Sari la conținut

Palatul Kensington

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palatul Kensington

Palatul Kensington este o rezidență regală situată în Londra. Este reședința familiei regale britanice începând cu secolul al XVII-lea.

Regina Victoria a trăit în acest palat construit în secolul al XVII-lea până la ascensiunea pe tron. Palatul este încă reședința membrilor familiei regale. Astăzi este reședința oficială a Ducelui și a Ducesei de Gloucester, a Ducelui și a Ducesei de Kent și a Prințului și Prințesei Michael de Kent.

A fost reședința oficială a Dianei, Prințesă de Wales (până la decesul din 1997), a Prințesei Margaret (până la decesul din 2002) și a Prințesei Alice (până la decesul din 2004).

Astăzi câteva camere sunt deschise publicului.

Istoric

Palatul Kensington și grădinile sale, concepute de Jan Kip.
Galeria regelui de la Palatul Kensington.

Clădirea inițială a fost construită în secolul al XVII-lea în satul Kensington sub numele Casa Nottingham pentru Contele de Nottingham. A fost achiziționată de la moștenitor, care era secretar de stat al regelui William al III-lea, în 1689, pentru că regele și dorea o reședință în apropierea Londrei dar departe de aerul viciat al capitalei deoarece era astmatic. În acel timp Kensington era un sat în afara Londrei, dar mai accesibil decât Hampton Court.

Un drum particular se întindea de la Palat până la Hyde Park, destul de largă pentru ca să poată călători câteva trăsuri. palatul a fost îmbunătățit și extins de Sir Christopher Wren cu pavilioane atașate la fiecare colț de blocul central. Apoi, când Wren a reorientat casa cu fața la vest, a construit aripile de nord și de sud cu intrări separate. Grădina de la Kensington House a furnizat fructe și legume pentru curtea de la Palatul St.James.

Palatul Kensington și statuia reginei Victoria.

Pentru 70 de ani, Palatul Kensington a fost reședința favorită a monarhilor britanici, deși reședința oficială a curții era Palatul St.James. Regina Maria a murit de variolă la Palatul Kensington în 1694. În 1702 William al III-lea a căzut de pe cal la Hampton Court și a fost adus la Palatul Kensington, unde a murit după scurtă vreme. După decesul regelui William al III-lea, palatul a devenit reședința reginei Ana. Sir John Vanbrugh a conceput pentru ea Oranjeria în 1704 și o magnifică grădină în stil baroc întinsă pe 121.000 m² a fost construită de Henry Wise (celebru grădinar englez).

În secolul al XVIII-lea, în clădire au fost amenajate apartamente oficiale impunătoare, cu picturi murale și tavane pictate de William Kent. În 1722 el a proiectat Sala Cupolei. În 1819 în Sala Cupolei a fost botezată Prințesa Victoria, cre s-a născut la Kensington, în apartamentele Ducelui și Ducesei de Kent.

Ultimul monarh care a folosit Palatul Kensington a fost George al II-lea. Charles Bridgeman a reconceput grădinile palatului într-o formă încă recognoscibilă astăzi.

După decesul regelui George al II-lea la palat în 1760, Palatul Kensington a fost pus la dispoziția membrilor secundari ai famiiei regale, inclusiv la tânăra fiică a Ducelui de Kent care a locuit la palat cu mama sa. Regina Mary (bunica actualului monarh al Regatului Unit) s-a născut la Palatul Kensington în 1867. Părinții ei, Ducele și Ducesa de Teck, locuiau în palat. Eduard al VII-lea numea palatul "o grămadă de mătuși" din cauza numărului mare de rude regale care aveau reședința aici.[1]

În 1981, apartamentele 8 și 9 au fost combinate pentru a crea reședința de la Londra a proaspătului cuplu Prințul și Prințesa de Wales, Charles și Diana iar după divorț a rămas reședința Dianei până la moartea sa din 1997. Fiii ei, Prințul William și Prințul Harry, au mers la grădinița locală și la școala primară din Notting Hill și au crescut la Palatul Kensington.

În 2008, s-a anunțat că începând cu 2010 pentru a putea continua să trăiască în palat la apartamentul 10, Prințul și Prințesa Michael de Kent trebuie să plătească o chirie de 120.000 £ pe an.[2][3]

Legături externe

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Palatul Kensington

Note

  1. ^ Alderson, Andrew (). „Margaret's home to be opened to public”. The Daily Telegraph. London. Accesat în . 
  2. ^ Cockcroft, Lucy (). „Prince and Princess Michael of Kent to pay £120,000 rent for Kensington Palace flat”. The Daily Telegraph. London. Accesat în . 
  3. ^ „Comment on Queen's grace-and-favour apartments”. The Mirror. . Accesat în .