Sari la conținut

Cancelar: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Categorie
Fără descriere a modificării
Linia 2: Linia 2:
{{ajutor}}
{{ajutor}}


'''Cancelarul''' imperial ([[Reichskanzler]]) a fost o funcţie executivă ([[Şef de guvern|şef de guvern]]) în cadrul celui de [[Al Treilea Reich]]-[[Adolf Hitler]] german şi [[Republica de la Weimar |Republicii de la Weimar]]-[[Paul von Hindenburg]] (1919-1933), a doua ca importanţă, după cea a [[preşedintelui]]. De asemenea, cancelarul era numit de acesta din urmă.
'''Cancelarul''' imperial ([[Reichskanzler]]) a fost o funcţie executivă deţinută în timpul [[Sfântul Imperiu Roman|Sfântului Imperiu Roman]] de arhiepiscopul de [[Mainz]]. În Imperiul German de la 1871 funcţia de cancelar a fost echivalată celei de ([[Şef de guvern|şef de guvern]]), tradiţie continuată în [[Republica de la Weimar]], când [[Paul von Hindenburg]] a deţinut funcţia de cancelar între 1919-1933, a doua ca importanţă, după cea a preşedintelui Republicii. Conform Constituţiei de la Weimar, cancelarul era numit de preşedinte. În cadrul celui de [[Al Treilea Reich]], [[Adolf Hitler]] a obţinut numirea în demnitatea de cancelar, iar după moartea preşedintelui Hindenburg a cumulat cele două funcţii, autointitulându-se "Führer" (Conducător).

Această funcţie se numeşte azi Cancelar '''FEDERAL''' în [[Austria]] şi [[Germania]], aici cancelarul având însă [[Executiv|funcţiile executive]], iar [[Preşedinte|preşedintele]] îndeplinind în general funcţii simbolice.


Această funcţie se numeşte azi Cancelar '''FEDERAL''' (Bundeskanzler) în [[Austria]] şi [[Germania]], aici cancelarul având însă [[Executiv|funcţiile executive]], iar [[Preşedinte|preşedintele]] îndeplinind în general funcţii simbolice.




Linia 12: Linia 11:
[[Categorie:Dictatori]]
[[Categorie:Dictatori]]
[[Categorie:Politicieni germani]]
[[Categorie:Politicieni germani]]

[[de:Kanzler]]

Versiunea de la 1 septembrie 2005 11:27


Cancelarul imperial (Reichskanzler) a fost o funcţie executivă deţinută în timpul Sfântului Imperiu Roman de arhiepiscopul de Mainz. În Imperiul German de la 1871 funcţia de cancelar a fost echivalată celei de (şef de guvern), tradiţie continuată în Republica de la Weimar, când Paul von Hindenburg a deţinut funcţia de cancelar între 1919-1933, a doua ca importanţă, după cea a preşedintelui Republicii. Conform Constituţiei de la Weimar, cancelarul era numit de preşedinte. În cadrul celui de Al Treilea Reich, Adolf Hitler a obţinut numirea în demnitatea de cancelar, iar după moartea preşedintelui Hindenburg a cumulat cele două funcţii, autointitulându-se "Führer" (Conducător).

Această funcţie se numeşte azi Cancelar FEDERAL (Bundeskanzler) în Austria şi Germania, aici cancelarul având însă funcţiile executive, iar preşedintele îndeplinind în general funcţii simbolice.