Sari la conținut

Marele Duce Constantin Nicolaevici al Rusiei: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 157: Linia 157:
[[Categorie:Mari Duci ai Rusiei]]
[[Categorie:Mari Duci ai Rusiei]]
[[Categorie:Înaintaşii regelui Mihai I]]
[[Categorie:Înaintaşii regelui Mihai I]]

[[ca:Constantí de Rússia (gran duc de Rússia)]]
[[ca:Constantí de Rússia (gran duc de Rússia)]]
[[cs:Konstantin Nikolajevič Romanov]]
[[cs:Konstantin Nikolajevič Romanov]]

Versiunea de la 25 martie 2010 22:35

Format:Cutie monarh

Marele Duce Constantin Nikolaevici al Rusiei (rusă Константин Николаевич; 9 septembrie 182713 ianuarie 1892) a fost al cincilea copil şi al doilea fiu al Ţarului Nicolae I al Rusiei.

În timpul domniei fratelui său Alexandru al II-lea, Constantin a fost amiral al flotei ruse şi a reformat marina rusă. De asemenea, a avut un rol esenţial în reforma emancipării iobagilor. A fost mai puțin norocos ca vicerege al Poloniei şi a trebuit să fie rechemat în Rusia, unde a fost atacat pentru liberalismul lui.

După asasinarea fratelelui său, Țarul Alexandru al II-lea, Constantin a căzut în dizgrație. Noul Țar, Alexandru al III-lea, nepotul său, s-a opus ideilor liberale ale Marelui Duce Constantin şi, treptat, l-a deposedat de toate poziţiile sale guvernamentale. După ce a suferit un accident vascular cerebral, el a petrecut ultimii ani ca un invalid.

Educație

Constantin s-a născut la St. Petersburg, fiind al doilea fiu și al cincilea copil al Țarului Nicolae I al Rusiei și a împărătesei Alexandra Feodorovna. Părinții săi au fost foarte bucuroși de nașterea unui al doilea fiu după nouă ani în care au avut trei fete. Nicolae I și soția lui au fost devotați unul altuia și copiilor lor, dându-le o excelentă educație.

În mod normal, copii familiei imperiale aveau o guvernantă până la împlinirea vârstei de șapte ani. Totuși, de la cinci ani Constantin a devenit de nestăpânit iar tatăl său a ales o tutelă msculină pentru el, amiralul Fiodor Litke.[1]

Marele Duce a învățat rusă, engleză, germană și franceză.[2] A studiat matematica, științe, statistică și administrare guvernamentală. De asemenea, a avut în program lecții militare. Îi plăcea muzica și a învățat să să cânte la pian și la violoncel. Îi plăcea desenul și a avut un mare interes pentru arte; de asemenea îi plăcea să citească iar fascinația pentru Homer l-a determinat să traducă Odiseea din germană.

Când a împlinit opt ani a primit un yacht mic, pe care-l putea naviga între Peterhof și Kronstadt. În timpul instruirii militare, Constantin a fost tratat la fel ca orice cadet, făcea de quart noaptea chiar pe ploaie și furtună.[3] La vârsta de 16 ani a fost promovat la rang de căpitan și a primit comanda fregatei Ulyses cu care a vizitat diferite porturi de-a lungul Golfului Finlandei.

O altă influență importantă în educația lui a avut-o încurajarea și îmdrumarea mătușii lui, Marea Ducesă Elena Pavlovna. Elena i-a extins gustul în literatură și muzică și l-a pus la curent cu ultimele idei științifice. Ea era binecunoscută pentru punctele sale de vedere liberale și a avut o puternică influență asupra opțiunilor politice ale nepotului său. Constantin a debutat în viața publică luând sub patronajul său Societatea de geografie a Rusiei imperiale. Această societate era subordonată ministerului de interne, unde se strânsese un număr mare de funcționari liberali.

Căsătoria

Marele Duce Constantin Nicolaievici cu familia (de la stânga la dreapta): Marele Duce Dmitri Constantinovici; neidentificat; jos pe pământ Marele Duce Constantin Constantinovici; pe scaun Marea Ducesă Alexandra și Marele Duce Constantin Nicolaievici ținându-l pe Marele Duce Viaceslav; sus: Marea Ducesă Olga Constantinovna și Marele Duce Nicolae Constantinovici.

Sora lui Constantin, Marea Ducesă Olga, s-a căsătorit cu Carol de Württemberg (mai târziu rege sub numele de Carol I) în 1846. Marele Duce a însoțit cuplul la Stuttgart apoi a continuat călătoria la Altenbourg. La curtea Saxa-Altenbourg i s-a prezentat prințesa Alexandra de Saxa-Altenbourg.

Constantin avea 19 ani iar Alexandra trei ani mai puțin; s-au logodit însă au așteptat doi ani înainte să se căsătorească. La 12 octombrie 1847 Alexandra a ajuns în Rusia. În februarie s-a convertit la ortodoxism luând numele de Marea Ducesă Alexandra Iosifovna. Șase luni mai târziu, la 11 septembrie 1848 s-au căsătorit la Palatul de iarnă.

Pentru primii cinci ani ai căsătoriei, au fost devotați unul altuia și au avut o căsnicie fericită. Cuplul a locuit în cele mai luxoase palate din imperiu: Pavlovsk, Strelna și palatul Marble. Constantin a primit palatul Marble din St. Petersburg ca dar de nuntă de la părinții săi. La un an de la nuntă Constantin a moștenit Pavlovsk de la unchiul său Marele Duce Mihail Pavlovici și, la moartea mamei sale, palatul Oreanda în Crimea.
Constantin a fost un tată iubitor. În 1867, fiica lui cea mare, Olga, s-a căsătorit cu regele George I al Greciei. Avea numai 16 ani iar inițial, Marele Duce Constantin a fost reticent în a o lăsă să se căsătorească așa de tânără. În iulie 188, primul copil al Olgăi a primt numele de Constantin după bunicul său. Începutul familiei fiicei sale a coincis cu destrămarea căsniciei lui Constantin.

După douăzeci de ani de mariaj s-a îndepărtat de soția sa; punctele de vedere politice și interesele diferite au săpat încet-încet fundamentul relației lor. Alexandra Iosifovna era tot atât de conservatoare pe cât era Constantin de liberal. La sfârșitul anilor 1860, Constantin s-a angajat într-o aventură având o fiică nelegitimă, Maria Condousso. În anii 1880, Maria a fost trimisă în Grecia unde a fost doamnă de onoare pentru sora sa vitregă, regina Olga. În cele din urmă Maria s-a căsătorit cu un bancher grec.[4] La scurt timp după nașterea Mariei, Constantin a început o nouă relație cu o tânără dansatoare de la Conservatorul din Sankt Petersburg, Anna Vasilievna Kuznetsova, care era fiica nelegitimă a balerinei Tatiana Markianovna Kuznetsova și a actorului Vasili Andreievici Karatigin. Anna era cu douăzeci de ani mai tânără decât Constantin și inițial, ea a rezistat avansurilor lui însă în 1873 a născut primul ei copil cu Constantin. Au mai urmat alți patru.[5]

Constantin a cumpărat pentru cea de-a doua familie a sa, o dacea confortabilă pe moșa de la Pavlovsk. O dată în plus, Constantin a dat muniție inamicilor săi și societății care, în acest scandal, s-au situat de partea soției care a încercat să-i suporte infidelitățile cu demnitate.

În 1874, scandalul a izbucnit atunci când s-a descoperit că fiul cel mai mare al lui Constantin, Marele Duce Nicolae Constantinovici, care a trăit o viaţă dezordonată şi avea idei revoluţionare, a furat trei diamante valoroase de la o icoană din dormitorul Alexandrei Iosifovna în complicitate cu amanta sa, o curtezană americană. A fost găsit vinovat, declarat nebun şi exilat pe viață în Asia Centrală. Constantin a suferit o nouă lovitură puternică în 1879 când cel mai mic fiu al său legitim, Viaceslav, a murit în mod neaşteptat de o hemoragie cerebrală.

Retragerea

Marele Duce Constantin Nicolaievici, vicerege al Poloniei.

Începând cu anul 1865, Constantin a făcut presiuni pentru o constituţie în Rusia. În calitate de preşedinte al Consiliului de Stat, el a ajutat la pregătirea propunerii pentru o adunare electivă, care a fost aprobată de Alexandru al II-lea în ziua în care a fost asasinat. Pentru Constantin şi tovarășii săi reformatori, speranța s-a încheiat în momentul ascensiunii noului împărat pe tron.

Alexandru al III-lea a distrus documentul și cum nu l-a plăcut niciodată pe unchiul său pe care-l considera un "centru de putere liberal", i-a cerut demisia. Constantin a refuzat.

După şaisprezece ani în calitate de preşedinte al Consiliului de Miniştri, Constantin fost deposedat de birou şi a fost înlocuit cu fratele său, care era mai maleabil, Marele Duce Mihail Nicolaevici; de asemenea, Alexandru al III-lea, l-a demis pe Constantin din calitatea de şef al Departamentului Naval, dând postul propriului său frate, Marele Duce Alexei Alexandrovici. Constantin nu mai era binevenit la curte.

Concedierea a scăzut foarte mult pe încă vibrante, Konstantin energic, lăsându-l în derivă, fără nici un rol propriu-zis. [6] El a fost un jucător de şah entuziast şi problemele de şah sale au fost publicate in reviste internationale, dar care nu a fost un substitut pentru poziţie pe care a avut o singură dată, la centrul de afaceri. El a petrecut timp ce în ce mai mult cu familia de-al doilea, soţia lui în continuare umilitoare legitime.

Această privare de toate drepturile sale l-au lovit serios pe dinamicul și energicul Constantin care a început să plutească în derivă nemaiputând să joace un rol real în Rusia imperială.[6] Constantin era un jucător pasionat de şah iar problemele sale de șah au fost publicate în reviste internaționale însă acest lucru nu a putut înlocui poziţia pe care a avut-o odată în centrul de afaceri. A început să-și petreacă din ce în ce mai mult timp cu cea de-a doua familie.
Neavând ce face Constantin s-a retras la Pavlovsk, călătorea peste graniță sau la moșia sa din Crimea. În august 1881 un incediu i-a distrus în totalitate palatul Oreanda din Crimea, palat pe care nu l-a reconstruit niciodată. În aprilie 1885, doi dintre fii săi nelegitimi au murit de scarlatină.[7]

Dintre cei cinci copii pe care Constantin i-a avut cu Kousnetzova, doar două fete, Marina şi Anna, au trăit mai mult decât părinții lor. Dintre copiii legitimi, Constantin a avut în mod special o relație apropiată cu fiica lui Olga pe care a vizitat-o în Grecia în 1883. Nepotul său, Prinţul Christopher al Greciei şi Danemarcei, i-a moștenit vocea clară și puternică.

Ultimii ani

În 1886, Constantin a fost furious când Alexandru al III-lea a restricţionat titlul de Mare Duce numai pentru copiii și nepoții suveranului însă nu a avut ce face. Țarul și-a chemat unchiul la curte o singură dată, cu ocazia nunții nepoatei lui Constantin (fiica Olgăi), Alexandra a Greciei, cu fratele Țarului și nepotul lui Constantin, Marele Duce Paul Alexandrovici.

La începutul lui august 1889, Constantin a suferit un accident vascular cerebral sever care i-a paralizat piciorul stâng și i-a pierdut capacitatea de a vorbi.[8] Invalid, Constantina a rămas în îngrijirea soției legale care s-a putut răzbuna pe infidelitățile și umilințele din trecut.
Alexandra Iosifovna nu a expulzat-o pe Anna Kuznetsova și pe copiii acesteia din casa dăruită de Constantin însă s-a asigurat că însoțitorii soțului ei nu-l vor duce niciodată acolo.[9] Constantin a încercat în zadar să-și convingă însoțitorii să-l ducă la cea de-a doua sa familie; aceștia aveau ordine stricte să n-o facă și se prefăceau că nu înțelegeau dorințele invalidului. Într-una din zile, adus acasă de însoțitori, el și-a apucat soția de păr și a lovit-o cu un băț înainte ca cineva să poată interveni.[9]

Constantin a murit la Pavlovsk la 13/25 ianuarie 1892.[10] Înainte să moară, soția lui le-a invitat pe Kousnetzova și pe cele două fiice să-l vadă pentru ultima dată.

Copii

Constantin și soția lui Marea Ducesă Alexandra Iosifovna au avut șase copii:

Constantin a avut cincii copii nelegitimi cu amanta sa Anna Kuznetsova (1847–1922); ei au purtat numele de Kniazev:

  • Serghei Constantinovici Kniazev (1873–1873)
  • Marina Constantinovna Kniazev (8 decembrie 1875 – 8 iunie 1941); c. 24 aprilie 1894 cu Alexandru Pavlovici Ershov, fiu al generalului Pavel Ershov
  • Anna Konstantinovna Kniazev (16 martie 1878 Saint Petersburg – 5 februarie 1920); a murit de febră tifoidă; c. 29 aprilie 1898 la Saint Petersburg cu Nicolae Nicolaievici Lialin, fiu al generalului Nicolae Lialin
  • Izmail Constantinovici Kniazev (1879–1885); a murit de scarlatină
  • Lev Constantinovici Kniazev (1883–1885); a murit de scarlatină

Arbore genealogic

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Charles Frederick, Duce de Holstein-Gottorp
 
 
 
 
 
 
 
8. Petru al III-lea al Rusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Anna Petrovna a Rusiei
 
 
 
 
 
 
 
4. Paul I al Rusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Christian August, Prinţ de Anhalt-Zerbst
 
 
 
 
 
 
 
9. Caterina a II-a a Rusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Johanna Elisabeth, Prinţesă de Holstein-Gottorp
 
 
 
 
 
 
 
2. Nicolae I al Rusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Karl Alexander, Duce de Württemberg
 
 
 
 
 
 
 
10. Friedrich al II-lea, Duce de Württemberg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Maria Augusta Anna de Thurn şi Taxis
 
 
 
 
 
 
 
5. Sophie Dorothea de Württemburg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Friedrich Wilhelm, Margrave de Brandenburg-Schwedt
 
 
 
 
 
 
 
11. Friederike Dorothea de Brandenburg-Schwedt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Sophie Dorothea Marie, Prinţesă a Prusiei
 
 
 
 
 
 
 
1. Marele Duce Constantin Nicholaievici al Rusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Prinţul Augustus William al Prusiei
 
 
 
 
 
 
 
12. Frederick William al II-lea al Prusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Louise Amalie de Brunswick-Lüneburg
 
 
 
 
 
 
 
6. Frederick William al III-lea al Prusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Ludovic al IX-lea, Landgrave de Hesse-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
13. Frederika Louisa de Hesse-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Karoline de Zweibrücken
 
 
 
 
 
 
 
3. Charlotte a Prusiei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Charles Louis Frederick, Duce de Mecklenburg-Mirow
 
 
 
 
 
 
 
14. Charles al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Prinţesa Elizabeth Albertine de Saxa-Hildburghausen
 
 
 
 
 
 
 
7. Louise de Mecklenburg-Strelitz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Georg Wilhelm de Hesse-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
15. Friederike Caroline Luise de Hesse-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Maria de Leiningen-Dagsburg
 
 
 
 
 
 

Bibliografie

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marele Duce Constantin Nicolaevici al Rusiei
  • Chavchavadze, David. The Grand Dukes. Atlantic, 1989. ISBN 0938311115
  • Ferrand, Jacques, Descendances naturelles des souverains et grands-ducs de Russie, de 1762 à 1910 : répertoire généalogique,1995.
  • King, Greg, and Wilson, Penny. Gilded Prism. Eurohistory, 2006. ISBN 0-9771691-4-3
  • Van Der Kiste, John. The Romanovs 1818–1959. Sutton Publishing, 1999. ISBN 0-7509-2275-3.
  • Zeepvat, Charlotte. Romanov Autumn. Sutton Publishing, 2000. ISBN 0-7509-2739-9

Note

  1. ^ David Chavchavadze, The Grand Dukes, 55.
  2. ^ Chavchavadze, 56.
  3. ^ Chavchavadze, 57.
  4. ^ King and Wilson, 39.
  5. ^ Zaepvat, 71.
  6. ^ a b King and Wilson, 74
  7. ^ King and Wilson, 87.
  8. ^ King and Wilson, 89.
  9. ^ a b Zaepvat, 75.
  10. ^ King and Wilson, 91.