Sari la conținut

Wikipedia:Verificabilitate: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
+rapid +cat
+defsort
Linia 28: Linia 28:
[[Categorie:Politica oficială Wikipedia]]
[[Categorie:Politica oficială Wikipedia]]


{{DEFAULTSORT:Verificabilitate, Wikipedia}}
[[bg:Уикипедия:Възможност за проверка]]
[[bg:Уикипедия:Възможност за проверка]]
[[cs:Wikipedie:Ověřitelnost]]
[[cs:Wikipedie:Ověřitelnost]]

Versiunea de la 16 februarie 2009 13:09

Politici Wikipedia
Standardele articolelor
Punct de vedere neutru
Include doar informații verificabile
Fără cercetare originală
Citarea surselor
Ce nu este Wikipedia
Biografiile persoanelor în viață
Colaborarea dintre utilizatori
Buna credință
Fiți civilizat și Fiți amabil
Fără atacuri personale
Rezolvarea disputelor
Regula celor 3 reveniri
Blocarea utilizatorilor

Toate informaţiile cuprinse în articolele Wikipedia trebuie să fie verificabile.

Unul din principiile de bază după care se ghidează Wikipedia se poate exprima astfel: verificabilitatea contează, şi nu adevărul. Ca enciclopedie, Wikipedia nu creează informaţie, ci doar o relatează. Din acest punct de vedere orice discuţii privitoare la validitatea unei teorii, la corectitudinea unui enunţ, la adevărul unei afirmaţii trebuie să se reducă la citarea surselor care confirmă sau infirmă acele teorii, enunţuri sau afirmaţii, şi eventual la credibilitatea acelor surse. Wikipedia nu este un forum de discuţii în care se aduc argumente şi se stabileşte adevărul, ci o colecţie de informaţii de încredere, a căror valabilitate este lăsată pe seama specialiştilor, şi care poate fi demonstrată numai prin referire la lucrări bibliografice.

Surse

Articolele trebuie să se bazeze pe informaţii solide, publicate de terţi cu reputaţie că le verifică cu acurateţe.[1] Sursele de încredere sunt necesare atât pentru a da substanţă informaţiilor din articole cât şi pentru a da credit autorilor şi publicaţiilor, pentru a evita plagiatul şi violările dreptului de autor. Sursele trebuie să susţină în mod direct informaţia aşa cum este ea prezentată în articol şi trebuie să corespundă cu cele pretinse: afirmaţiile excepţionale necesită surse excepţionale.

Toate articolele trebuie să respecte politica de neutralitate a Wikipediei, reprezentând în mod proporţional toate punctele de vedere majoritare, precum şi cele minoritare semnificative care au fost publicate de surse de încredere, în proporţie echilibrată cu fiecare punct de vedere. Nu este necesar să se includă părerile unor minorităţi neînsemnate sau teorii marginale, exceptând cazul articolelor dedicate lor.

În general, cele mai de încredere surse sunt: revistele şi cărţile recenzate şi publicate de edituri universitare; manuale de nivel universitar; reviste, buletine şi cărţi publicate de edituri respectabile şi respectiv ziare de largă circulaţie. Ca regulă de bază, cu cât este mai ridicat gradul de investigaţie în ceea ce priveşte verificarea informaţiilor, analizarea chestiunilor legale şi cercetarea atentă a dovezilor şi argumentelor unui material în particular, cu atât sursa este mai de încredere.

Publicaţiile academice şi cu reputaţie sunt valoroase şi de regulă cele mai de încredere în domeniile unde acestea sunt disponibile, precum istoria, medicina sau ştiinţele. Materiale din surse de încredere non-academice pot fi de asemenea folosite în aceste domenii, în special dacă e vorba de publicaţii respectate, de largă circulaţie. Cât de adecvată este o sursă depinde de context. Când există dezacorduri între surse, acele opinii trebuie atribuite clar în text.

Ca îndrumare pentru stabilirea încrederii într-o anumită sursă, vedeţi Wikipedia:Surse de încredere. Deoarece o politică are prioritate faţă de o îndrumare, în caz de neconcordanţă între ce se prevede în aceastǎ politicǎ şi ce se prevede în acea îndrumare, pagina de faţă are prioritate, iar îndrumarea trebuie modificată corespunzător.

Note

  1. ^ Cuvântul „sursă”, aşa cum este folosit pe Wikipedia, are trei înţelesuri: materialul propriu-zis, autorul şi publicaţia. Toate trei afectează încrederea.

Vezi şi