Echipa națională de fotbal a României

echipă națională de fotbal masculin
România
Informații generale
PoreclăTricolorii
FederațieFederația Română de Fotbal (FRF)
ConfederațieUEFA (Europa)
AntrenorMircea Lucescu[1]  Modificați la Wikidata
Antrenor secundViorel Moldovan, Daniel Isăilă, Ionuţ Badea
CăpitanCiprian Marica
Cele mai multe selecțiiDorinel Munteanu (134)
GolgheterGheorghe Hagi, Adrian Mutu (35)
StadionArena Națională
Codul FIFAROU
Acasă
Deplasare
Clasament FIFA
Prezent27 1
Cea mai bună poziție3 (septembrie 1997)
Cea mai slabă poziție57 (februarie 2011, septembrie 2012)
Meciuri de referință
Primul meci
 Iugoslavia 1 - 2 România România
(Belgrad, Iugoslavia; 8 iunie 1922)
Cea mai mare victorie
 Romania 9 - 0 Finlanda  
(București, România; 14 octombrie 1973)
Cea mai mare înfrângere
 Ungaria 9 - 0 România România
(Budapesta, Ungaria; 6 iunie 1948)
Participări la turnee finale
Campionatul Mondial
Prezențe7 (prima în 1930)
Cel mai bun rezultatSferturi de finală: 1994
Campionatul European de Fotbal
Prezențe4 (prima în 1984)
Cel mai bun rezultatSferturi de finală: 2000

Echipa națională de fotbal a României este prima reprezentativă a României și se află sub controlul Federației Române de Fotbal (FRF). România a fost una dintre cele patru țări care au participat la primele trei campionate mondiale de fotbal, alături de selecționatele Braziliei, Franței și Belgiei. Totuși între edițiile 1950 și 1986, România a reușit să se califice numai la un singur turneu final. Între 1990 și 2000, selecționata României s-a calificat în șaisprezecimile sau chiar optimile a trei campionate mondiale consecutive. Această perioadă prielnică și-a atins culmea în cadrul turneului final al Campionatul Mondial din 1994, când România, avându-l căpitan pe internaționalul Gheorghe Hagi, a ajuns în sferturile de finală învingând Argentina cu scorul de 3-2. Ulterior a pierdut cu Suedia la penaltiuri. România a făcut de asemenea o figură bună la Euro 2000, când a obținut un 1-1 cu Germania și a învins Anglia cu 3-2 în grupe, trecând mai departe în sferturile de finală.

Începând cu anul 2001, echipa a trecut printr-o perioadă nefastă, ratând calificările la Campionatul Mondial de Fotbal 2002 și cel din 2006, precum și pentru Campionatul European de Fotbal 2004.

Antrenată între 2003 și 2009 de Victor Pițurcă, România s-a calificat la turneul final al Campionatului European din 2008, din Austria și Elveția, terminând pe primul loc în grupa G a turneului de calificare, grupă din care au făcut parte echipa națională a Olandei și vecinii săi sud-est-europeni, Bulgaria, Slovenia și Albania. La acest campionat european, România a terminat grupa de calificare pe locul al treilea din patru echipe, după două remize cu Franța și Italia, și o înfrângere în fața Olandei.

Istoria

Primul meci jucat de reprezentativa României a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad, împotriva echipei Iugoslaviei. Primul gol al echipei României a fost marcat de Francisc Rónay, iar Aurel Guga a marcat golul victoriei. Sub conducerea antrenorului Teofil Moraru, România s-a impus cu 2-1.

Primele prezențe la Campionatul Mondial

 
România jucând cu Peru la Campionatul Mondial de Fotbal din 1930 din Uruguay. În imagine portarul Ion Lăpușneanu și atacantul peruan Julio Lores.

În 1930, România se înscrie la Campionatul Mondial, competiție proaspăt înființată, și la turneul organizat în Uruguay, reușește o victorie, 3-1 cu Peru, goluri Adalbert Deșu, Constantin Stanciu și Nicolae Kovács, pentru a pierde cu 4-0 în fața viitoarei campioane mondiale, chiar țara gazdă, Uruguay.

Peste patru ani, România obține calificarea și la a doua ediție a Campionatului Mondial, după o victorie în barajul cu Iugoslavia. La turneul final organizat în Italia, reprezentativa pregătită de Josef Uridil a pierdut disputa cu Cehoslovacia, 1-2 la Trieste, golul României fiind marcat de Ștefan Dobay.

Pentru Mondialul din 1938, România trebuia să joace un baraj cu Egipt, dar africanii au declinat în cele din urmă participarea la competiție, și astfel, reprezentativa condusă de Alexandru Săvulescu mergea la al treilea turneu final consecutiv, care acum avea loc în Franța. În primul tur, echivalent cu optimile de finală, România a înfruntat Cuba. Primul joc, disputat la Toulouse, s-a încheiat la egalitate, 3-3, după ce România a condus cu 1-0, dar apoi a egalat în două rânduri, la 2 și la 3, ultima oară în prelungirile meciului. Golurile tricolorilor au fost marcate de Silviu Bindea, Iuliu Baratky și Ștefan Dobay. Meciul s-a rejucat patru zile mai târziu, tot la Toulouse, Cuba câștigând de această dată cu 2-1, deși din nou România a condus cu 1-0 după golul lui Dobay.

30 de ani de secetă până la Guadalajara

Între 1938 și 1970, România nu a mai obținut calificarea la Campionatele Mondiale, până la echipa construită de Angelo Niculescu la finalul anilor 1960. În Mexic 1970, România a fost repartizată în Grupa a 3-a, una de foc cu Anglia, campioana mondială, Brazilia, eterna favorită la victorie și Cehoslovacia. Debutul a fost împotriva englezilor care s-au impus la Guadalajara cu 1-0. A urmat duelul cu Cehoslovacia, și o victorie cu 2-1, goluri Alexandru Neagu și Florea Dumitrache, prin care România reintra în cărțile calificării. Însă pentru asta trupa lui Angelo Niculescu trebuia să învingă Brazilia. Pelé a deschis scorul, Jairzinho a dublat avantajul sud-americanilor, dar România a revenit în meci prin golul lui Florea Dumitrache. Pelé a marcat din nou, și în ciuda golului lui Emerich Dembrowski, Brazilia s-a impus cu 3-2, iar România a fost eliminată.

Prima prezență la EURO

România a ratat în continuare prezențele la turneele finale mondiale și la Campionatul European, dar în 1984, la competiția continentală, reprezentativa tricoloră a obținut calificarea, sub conducerea lui Mircea Lucescu. În turneul din Franța, România a început cu o remiză contra Spaniei, 1-1 la Saint Etienne, Ladislau Boloni egalând pentru tricolori. A urmat duelul cu Germania de Vest, în care Marcel Coraș a egalat în debutul reprizei secunde, după ce Rudi Völler deschisese scorul, dar același atacant german a stabilit scorul final, 2-1. În ultimul meci din grupă, contra Portugaliei, România avea să piardă, deși doar victoria o califica în faza eliminatorie.

Generația de Aur

Au urmat alți șase ani fără prezențe la turneele finale, până la Italia 1990, unde România revenea la un Mondial după 20 de ani. Din echipa condusă de Emeric Ienei făceau parte tinerii Gheorghe Hagi, Florin Răducioiu sau Ilie Dumitrescu. Campionul european cu Steaua București, Marius Lăcătuș avea să fie eroul primului meci, marcând două goluri în poarta U.R.S.S., de care România a trecut cu 2-0 la Bari. Același oraș a găzduit și al doilea meci al tricolorilor, cu reprezentativa Camerunului, pierdut cu 2-1. Golul României a fost marcat de Gavril Balint. În ultimul meci din grupă, România a întâlnit Argentina, campioana mondială en-titre și echipa în rândul căreia evolua Diego Maradona. Ca un făcut, jocul a avut loc la Napoli, orașul în care Maradona evolua la echipa de club. Sud-americanii au marcat primii, dar Balint avea să egaleze și să ducă România în optimile de finală. Aici a urmat înfruntarea cu Irlanda, și după un 0-0 la capătul a 120 de minute, disputa s-a decis la executarea loviturilor de departajare, unde singura ratare i-a aparținut lui Daniel Timofte și România rata întâlnirea cu Italia, în sferturi.

După ratarea calificării la EURO 1992, România a fost aproape să rateze și accesul la Mondialul din 1994. La jumătatea preliminariilor a fost adus însă Anghel Iordănescu în postul de selecționer, și cu trei victorii în ultimele trei meciuri, între care un succes cu Belgia la București și unul în Țara Galilor, România avea să meargă la turneul final din Statele Unite.

Pe 18 iunie 1994, la Los Angeles, România a întâlnit Columbia, echipă considerată favorită la titlu de brazilianul Pelé. Florin Răducioiu a deschis scorul, iar Gheorghe Hagi l-a majorat cu un gol incredibil, un șut din apropierea tușei din stânga a terenului, de la peste 30 de metri de poartă. Pe final, pe un contraatac, Răducioiu consfințea scorul final, 3-1, după ce columbienii reduseseră din handicap.

Patru zile mai târziu, la Detroit, într-un stadion acoperit, România a întâlnit Elveția în fața căreia avea să piardă cu 4-1. Doar un succes în fața Statelor Unite, organizatoarea competiției, ducea România în faza eliminatorie, și victoria a venit din nou pe stadionul Rose Bowl din Los Angeles. Dan Petrescu a marcat unicul gol al partidei.

În optimile de finală, adversar a fost Argentina, fără Diego Maradona care tocmai fusese suspendat pentru consum de droguri. La tricolori nu juca Răducioiu, din cauza acumulari de cartonașe galbene, dar absența lui a fost suplinită perfect de Ilie Dumitrescu, autorul unei duble, iar Gheorghe Hagi a înscris și el într-o victorie cu 3-2 care a dus în premieră pe tricolori în sferturile de finală mondiale. Aici, tot loviturile de departajare aveau să oprească România, ca și în 1990. Împotriva Suediei, Răducioiu a împins meciul în prelungiri după ce scandinavii marcaseră primii, pentru ca din nou Răducioiu să înscrie pentru 2-1 în minutul 101. Însă cu cinci minute înainte de finalul jocului, Kennet Andersson a readus egalitatea, și la șuturile de la 11 metri Dan Petrescu și Miodrag Belodedici au ratat pentru tricolori după ce prima ratare aparținuse suedezilor.

În 1996, România a revenit și la Campionatul European, participând la EURO 1996 din Anglia, unde însă a pierdut toate meciurile din grupă: 0-1 cu Franța și Bulgaria și 1-2 cu Spania, golul României fiind marcat de Florin Răducioiu.

A treia prezență consecutivă la Campionatul Mondial a fost consemnată în Franța 1998, unde România a fost cap de serie la tragerea la sorți. În ciuda acestui avantaj, grupa a fost una dificilă, cu Columbia de care tricolorii au trecut cu 1-0, gol Adrian Ilie, și Anglia. La Toulouse, Viorel Moldovan a deschis scorul, Michael Owen a egalat, dar Dan Petrescu a adus victoria și calificarea în minutele de final. În ultimul meci, contra Tunisiei, echipa condusă de Anghel Iordănescu avea nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc în grupă, și meciul se încheia 1-1, Viorel Moldovan egalând în repriza secundă. Însă în optimile de finală adversar a fost Croația care s-a impus la limită, 1-0, Davor Suker transformând un penalti înainte de pauză.

Ultimul turneu final al Generației de Aur a fost EURO 2000, în Olanda și Belgia. Anghel Iordănescu plecase după Franța 1998, Victor Pițurcă a calificat echipa dar a fost demis înainte de turneul final unde selecționer a fost Emeric Ienei. Dintr-o grupă imposibilă, România obținea calificarea după 1-1 cu Germania, gol Viorel Moldovan, 0-1 cu Portugalia și 3-2 în ultimul meci, contra Angliei. Disputa de la Charleroi a început cu golul lui Cristian Chivu, dar englezii au intrat în avantaj de un gol la cabine. Dorinel Munteanu a egalat la 2, iar Ionel Ganea a transformat un penalti în minutul 89, aducând victoria și calificarea.

Adversar în sferturile de finală a fost Italia, la Bruxelles. În minutul 35, Gheorghe Hagi a fost eliminat pentru proteste, iar cu un jucător în plus italienii s-au impus cu 2-0.

Anii recenți

Următoarea perioadă nu a mai adus calificări pentru România care a ratat prezența la Mondialul asiatic din 2002 în urma unui baraj pierdut cu Slovenia și apoi a încheiat în afara locurilor calificante pentru EURO 2004 și Mondialul german din 2006. Pentru partea finală a campaniei de calificare la acest turneu, selecționer fusese readus Victor Pițurcă. Cu el la timonă, România avea să revină la un turneu final, câștigând grupa de calificare pentru EURO cu Olanda și Bulgaria.

La EURO 2008, tricolorii au fost repartizați în "grupa morții", dar au fost aproape de calificare după 0-0 cu vicecampioana mondială Franța și 1-1 contra campioanei lumii, Italia, meci în care Adrian Mutu a deschis scorul, dar apoi a ratat și un penalti. O victorie în ultimul meci, cu Olanda ducea România mai departe, dar olandezii s-au impus cu 2-0.

Campania pentru Mondialul din Africa de Sud a început dezastruos, cu un eșec, 0-3 cu Lituania la Cluj-Napoca, apoi remiză cu Franța la Constanța, înfrângeri cu Serbia tot la Constanța și cu Austria în deplasare, iar Victor Pițurcă a fost demis, locul său fiind luat de Răzvan Lucescu.

Ulterior, în vara anului 2011, România avea să piardă două meciuri amicale cu Brazilia (1-0) și Paraguay (2-0) în America de Sud.

Pe 15 iunie 2011, Victor Pițurcă a revenit la echipa națională în locul celui care îl înlocuia în urmă cu 2 ani, Răzvan Lucescu.

În data de 29.02.2012, România a disputat un meci amical împotriva selecționatei Uruguayului pe Arena Națională, meci care s-a terminat cu scorul de 1-1.Pentru naționala României marcând Bogdan Stancu(50'), iar pentru Uruguay a marcat Edison Cavani(2').

România nu a izbutit să se califice nici la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, găzduit de Brazilia. Tricolorii au încheiat pe locul într-o grupă din care au mai făcut parte Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia și Andorra, poziție care a trimis-o la baraj, unde a dat piept cu selecționata Greciei. Deși era considerat cel mai facil adversar din play-off, Grecia s-a impus pe teren propriu, cu 3-1, iar în retur, partida de la București avea să se încheie la egalitate, 1-1, România ratând, astfel, pentru a patra oară în ultimii 16 ani, calificarea la Cupa Mondială.

În luna septembrie a acestui an, Echipa națională de fotbal a României va disputa primul joc din cadrul preliminariilor Euro 2016, tot cu Grecia.

Palmares

Țară(i) gazdă / An Performanța Locul MJ V E* Î GM GP Marcatori
 1930 Faza grupelor 8 2 1 0 1 3 5 Stanciu (2), Kovacs
 1934 Optimi de finală 12 1 0 0 1 1 2 Dobay
 1938 Optimi de finală 9 2 0 1 1 4 5 Bindea (2), Baratky, Dobay
  1950 Nu a participat
  1954 Nu s-a calificat
 1958 Nu s-a calificat
 1962 Nu s-a calificat
 1966 Nu s-a calificat
 1970 Faza grupelor 12 3 1 0 2 4 5 Dumitrache (2), Neagu, Dembrovschi
 1974 Nu s-a calificat
 1978 Nu s-a calificat
 1982 Nu s-a calificat
 1986 Nu s-a calificat
 1990 Optimi de finală 13 4 1 2 1 4 3 Lăcătuș (2), Balint (2)
 1994 Sferturi de finală 6 5 3 1 1 10 9 Răducioiu (4), Hagi (3), I. Dumitrescu (2), Dan Petrescu
 1998 Optimi de finală 11 4 2 1 1 4 3 Moldovan (2), A. Ilie, Dan Petrescu
   2002 Nu s-a calificat
 2006 Nu s-a calificat
 2010 Nu s-a calificat
 2014 Nu s-a calificat
Total 7/20 21 8 5 8 30 32 Cel mai bun marcator: Răducioiu (4)
  • Scorurile egale includ meciurile decise la lovituri de departajare.
Țară(i) gazdă / An Performanța Locul MJ V E* Î GM GP
  1960 -   1980 Nu s-a calificat
 1984 Faza Grupelor 7 3 0 1 2 2 4
 1988 Nu s-a calificat
  1992 Nu s-a calificat
 1996 Faza Grupelor 15 3 0 0 3 1 4
   2000 Sferturi de finală 7 4 1 1 2 4 6
  2004 Nu s-a calificat
   2008 Faza Grupelor 12 3 0 2 1 1 3
    2012 Nu s-a calificat
Total 4/14 13 1 4 8 8 17

Palmares

Jucători remarcabili

Cei mai selecționați jucători

La 6 februarie 2013, cei zece jucători cu cele mai multe selecții pentru România sunt:[2][3]

# Nume Carieră Selecții Goluri Ref
1. Dorinel Munteanu 1991–2007 134 16 [4]
2. Gheorghe Hagi 1983–2000 125 35 [5]
3. Gheorghe Popescu 1988–2003 115 16 [6]
4. Ladislau Bölöni 1975–1988 102 23 [7]
5. Răzvan Raț 2002– 100 1 [8]
6. Dan Petrescu 1989–2000 95 12 [9]
7. Bogdan Stelea 1988–2005 91 0 [10]
8. Michael Klein 1981–1991 89 5 [11]
9. Mircea Rednic 1981–1991 83 2 [12]
Marius Lăcătuș 1984–1998 83 13 [13]

Jucătorii în aldin sunt încă în activitate.

Golgheteri

La 8 septembrie 2014, cei zece jucători cu cele mai multe goluri pentru România sunt:

# Nume Perioadă Goluri (Selecții)
1. Adrian Mutu 2000– 35 (76)
Gheorghe Hagi 1983–2000 35 (125)
3. Iuliu Bodola 1931–1939 30 (48)
4. Anghel Iordănescu 1971–1981 26 (64)
5. Viorel Moldovan 1993–2005 25 (70)
Ladislau Bölöni 1975–1988 25 (108)
7. Ciprian Marica 2003– 25 (67)
8. Rodion Cămătaru 1978–1990 22 (75)
9. Florin Răducioiu 1990–1996 21 (40)
Dudu Georgescu 1973–1984 21 (44)
11. Ștefan Dobay 1930–1939 20 (41)
Ilie Dumitrescu 1989–1998 20 (62)

Căpitani

# Nume Perioadă Meciuri ca și căpitan Total meciuri
1. Gheorghe Hagi 1983 - 2000 65 125
2. Cristian Chivu 1999 - 2011 50 75
3. Costică Ștefănescu 1977 - 1985 43 66
4. Cornel Dinu 1968 - 1981 38 75
5. Gheorghe Popescu 1988 - 2003 33 115

Echipament

CM 1930-1934 acasă[14][15]
CM 1938 acasă[16]
CM 1970 acasă
CM 1970 deplasare
 
Euro 1984 acasă
 
Euro 1984 deplasare
 
CM 1990 acasă
 
CM 1990 deplasare
1994 acasă
 
1994 deplasare
 
1996 acasă
 
1998 acasă
 
2000 acasă
 
2006 acasă
 
2008 acasă
 
2008 deplasare
 
2012 acasă

Preliminariile Campionatului Mondial 2014

Grupa D

Echipa
MJ V E Î GM GP G Pct
  Țările de Jos 10 9 1 0 34 5 +29 28
  România 10 6 1 3 19 12 +7 19
  Ungaria 10 5 2 3 21 20 +1 17
  Turcia 10 5 1 4 16 9 +7 16
  Estonia 10 2 1 7 6 20 −14 7
  Andorra 10 0 0 10 0 30 −30 0
             
Andorra    0–1 0–5 0–2 0–4 0–2
Estonia    2–0 0–1 2–2 0–2 0–2
Ungaria    2–0 5–1 1–4 2–2 3–1
Țările de Jos    3–0 3–0 8–1 4–0 2–0
România    4–0 2–0 3–0 1–4 0–2
Turcia    5–0 3–0 1–1 0–2 0–1


Rezultate și program

Meciurile disputate în ultimele 12 luni și programul pentru meciurile următoare.

2013

Preliminariile Campionatului European 2016

Grupa F

Echipa
MJ
V
E
Î
GM
GP
G
Pct
  Irlanda de Nord 10 6 3 1 16 8 +8 21
  România 10 5 5 0 11 2 +9 20
  Ungaria 10 4 4 2 11 9 +2 16
  Finlanda 10 3 3 4 9 10 −1 12
  Insulele Feroe 10 2 0 8 6 17 −11 6
  Grecia 10 1 3 6 7 14 −7 6

2014

Lotul actual

Competiția: Calificările Campionatului Mondial de Fotbal 2014 (UEFA)
Data meciului: 11 și 15 octombrie 2013
Adversari:   Andorra și   Estonia
Selecții la 11 octombrie 2013

Nr. Poz. Jucător Data nașterii (Vârsta) Selecții Goluri Club
1 P Bogdan Lobonț (46 de ani) 84 0   Roma
12 P Ciprian Tătărușanu (38 de ani) 20 0   Fiorentina
23 P Cristian Bălgrădean (36 de ani) 1 0   Dinamo București
3 F Răzvan Raț (43 de ani) 91 1   West Ham United
15 F Dorin Goian (44 de ani) 56 5   Asteras Tripolis
6 F Vlad Chiricheș (captain) (35 de ani) 22 0   Tottenham Hotspur
17 F Valerică Găman (35 de ani) 12 1   Astra Giurgiu
19 F Florin Gardoș (36 de ani) 9 0   Steaua București
2 F Alexandru Mățel (35 de ani) 9 0   Astra Giurgiu
4 F Srdjan Luchin (38 de ani) 8 1   Dinamo București
14 F Iasmin Latovlevici (38 de ani) 8 0   Steaua București
21 F Dragoș Grigore (38 de ani) 3 0   Dinamo București
11 M Gabriel Torje (35 de ani) 32 10   Espanyol
10 M Cristian Tănase (37 de ani) 31 6   Steaua București
8 M Costin Lazăr (43 de ani) 27 2   PAOK
5 M Alexandru Bourceanu (39 de ani) 22 0   Trabzonspor
20 M Alexandru Maxim (34 de ani) 10 2   Stuttgart
16 M Ovidiu Hoban (42 de ani) 4 0   Petrolul Ploiești
9 A Ciprian Marica (39 de ani) 65 22   Getafe
18 A Bogdan Stancu (37 de ani) 26 5   Gençlerbirliği
22 A Gheorghe Bucur (44 de ani) 25 4   Kuban Krasnodar
7 A Gheorghe Grozav (34 de ani) 14 3   Terek Grozny
13 A Claudiu Keserü (38 de ani) 1 1   Steaua București

|}

FIFA Clasament Mondial (istoric)

AN|LUNA Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
1993 -- -- -- -- -- -- -- 21º (47) 20º (48) 15º (52) 12º (54) 13º (52)
1994 13º (52) 18º (50) 10º (54) 11º (53) 10º (53) 7º (55) 7º (58) 7º (58) 7º (57) 8º (57) 11º (56) 11º (56)
1995 11º (56) 12º (56) 12º (56) 10º (57) 11º (56) 11º (56) 13º (53) 14º (53) 7º (57) 15º (53) 12º (55) 11º (55)
1996 11º (54) 11º (54) 11º (54) 18º (51) 16º (52) 16º (52) 23º (50) 18º (51) 15º (53) 14º (55) 20º (53) 16º (55)
1997 16º (55) 15º (55) 16º (55) 9º (59) 9º (59) 6º (60) 4º (60) 12º (58) 3º (62) 5º (61) 5º (61) 7º (60)
1998 7º (60) 11º (58) 15º (57) 22º (55) 22º (54) 22º (54) 13º (60) 13º (60) 13º (59) 12º (59) 12º (59) 12º (60)
1999 10º (698) 10º (698) 10º (697) 11º (700) 10º (701) 9º (704) 9º (694) 10º (694) 11º (709) 9º (713) 9º (714) 8º (715)
2000 8º (715) 8º (713) 8º (712) 9º (704) 10º (701) 11º (692) 12º (701) 12º (695) 12º (698) 13º (691) 13º (685) 13º (683)
2001 13º (683) 13º (681) 13º (680) 12º (688) 12º (683) 12º (696) 11º (689) 14º (687) 15º (695) 15º (694) 15º (687) 15º (688)
2002 15º (686) 16º (684) 17º (678) 16º (673) 14º (657) 14º (657) 25º (657) 27º (645) 26º (651) 21º (665) 21º (662) 24º (649)
2003 26º (648) 23º (649) 24º (650) 29º (635) 27º (631) 21º (652) 21º (648) 19º (664) 20º (663) 21º (657) 24º (652) 27º (653)
2004 27º (652) 28º (650) 31º (649) 28º (655) 23º (658) 31º (645) 32º (638) 35º (636) 32º (644) 26º (664) 28º (662) 29º (664)
2005 28º (664) 28º (662) 29º (656) 30º (654) 32º (647) 32º (654) 31º (651) 31º (649) 32º (660) 28º (681) 27º (686) 27º (686)
2006 27º (686) 30º (685) 26º (691) 25º (687) 25º (685) 25º (685) 26º (834) 26º (834) 25º (817) 23º (870) 19º (912) 19º (912)
2007 20º (912) 15º (912) 14º (919) 14º (929) 15º (930) 12º (1.068) 13º (1.068) 13º (1.090) 12º (1.037) 12º (1.086) 13º (1.088) 13º (1.088)
2008 13º (1.088) 13º (1.060) 13º (1.060) 12º (1.085) 12º (1.082) 12º (1.069) 12º (1.021) 11º (1.021) 13º (1.007) 18º (927) 19º (892) 21º (858)
2009 21º (858) 17º (880) 20º (849) 28º (792) 28º (792) 28º (790) 26º (814) 27º (814) 26º (827) 36º (752) 32º (763) 36º (745)
2010 36º (745) 38º (745) 32º (798) 28º (843) 28º (853) 28º (853) 42º (697) 42º (697) 46º (631) 50º (568) 52º (538) 56º (531)
2011 56º (531) 57º (531) 52º (549) 41º (607) 42º (607) 53º (571) 53º (571) 54º (558) 49º (584) 55º (575) 56º (562) 56º (562)
2012 55º (562) 52º (583) 53º (573) 45º (603) 45º (603) 52º (572) 52º (580) 51º (580) 57º (542) 46º (619) 37º (669) 33º (700)
2013 33º (700) 31º (744) 31º (768) 34º (746) 34º (746) 34º (750) 33º (732) 33º (732) 31º (739)

Selecționerii echipei naționale a României

  • Austriacul Josef Uridil este singurul selecționer străin din istoria naționalei României.

Rezultatele all-time ale României contra tuturor țărilor

Actualizat la meciul cu   Estonia din 02013-10-15 15 octombrie 2013.
Adversar Meciuri Victorii Remize Înfrângeri Rata %
  Albania 15 10 3 2 66.67%
  Algeria 4 1 2 1 25%
  Andorra 4 4 0 0 100%
  Argentina 5 1 1 3 20%
  Armenia 3 2 1 0 66.67%
  Australia 1 1 0 0 100%
  Austria 10 3 5 2 30%
  Azerbaidjan 4 4 0 0 100%
  Belarus 4 2 2 0 50%
  Belgia 12 5 2 5 41.67%
  Bolivia 1 1 0 0 100%
  Bosnia și Herțegovina 4 3 0 1 75%
  Brazilia 3 0 0 3 0%
  Bulgaria 33 18 6 9 54.55%
  Camerun 1 0 0 1 0%
  Chile 1 1 0 0 100%
  China 2 2 0 0 100%
  Columbia 3 2 1 0 66.67%
  Coasta de Fildeș 1 0 0 1 0%
  Croația 4 0 1 3 0%
  Cuba 2 0 1 1 0%
  Cipru 13 9 3 1 69.23%
  Cehoslovacia 32 7 8 17 21.88%
  Cehia 2 1 0 1 50%
  Danemarca 8 3 2 3 37.5%
  Ecuador 1 0 0 1 0%
  Egipt 6 3 2 1 50%
  Anglia 11 3 6 2 27.27%
  Estonia 4 3 0 1 75%
  Insulele Feroe 4 4 0 0 100%
  Finlanda 9 7 2 0 75%
  Franța 15 3 5 7 20%
  Georgia 6 4 2 0 66.67%
  Germania 13 2 3 8 15.38%
  Germania de Est 16 5 3 8 31.25%
  Grecia 31 18 8 5 56.67%
  Honduras 1 1 0 0 100%
  Ungaria 25 6 7 12 25%
  Islanda 2 2 0 0 100%
  Iran 2 0 2 0 0%
  Irak 2 0 2 0 0%
  Republica Irlanda 5 1 2 2 20%
  Israel 20 10 5 5 50%
  Italia 16 2 4 10 12.5%
  Japonia 4 3 1 0 75%
  Letonia 5 4 1 0 80%
  Liechtenstein 4 4 0 0 100%
  Lituania 10 9 0 1 90%
  Luxemburg 6 6 0 0 100%
  Macedonia de Nord 5 4 0 1 80%
  Mexic 2 1 0 1 50%
  Republica Moldova 3 3 0 0 100%
  Muntenegru 1 1 0 0 100%
  Maroc 3 2 0 1 66.67%
  Nigeria 2 2 0 0 100%
  Țările de Jos 13 1 3 9 7.69%
  Irlanda de Nord 4 1 0 3 25%
  Norvegia 11 4 5 2 36.36%
  Paraguay 2 1 0 1 50%
  Peru 5 2 2 1 40%
  Polonia 33 14 15 4 42.42%
  Portugalia 11 4 2 5 36.36%
  Rusia 1 1 0 0 100%
  San Marino 3 3 0 0 100%
  Serbia 4 1 0 3 25%
  Scoția 6 2 2 2 33.33%
  Slovacia 11 5 5 1 45.45%
  Slovenia 8 3 3 2 37.5%
  Coreea de Sud 1 1 0 0 100%
  Uniunea Sovietică 9 3 2 4 33.33%
  Spania 15 5 5 5 33.33%
  Suedia 8 2 3 3 25%
   Elveția 12 5 3 4 41.67%
  Trinidad și Tobago 1 1 0 0 100%
  Tunisia 1 0 1 0 0%
  Turcia 25 13 7 5 52%
  Turkmenistan 1 1 0 0 100%
  Ucraina 5 3 1 1 60%
  Emiratele Arabe Unite 1 0 0 1 0%
  Statele Unite ale Americii 4 2 1 1 50%
  Uruguay 5 1 2 2 20%
  Țara Galilor 5 3 1 1 60%
  Iugoslavia 37 15 5 17 40.54%
  Zair 1 0 1 0 0%
Total 649 290 162 197 44.58%

Vezi și

Note

Legături externe

 
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de România