Sari la conținut

Maoism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.

Maoismul reprezintă o formă a comunismului care a preluat numele după liderul Partidului Comunist din China, Mao Zedong. Diferența principală față de comunismul din alte țări, ale așa-zisului bloc comunist, a reprezentat-o concepția maoistă despre "burghezia roșie", care apare chiar în interiorul Partidului Comunist și trebuie combătută pentru a preveni reîntoarcerea la capitalism.

Revoluția culturală

Revoluția culturală a fost o astfel de încercare de a lichida burghezia roșie, în special prin mobilizarea tineretului în asa-numitele "Gărzi Roșii".

Se dorea ca ideologia comunistă să domine toate planurile vieții din China.

Mao Zedong acordă o mare atenție țărănimii ca forță revoluționară, considerând că în anumite situații rolul țăranilor săraci și al proletarilor agricoli e mai important decât al muncitorilor de la orașe. Constituirea de baze revoluționare în mediul rural și folosirea lor pentru a realiza "încercuirea orașului de către sat" în vederea cuceririi puterii constituie o trăsătură importantă a tacticii maoiste în timpul războaielor cu Gomindanul din anii 1930 și din 1945-1949.

Legături externe