 octombrie 2004 pe canalul Cartoon Network ca parte a blocului Toonami (numai primele două sezoane fiind difuzate).

Jocul a fost creat de compania Wizards of the Coast din Japonia în anul 2002 și a devenit rapid cel mai bine vândut joc al anului. A urmat apoi importarea sa în America de Nord prin intermediul Wizards of the Coast (deținutǎ de Hasbro) din America în 2004 unde și-a câștigat popularitatea rapid dar nu pentru mult timp. Producerea materialelor de joc (cǎrți, reviste, jocuri video, desene animate) din America a încetat în Decembrie 2006 datoritǎ vânzărilor în scǎdere, dar in Japonia, promovarea jocului mai continuǎ pânǎ și azi. America a produs până la 12 seturi de cǎrți iar Japonia a produs peste 50 de seturi și pachete tematice (Theme Decks) ce conțin 40 de cărți iar în Japonia încă se mai continuă fabricarea unor noi seturi și distribuirea lor prin intermediul firmei TakaraTomy.

În 2012, jocul pare să fie reintrodus pe piața americană sub brandul Kaijudo de către Hasbro ca o urmare a unui studiu pe piața americană în materie de jocuri de cărți și a popularității în creștere in Japonia. Noul joc pare să aibă similarități evidente cu Duel Masters prin faptul că unele reguli, efecte și imagini ale unor creaturi se aseamănă, însă și această serie a încetat în 2014.

Pentru a juca ai nevoie de un adversar, un pachet de minimum 40 de cărți pentru fiecare jucător (în Japonia se joacă doar cu 40 de cărți) și strategie.

Fiecare jucător îi amestecă celuilalt cărțile pentru a nu exista motiv de fraudă, după care pachetul este așezat cu spatele (sigla „Duel Masters”) în sus. Cinci cărți sunt așezate cu spatele, una după alta, fără ca cineva să le privească, iar alte 5 cărți se vor trage în mână. Acestea vor fi "scuturile" și mâna jucătorului respectiv. Anticipat se alege cel care începe jocul.

Obiectivul jucătorului este de a sparge toate scuturile adversarului pentru a putea ataca direct adversarul cu o creatură nefolosită. Pentru a putea chema creaturi pe câmp, este nevoie de mana. Numărul de mana necesar pentru a invoca o creatură anume este afișat în colțul cărții din sus-stânga. Un jucător poate să-și crească numărul de mana numai o dată pe tură cu o mana, dar sunt și vrăji (spell) care pot să-i ofere jucătorului mai multă mana. Cartea de mana se pune în zona de mana (Mana Zone) și reprezintă o carte pusă în zona de mana cu capul in jos (la 180 de grade).

Creaturile, o dată invocate nu pot ataca decât după ce trece o tură, asta înseamnă că creatura are boala invocării (Summoning Sickness) însă sunt și așa numiții atacatori rapizi (Speed Attacker) care nu au această boală. Când vrei să invoci o creatură, trebuie să tapezi mana (întorci cartea la 90 de grade). Tapează câtă mana este necesară invocării creaturii respective (ex. dacă vrei să invoci o creatură care costă 5 mana, tapezi 5 mana) și apoi pui cartea în zona de bătaie (Battle Zone).

Atenție! Trebuie să ai cel puțin o mana din civilizația creaturii pe care o invoci și restul din oricare altă civilizație pentru ca o creatură să poată fi invocată. Dacă dorești ca acea creatură să atace, o tapezi la 90 de grade și poți alege să ataci un scut, două, dacă creatura este dublu spărgător (Double Breaker), ori trei dacă creatura este triplu spărgător (Triple Breaker) sau poți să alegi să ataci o creatură. Atenție! Creaturile unui jucător poate să atace o creatură adversă numai dacă creatura adversarului este tapată (întoarsă la 90 de grade). Puterea unei creaturi este prevăzută în colțul din jos-stânga iar în timpul bătăliei dintre două creaturi (una atacă pe cealaltă) câștigă cea cu puterea mai mare iar cealaltă pleacă în cimitir.

Spell-urile sunt niște vrăji care ajuta jucătorul cu ceva anume (ex: detapează toate creaturile din Battle Zone sau ia prima carte din pachet și pune-o la scuturi).

Manga din Duel Masters sunt scrise de Shigenobu Matsumoto produse de Shogakukan Ltd. și numai câteva s-au lansat în America dar în Japonia încă mai sunt produse. Seria manga nu a fost autorizată pentru SUA, deși a existat o carte de benzi desenate americană creată de Dreamwave Production. Revistele cu și despre Duel Masters sunt publicate de CoroCoro Comic în Japonia și cuprinde cărți promoționale, strategii și detalii despre viitoare turnee naționale. Tokyopop a lansat de asemenea, o adaptare Cine-Manga anime Duel Masters, cu toate acestea acum este epuizată. Seria manga Duel Masters a plecat în 1999-2005 (17 volume), urmat de Duel Masters: Fighting Edge în 2005-2008 (12 volume) și în cele din urmă Duel Masters SX în 2008-2011 (9 volume).

Când Duel Masters a ajuns in America, câteva jocuri au fost publicate de Atari:

  • Duel Masters Sempai Legends pentru Gameboy Advance
  • Duel Masters Kaijudo Showdown pentru Gameboy Advance
  • Duel Masters Shadow of the Code pentru Gameboy Advance
  • Duel Masters (Cobalt) pentru Playstation 2

În Japonia au fost de asemenea lansate câteva jocuri video de către Takara:

  • Duel Masters Invincible Advance pentru Gameboy Advance
  • Duel Masters 2 (Kirifuda Shobu Version) pentru Gameboy Advance
  • Duel Masters 3 pentru Gameboy Advance
  • Duel Masters Nettou! Battle Arena pentru Gamecube
  • Duel Masters ~Birth of the Super Dragon~ pentru Playstation 2 (produs de KSG)
  • Duel Masters de Asobo pentro Nintendo Switch, iOS și Android
  • Duel masters Play's pentru iOS și Android

Din punct de vedere al stilului de joc și aspect, variantele americane sunt mai concentrate pe acțiune, pe când cele japoneze sunt concentrate pe cărți.

Primul sezon a avut premiera inițial în Japonia în anul 2002 până în 2004. Manga japoneză originală se bazează vag pe centrele de poveste din cărțile de joc Duel Masters care se rotesc în jurul a cinci civilizații (foc, apă, lumină, întuneric și natură). Varianta americană are 3 sezoane, Duel Masters, Duel Masters 1.5 și Duel Masters 2.0 produse de Plastic Cow Productions și Nelvana și distribuit de Cartoon Network, iar varianta japoneză are 4 sezoane și încă se mai produc: Duel Masters Charge (toate 3 sezoanele americane adunate la un loc); Duel Masters Zero; Duel Masters Cross și Duel Masters Cross Shock.

Diferențe între versiuni

[modificare | modificare sursă]

Versiunile americane și europene din Duel Masters adaugă mai multe lucruri care în versiunea originală japoneză nu apar, pentru a face mai multă comedie pentru a le separa de luptele cu cărți. În versiunea americană au fost adăugate glume anime despre clișee tipice, cum ar fi ecrane împărțite și lipsa tatălui (în acest caz, Shori tatăl lui Shobu). Trimiteri frecvente despre cultură populară sunt realizate de-a lungul spectacolului, fenomen cum ar fi atunci când unul dintre personaje, Kyoshiro Kokujo, spune: "Eu sunt întunericul... Eu sunt noaptea... Eu sunt Bat-Oh, așteptați e spectacol greșit." Ca atare, ele reapar ca gaguri rulate pe parcursul spectacolului. O altă formă comună de umor găsită în spectacol este ruperea din al patrulea perete. Personajele vor spune în mod constant lucruri, cum ar fi "Se pare că e timpul pentru o dispariție", "Sper că scriitorii vor face mai bine săptămâna viitoare", "De ce e camera aproape de fața mea?" sau "Știi, îmi place atunci când folosesc această scenă". În timp ce povestea este din punct de vedere tehnic dramatică, cele mai multe episoade sunt punctate pe o poveste de comedie amestecată cu o poveste serioasă. Dialogul japonez are de asemenea un rol în dueluri. Un jucător declară "Kettou da" pentru a provoca un alt jucător. Contestat apoi alege să accepte cu "Yoshi" sau "Hai" însemnând literar "da" în japoneză. "Ike" este o comandă pentru atac și "Todome da" este similar cu "șah-mat" și se termină lupta. Termenul "Kaijudo", folosit numai în versiunea din limba engleză, provine de la cuvântul "Kaiju", însemnând "monstru" și "do" înseamnă "calea". De aceea, "kaijudo" înseamnă "calea monstrului". În ansamblu, versiunea japoneză este mai serioasă decât versiunea americană. În timp ce versiunea japoneză pare să se bazeze mai mult pe umor vizual situațional, versiunea americană pare să utilizeze umor mai mult verbal. De asemenea, în timp ce versiunea japoneză este în mare parte un spectacol de umor cu cărți de joc, versiunea americană este o parodie gen din plan. De fapt, în versiunea americană nu este o traducere adevărată dar este în schimb o "parodie a dublajului". Versiunea americană are de asemenea efecte diferite de sunet și muzică decât versiunea originală japoneză.

  • Shobu Kirifuda

Exprimat de: Yumiko Kobayashi (japoneză), Seth Joshua (engleză), O'Brien Liam (sezonul 1.5 engleză)

Principalul protagonist al seriei și ucenicul lui Knight. El visează să devină un mare duelist ca și tatăl său, Shori Kirifuda. Shobu păstrază o atitudine pozitivă în toată seria, insistând asupra duelurilor pentru a se distra, spre deosebire de victoria simplă. În primul sezon, Shobu preia provocarea de al învinge pe Hakuoh, campionul templului, care simte să devină corupt de putere. De-a lungul primei serii, Shobu trebuie să învingă subalternii lui Hakuoh, în timp ce el se luptă să înțeleagă adevăratul spirit al duelurilor. În duelul său cu Hakuoh, cum Shobu se confruntă împotriva celor mai puternici Comandanți îngeri, el este obligat să ia o decizie crucială. El trebuie să accepte ajutorul prietenilor săi și să "ajungă ca Kokujo" (care a fost rănit în duelul Kaijudo) sau să renunțe la prietenii săi și să "sfârșească ca Hakuoh" rece și fără inimă. Însă cu toate acestea, Shobu este puternic și are curajul să nu dea niciodată înapoi, ca și creaturile sale preferate. El folosește un pachet din civilizația focului, care mai târziu devine un pachet Dragon și chiar mai târziu evoluează într-un pachet Comandanți Dragon / Înger. După ce a fost învins într-un sezon mai târziu el a pierdut mare parte din pachetul său, dar este ghidat la pachetul tatălui său de spiritele Bolmeteus Dragon Samurai, Dragon Bolbalzak "Sword Flash" și Saint Dragon Bolshack. Numele său de familie kanji Kirifuda înseamnă literar "atu", "cardul as" sau "cartea câștigătoare". Kanji din numele său Shoubu este o combinație a numelui tatălui său Shouri însemnând "victorie" și al numelui mamei sale Mai care înseamnă "dans", astfel Shoubu înseamnă "Dansul victoriei". Pronunția cuvântului "Shoubu" este de asemenea, un joc de cuvinte de la care înseamnă literalmente "câștigător (sau) pierzător" și de aici semnificația derivată a cuvântului "duel". Indiferent dacă în mod intenționat sau neintenționat numele Shobu este un joc de cuvinte - acesta înseamnă "concurs" în japoneză.

Episoade ale serialului

[modificare | modificare sursă]
Premiera în România Nr Titlu român Titlu englez
PRIMUL SEZON
SERIA 1.0
09.10.2004 01 Jucand cu un Pachet Complet Playing With A Full Deck
10.10.2004 02 Nu este ușor să fi verde It’s Not Easy Being Green
16.10.2004 03 Toru, Toru, Toru Toru, Toru, Toru
17.10.2004 04
23.10.2004 05 Voi fi fratele unei maimuțe I’ll Be A Monkey’s Brother
24.10.2004 06 Wok pe calea sălbatică Wok On The Wildside
30.10.2004 07 Băieții albi n-au farmec White Boys Can’t Charm
31.10.2004 08 Duelurile trecutului viitor Duels Of The Futures Past
06.11.2004 09 Un goblin trebuie să îi conducă A Goblin Shall Lead Them
07.11.2004 10 Shobu se gătește Shobu Gets Decked
13.11.2004 11 Balada lui Kintaro Ballad Of Kintaro
14.11.2004 12
20.11.2004 13 Zănatica Mikuni Looney Mikuni
21.11.2004 14
27.11.2004 15 Bizara răsucire a soartei A Strange Twist Of Fate
28.11.2004 16 Da, maiestre Yes, Master
04.12.2004 17 Oh frate, oare unde ești tu? Oh Brother, Where Art Thou
23.02.2005 18 Tipul de la cablu Cable Guy
05.12.2004 19 Sunetul duelatului The Sound Of Dueling
12.12.2004 20 Kokujo ripostează Episode V: Kokujo Strikes Back
18.12.2004 21 Faza în care Shobu se duelează cu Hakuoh The One Where Shobu Duels Hakuoh
19.12.2004 22 Doar duelează-te Just Duel It
25.12.2004 23 Jocul de plânsete The Crying Game
26.12.2004 24 Chiar vrei să mă rănești? Do You Really Want To Hurt Me?
04.03.2005 25 Ceva trăznit se îndreaptă încoace Something Wacky This Way Comes
02.01.2005 26 Ce e cu tine? What’s A Mana You?
SEZONUL 2
SERIA 1.5
07.01.2006 27 Băiatul George contra Măștii de fier Boy George Vs. Iron Mask
(a.k.a. Atta Boy, George)
08.01.2006 28 Shobu Kirifuda s-a întors Shobu Kirifuda Is Back!
(a.k.a. Break On Through To The Other Side)
14.01.2006 29 Prietenia duelului The Fellowship Of The Duel
15.01.2006 30 Dușmanul meu Enemy, Mine
21.01.2006 31 Câștigi, pierzi sau trage Win, Lose Or Draw
03.08.2006 32 Fugi către lumină Go Towards The Light
28.01.2006 33 Luminile sunt aprinse dar nu-i nimeni acasă The Lights Are On But Nobody’s Home
29.01.2006 34 Dacă ar fi un examen If Ever A Quiz There Was
04.02.2006 35 Se caută: Duel sau viu Wanted: Duel Or Alive
05.02.2006 36 Ce mai aștepți? Water You Waiting For?
11.02.2006 37 Natura mă cheamă Nature Calls
12.02.2006 38
18.02.2006 39 Frica în sine Fear Itself
19.02.2006 40 Aventura focului Quest For Fire
25.02.2006 41 Campionatul e joacă cinstită Tournament Is Fair Play
26.02.2006 42 Duelul adânc In Deep Duel-Duel
14.08.2006 43 Furtuna de deșert Desert Storm
05.03.2006 44 Minuni care cad Wonderfalls
04.03.2006 45 Creatura nopții Creature Of The Night
12.03.2006 46 Aventura focului Quest For Fire
18.03.2006 47 Înveselește-mă încă o dată, păpușă Deck Me Baby One More Time
19.03.2006 48 Unu pentru Mana, duel pentru spectacol One For The Mana, Duel For The Show!
25.03.2006 49 Fă duelul, te duelezi așa de bine Do That Duel You Duel So Well
26.03.2006 50 Băiatul întâlnește duelul Boy Meets Duel
01.04.2006 51 Omul din oglindă The Man In The Mirror
02.04.2006 52 Cine a stins toate luminile? Who Turned Out All The Lights?
SEZONUL 3 (ne-dublat)
SERIA 2.0
53 Showdown!
54 Babytalk
55 Fourscore
56 Frotime
57 Duelusional
58 Duel-ercise
59 Triple-Threat
60 Surprise
61 Cheatery
62 Makeover
63 Switcharoo
64 Creeptastic
65 Finalitousness

Universul Duel Masters

[modificare | modificare sursă]

Universul Duel Masters este compus din 5 civilizații: Foc, Apă, Lumină, Întuneric și Natură. În fiecare civilizație, creaturile sunt fie unice în anumite abilități, sau împărtășesc, unele abilități cu creaturile din alte civilizații. Unele creaturi fac parte din două sau mai multe civilizații.

Civilizație Reprezentant
Apă Elementul de Apă
Natură Elementul de Pământ
Lumină Sfânt
Întuneric Nesfânt
Foc Elementul de foc

Civilizația de Lumină

[modificare | modificare sursă]

Civilizația de Lumină este o civilizație tehnologizată, puternică, situată la altitudini uriașe până în amurg iar creaturile arată precum roboții. Ea se poate susține singura, pașnică și nu comunică cu celelalte civilizații. Este locul ideal pentru orice creatura. Din păcate, liniștea le-a fost tulburată de celelalte civilizații când și-au pierdut casele și au fost forțate să invadeze pentru a putea supraviețui. Lumina a reacționat împotriva acestei ostilități prin implicarea din ce în ce mai mare în lupta contra invadatorilor. După ce au văzut cum resursele lor sunt rapid consumate, ei au luat o atitudine mai agresivă față de lumea exterioară. Unul din semnele invaziei e abilitatea lui Sasha, Channeler of Suns, ea fiind un blocator de dragoni (Poate bloca orice creatura care are cuvântul "Dragon" în rasă ex. Dragoni în armură). Este probabil cea mai bună civilizație și este specializată în tapări, blocatori (Blocker) și manipulează scuturile iar rasa lor de vârf sunt Comandanții Îngeri (Angel Command).

Aliați: Natură și Apă
Inamici: Întunericul și focul
Rase ale civilizației de lumină :
  • Comandanții Îngeri (Angel Command) - sunt cea mai puternică rasă din civilizația de lumină.
  • Bersekerii (Berseker) - sunt o rasă produsă din piese de aliaje conectate printr-un câmp de forță energetică.
  • Gladiatorii (Gladiators) - sunt o rasă ce servește drept nave de transport și de ajutor pentru civilizația de lumină.
  • Gardienii (Guardians) - sunt o rasă ce servesc drept apărători ai civilizației de lumină.
  • Inițiatorii (Initiates) - sunt o rasă de forme de viață artificială ce îi servesc pe Aducătorii de lumină.
  • Aducătorii de lumină (Light Bringers) - sunt o rasă ce reprezintă cea mai înaltă autoritate a civilizației de lumină.
  • Mecanismele-Tunet (Mecha Thunders) - sunt o rasă ce pot controla vremea , având capacitatea de a provoca furtuni cu tunete și fulgere.
  • Trupele de sol (Soltroopers) - sunt o rasă de mecanisme ce seamănă cu niște păianjeni și care se mișcă în ceață și în lumină.
  • Spiritele curcubeului (Rainbow Phantoms) - sunt o rasă realizată dintr-un material energetic, care umple cerul cu diferite culori.
  • Copacii luminii stelare (Starlight Trees) - sunt o rasă de plante plutitoare ce emit o lumină slabă.
  • Mecha Del Sol - sunt o rasă de roboți care reprezintă soarele. Au fost creați pentru lupta împotriva dragonilor.

Civilizația de apă

[modificare | modificare sursă]

Civilizația de apǎ este o civilizație ciberneticǎ, bazatǎ pe circuite și rețele electronice integrate. Apa este bazatǎ pe abilitatea de a se ascunde, adicǎ nu pot fi blocați; trimit creaturi înapoi în mânǎ, manipuleazǎ mâna și trage cărți. Rasa lor de vârf sunt Leviatanii (Leviathan).

Aliați: Lumina/Întunericul și Natura
Inamici: Focul
Rase ale civilizației de apă :
  • Grupurile cibernetice (Cyber cluster) - sunt o rasă de robo-crustacee , în general , care sunt controlate de către Oamenii lichizi și au rolul de forturi mobile .
  • Lorzii cibernetici (Cyber lords) - sunt o rasă de creaturi semi-robotice ce pot controla cu undele lor cerebrale alte rase acvatice . Ei reprezintă autoritatea supremă în civilizația de apă .
  • Lunile cibernetice (Cyber moons) - sunt o rasă de cetăți uriașe din adâncul oceanelor ce au fost construite de către Lorzii cibernetici .
  • Virușii cibernetici (Cyber virus) - sunt o rasă de creaturi artificiale ce produc lumină și pot perturba mașinăriile . Acestea au fost create de către Lorzii cibernetici .
  • Mâncătorii de pământ (Earth eaters) - sunt o rasă de arme bio-mecanice , create pentru a distruge diferite terenuri .
  • Peștii (Fishs) - sunt o rasă de creaturi sălbatice care trăiesc în adâncul mării .
  • Peștii Gel (Gel fishs) - sunt o rasă de pești-mutanți , transparenți , ce au fost creați de Lorzii cibernetici .
  • Leviatanii (Leviathans) - sunt o rasă de creaturi uriașe , cum ar fi balene , ce posedă o inteligență mare . Aceștia sunt cea mai puternică rasă din civilizația de apă . Ei nu pot fi controlați de alte rase , nici măcar de Lorzii cibernetici .
  • Oamenii lichizi (Liquid peoples) - sunt o rasă de creaturi umanoide , făcute din apă sau alte substanțe lichide .
  • Hackerii de mare (Sea Hackers) - sunt o rasă de creaturi , asemănătoare cu caracatițele și cu calmari , care pot devora orice fel de material , inclusiv metale .
  • Oamenii mării (Merfolk) - sunt o rasă de sirene sau tritoni ce se ocupă cu vânătoarea .

Civilizația de întuneric

[modificare | modificare sursă]

Civilizația de Întuneric este o civilizație moartă, sumbrǎ, tenace, uneori scârboasǎ și înfricoșǎtoare. Civilizația de întuneric este specializată în distrugeri și în manipularea cimitirului dar creaturile sunt slabe în putere. Rasa lor de vârf constǎ în Comandanții Demoni (Demon Command).

Aliați: Focul și Apa
Inamici: Natura și Lumina
Rase ale civilizației de întuneric :
  • Hoții de creier (Brain jackers) - sunt o rasă de paraziți , cu aspect de paianjen , ce pot supraviețui prin manipularea sau infectarea unui mort .
  • Himerele (Chimeras) - sunt o rasă de creaturi deformate , făcute din mai multe cadavre de la diferite ființe . Ele au fost create de Lorzii întunericului .
  • Lorzii întunericului (Dark Lords) - sunt o rasă care alcătuiesc clasa conducătoare a civilizației de întuneric .
  • Marionetele morții (Death puppets) - sunt o rasă de creaturi artificiale care sunt manipulate de Lorzii întunericului ca arme de unică folosință .
  • Comandanții Demoni (Demon Command) - sunt o rasă de creaturi malefice , ce constituie cele mai puternice trupe din civilizația de întuneric . Aceste creaturi au fost create de Lorzii întunericului prin cele mai avansate tehnici de magie neagră .
  • Măștile Diavolului (Devil Mask) - sunt o rasă de creaturi făcute din craniile morților .
  • Fantomele (Ghosts) - sunt o rasă de creaturi ce se hrănesc cu energia malefică a Lorzilot întunericului pentru a supraviețui .
  • Mutanții (Hedrians) - sunt o rasă de creaturi născute din nămol și mâl . Aceste creaturi se pot folosi de diferite deșeuri și gunoaie pentru a crea arme și abilități speciale .
  • Morții-vi (Living deads) - sunt o rasă de creaturi bolnave și infectate create de Lorzii întunericului , în urma învierii unor cadavre .
  • Cutiile Pandorie (Pandora's boxes) - sunt o rasă de cutii bântuite de spirite malefice.
  • Viermii paraziți (Parasite worms) - sunt o rasă de viermi uriași. Ei nu au o inteligență mare , dar pot infecta alte rase.
  • Dragonii zombi (Zombie dragons) - sunt o rasă de dragoni morți , reînviați prin puterea Lorzilor întunericului, care acum trăiesc în mlaștini.

Civilizația de foc

[modificare | modificare sursă]

Civilizația de foc este una foarte puternică, mecanică, dură, rapidă și încinsă. Este specializată în atacuri rapide, grăbite și puternice, distrugeri de blocatori și mana și de asemenea manipulează zona de bătaie însă este lipsită de blocatori. Rasa lor vârf sunt Dragonii Blindați (Armored Dragon).

Aliați: Întunericul și Natura
Inamici: Apa și Lumina
Rase ale civilizației de foc :
  • Dragonii blindați (Armored dragons) - sunt o rasă de reptile-gigant înaripate ce scuipă foc , fiind cele mai puternice creaturi ale civilizației de foc . Această rasă este venerată de către Dragonoizi .
  • Viperele blindate (Armored wyverns) - sunt o rasă de șerpi înaripați , crescuți și antrenați de către Dragonoizi .
  • Armoroizii (Armorloids) - sunt o rasă robotizată creată de către Oameni .
  • Dragonoizii (Dragonoids) - sunt o rasă de reptile umanoide , care venerează Dragonii blindați și care se războiesc cu Oamenii .
  • Geko de dună (Dune Geko) - sunt o rasă de șopârle uriașe , instruiți de către Dragonoizi .
  • Feathernoizii (Feathernoids) - sunt o rasă de păsări umanoide .
  • Păsările de foc (Firebirds) - sunt o rasă de păsări uriașe antrenate de către Feathernoizi .
  • Oamenii (Humans) - sunt o rasă de creaturi inteligente ce sunt în război cu Dragonoizii .
  • Bestiile de piatră (Rock beasts) - sunt o rasă de creaturi reptiliene făcute din piatră și foc .
  • Mâncătorii de mașini (Machine eaters) - sunt o rasă de pitici pufoși și inteligenți ce se ocupă cu construirea mașinăriilor .
  • Dragonii vulcanici (Vulcano dragons) - sunt o rasă de dragoni mai slabi decât cei blindați , care hibernează în lacurile de lava sau în vulcani .
  • Xenoparții (Xenoparts) - sunt o rasă de forme de viață artificială creată de Mâncătorii de mașini .

Civilizația de natură

[modificare | modificare sursă]

Civilizația de natură este una calmă, liniștită, armonioasă și primitivă sau sălbatică. Este specializată în manipularea manei și în căutarea creaturilor în pachet. Este o rasă lipsită de blocatori. Rasa lor de vârf sunt Giganții (Giants).

Aliați: Lumina și Focul
Inamici: Întunericul și Apa
Rase ale civilizației de natură :
  • Ciuperci-balon (Balloon mushrooms) - sunt o rasă de ciuperci monstruoase ce trăiesc în pădurile întunecate . Acestea împroașcă un gaz otrăvitor .
  • Bestiile tradiționale (Folk beasts) - sunt o rasă de creaturi umanoide cum ar fi oameni-porc , oameni-vultur , oameni-lup etc .
  • Coloniile de gândaci (Colony beetles) - sunt o rasă de insecte mici cum ar fi albine sau furnici , uriașe ca număr , care construiesc cuiburi uriașe cum ar fi stupuri sau mușuroaie .
  • Dragonii de pământ (Earth dragons) - sunt o rasă de dragoni care trăiesc sub munți sau sub rădăcinile copacilor .
  • Monștrii de smarald (Emerald monsters) - sunt o rasă de animale monstruoase cu coarne și bijuterii pe cap .
  • Insectele-gigant (Giant insects) - sunt o rasă de insecte uriașe cum ar fi lăcuste sau călugărițe , care devorează alte rase .
  • Giganții (Giants) - sunt o rasă de creaturi uriașe , uni mai mari decât munții , care pot zdrobi cu ușurință alte rase . Aceștia reprezintă cele mai puternice creaturi ale civilizației de natură .
  • Bestiile încornorate (Horned beasts) - sunt o rasă de creaturi erbivore , de mari dimensiuni , cum ar fi rinoceri sau bivoli , ce posedă coarne pentru a se apăra .
  • Totemurile misterioase (Mysetry totems) - sunt o rasă de copaci sculptați , posedați de spiritele naturii .
  • Zânele zăpezii (Snow faeries) - sunt o rasă de spirite ale naturi ce trăiesc în ținuturile înzăpezite .
  • Arborii tradiționali (Folk trees) - sunt o rasă liniștită și extrem de inteligentă de plante , unele umanoide , ce pot controla mintea altor rase .
  • Legumele sălbatice (Wild veggies) - sunt o rasă de creaturi umanoide , făcute din legume , cum ar fi morcov sau brocoli .

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ MyAnimeList, accesat în  
  2. ^ AniList, accesat în