Utilizator:Crokis/Teste: Diferență între versiuni

Conținut șters Conținut adăugat
Crokis (discuție | contribuții)
Crokis (discuție | contribuții)
Linia 1:
[[/Teste 1/Nazca]]
==Agenti de uscare==
 
In general, substantele organice aflate in stare lichida sau solida sunt insolubile in apa deoarece acestia nu sunt la fel de polari ca apa. Datorita polaritatii, compusii organici pot dizolva o anumita cantitate de apa ce varieaza de la solvent la solvent. O substanta cu cat este mai polara, cu atat absoarbe mai usor apa.
Linia 15 ⟶ 16:
Sulfatul de sodium, Na2SO4 Mare Mica Uz general
*Capacitate= cantitatea de apa (exprimata in grame) absorbita de agentul de uscare.
Clorura de calciu (n=6): este un agent de uscare efficient pentru multi solventi. Acesta se poate combina cu alcooli, fenoli, amine, amide, cetone si cu anumite aldehide si esteri. Nu trebuie folosit in solutiile ce contin acest tip de compusi decat daca se doreste si indepartarea lor din solutie. Se pot obtine si impuritati cum ar fi Ca(OH)2 sau CaCl(OH) cand este uitilizat impreuna cu compusii ce au in structura lor radicalii hidroxi-, amino- si carbonil. De asemenea, poate forma un aduct (amestec cristalin în care o substanţăsubstanță este înglobată în altă substanţăsubstanță) cu acesti compusi. Este adesea folosit in tuburile de uscare, deoarece poate fi gasit si sub forma granulara.
Sulfatul de calciu (n=0.5):. pentru a putea usca o solutie, trebuie adaugata o cantitate mare din aceasta substanta Desi are o capacitate scazuta, actioneaza foarte rapid. Este folosit ca agent de uscare in exicatoare si pentru a usca aerul in care se desfasoara o reactie sensibila la apa.
Sulfatul de magneziu (n=7): are o capacitate ridicata, usuca complet si este rapid. Se gaseste sub forma de pudra si trebuie filtrat dupa utilizare.Este utilizat mai ales in cazul eterului dietilic si nu este recomandat pentru acetatul de etil.