Sari la conținut

Omul de Cro-Magnon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Craniul Omului de Cro-Magnon
Reconstrucție facială a unui bărbat Cro-Magnon

Omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens fossilis (în franceză Homme de Cro-Magnon) a fost un reprezentant timpuriu al Omului contemporan din Europa, care a trăit cu 40-12.000 de ani în urmă (paleoliticul superior).

Caracteristici

[modificare | modificare sursă]

Volumul creierului era egal cu 1.600-1.800 cm³ (mai mare decât media europenilor actuali). Înălțime medie 180 cm și mai mult. Numele provine de la peștera Cro-Magnon, din Franța, unde în 1868 d.C. au fost descoperite mai multe schelete de oameni cu arme din paleoliticul superior. Fosile de Cro-Magnon au fost desemenea descoperite în:

  • Africa - Cape Flets, Fish Hoek, Nazlet Hater;
  • Europa - Capela Combinate, Mladeč, Předmostí.

Trăiau în comunități de 15-30 de oameni și pentru prima dată în istorie au creat așezǎri. Locuințe erau peșterile, corturi făcute din piei, în Europa de Est existau adăposturi.

Strămoșii oamenilor moderni au apărut în Africa de Est acum aproximativ 100-200.000 de ani. Cu 60.000 de ani în urmă, ei au migrat din Africa în Peninsula Arabică, și au apǎrut în Eurasia. Un grup a populat rapid țǎrmurile Oceanului Indian, iar altul a migrat în stepele din Asia Centrală. Un altul a devenit, ulterior, grupul de astǎzi al popoarelor mongoloide și populația din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Migrația de la Marea Neagră spre Europa a început aproximativ 45.000 de ani în urmă, probabil prin intermediul coridorului Dunǎrii. Cu 20.000 de ani în urmă, întreaga Europă a fost deja populatǎ.


Migrațiunea Cro-Magnonilor în Europa
37.500 î.C.
35.000 î.C.
32.500 î.C.
30.000 î.C.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]