Sari la conținut

Europa de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Harta Europei Sudice

Europa de Sud (Europa Mediteraneană) cuprinde cele trei mari peninsule sudice ale Europei (Peninsula Italică, Peninsula Iberică și Peninsula Balcanică), o serie de insule și porțiunile din Marea Mediterană strâns legate de continent (golfuri, mări semideschise).

Caracteristici

Coasta de Azur

Limitele

Limitele regiunii mediteraneene au un caracter convențional (adică sunt stabilite printr-o înțelegere) și sunt cuprinse între limita nordică a măslinului și limita nordică a palmierilor.

Clima reprezintă elementul geografic determinat. Ea se caracterizează prin veri călduroase și secetoase. Această combinație rară reprezintă originalitatea majoră a regiunii mediteraneene. Un fenomen deosebit este reîncălzirea atmosferei datorită Mării Mediterane (care este o mare închisă și caldă).

Vegetația

Vegetația este adaptată la uscăciunea estivală, predominând plantele adaptate la secată (laur, arbuști, leandru, măslin), asociațiile de tip garriga și maquis; în afara zonelor montane înalte, pădurile sunt mai reduse ca întindere, datorită exploatării îndelungate.

Hidrografia

O caracteristică interesantă a Mării Mediterane (ca și a Mării Negre, de altfel) este absența mareelor ceea ce a favorizat dezvoltarea porturilor pe linia țărmului.

Peștera Postojna din Slovenia
Orașul Napoli și Vulcanul Vezuviu

Relieful

Predominant este cel montan și aparține, în cea mai mare parte, sistemului alpin format în urma orogenezei alpine. De asemenea țărmurile sunt foarte crestate. Se observă o mare mobilitate a scoarței terestre, datorită deplasării plăcilor tectonice din această regiune.

Agricultura

Se cultivă plante specifice acestei zone cum ar fi: viță-de-vie, citrice, măslini și alți pomi fructiferi. Seceta este combătută cu ajutorul irigațiilor.

Turismul

Turismul litoral este foarte dezvoltat, atrăgând anual peste 150 milioane de turiști (peste un sfert din turiștii înregistrați pe glob).

Europa de Sud include următoarele țări:

Portugalia - Lisabona;
Spania - Madrid;
Malta - Valletta;
Italia - Roma;
Grecia - Atena;

Romania - Bucuresti;
Cipru - Nicosia;
Albania - Tirana;
Bulgaria - Sofia;
Serbia - Belgrad;
Muntenegru - Podgorița;
Slovenia - Ljubljana (Liubliana);
Croația - Zagreb;
Macedonia de Nord - Skopje (Scopie);
Bosnia și Herțegovina - Sarajevo (Saraievo);
Turcia - Ankara;