Sari la conținut

Mesentea, Alba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Mesentea
—  sat  —
Biserica „Cuvioasa Paraschiva” (monument istoric)
Biserica „Cuvioasa Paraschiva” (monument istoric)
Mesentea se află în România
Mesentea
Mesentea
Mesentea (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°11′35″N 23°36′13″E ({{PAGENAME}}) / 46.19306°N 23.60361°E

Țară România
Județ Alba
Comună Galda de Jos

SIRUTA4437
Prima atestare1303

Populație (2021)
 - Total221 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal517292

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mesentea, Alba

Mesentea (în maghiară Kismindszent, colocvial Mindszent, în germană Allerheiligen, în traducere „Toți Sfinții”) este un sat în comuna Galda de Jos din județul Alba, Transilvania, România.

Secvențe istorice

Se menționează că preotul ortodox al comunității românești în zilele fierbinți ale revoluției de la 1848 pe nume Pop Vasile i-a ajutat pe revoluționari. A fost prins de honvezi și dus la Aiud unde, în piața mare, un soldat a încercat să-i taie capul cu o singură lovitură de sabie. Lovit fiind, a căzut jos și nimeni nu s-a mai îngrijit, crezându-l mort. Peste o vreme și-a revenit, s-a oblojit singur, iar în final a ajuns la el acasă, în Mesentea, unde a mai trăit până în anul 1859. Simțindu-și moartea aproape a dispus să i se facă o cruce de piatră pe spatele căreia s-a scris "În al pământului sân/Zace leul cel bătrân". Povestirea i-a fost relatată unui reporter al ziarului "Bunul econom" din Orăștie, în anul 1900, când crucea de mormânt mai era vizibilă, de preotul din acea vreme, pe nume V. Oțoiu.[1]

Obiectiv memorial

Monumentul Eroilor. Troița, din lemn de stejar, înaltă de 3 m, a fost înălțată în anul 1938, pentru cinstirea memoriei eroilor români din Războiul de Independență și din Primul Război Mondial. Pe o placă metalică de pe fațada troiței se află un înscris comemorativ: „1878-1918. În amintirea eroilor din Mesentea, morți pentru patrie.“

Mesentea pe Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Vezi și

Note

  1. ^ Bunul econom, nr.47, 1900, Orăștie, p.6.

Legături externe