Papa Clement I: Diferență între versiuni

Conținut șters Conținut adăugat
Fără descriere a modificării
 
(Nu s-au afișat 20 de versiuni intermediare efectuate de alți 7 utilizatori)
Linia 1:
{{Infocaseta Papă|nume=Clement I sau Clement Romanul
|nume-botez=Clemens
|imagine=
|început-pontificat= [[88]] [[92]]
|sfârșit-pontificat=[[99]] [[101]]
Linia 8 ⟶ 6:
|data-naștere=[[necunoscută]]
|data-deces=cca. [[102]]
|religie=[[Creștinism]]
}}
|ocupatie=teolog}}
'''Papa Clement I''', ({{date biografice}}) în general este, cunoscut cu numeleși dedrept Clement din [[Roma]], sau Clement Romanul, a fost unul dintre ''Părinții Apostolici'', al patrulea [[papă]], din anul [[88]] până în [[97]]. Este socotit între [[Părinții Bisericii]] („sfinții părinți”).
 
== Scrieri ==
{{ill|ro|Epistola lui Clement|}}, adresată bisericii din [[Corint]], a fost scrisă pentru a reface armonia dintre preoții și credincioșii din portul respectiv. Epistola, deși nu face parte din canonul Noului Testament, s-a bucurat de o mare autoritate în primele secole creștine. Scrisoarea afirmă [[primatul papal|primatul episcopului Romei]] în temeiul autorității apostolilor Petru și Pavel, care au fost executați la Roma.
Epistola papei Clement I către Biserica din Corint (1 Clement) compusă pentru a reface armonia dintre preoți și credincioși, este considerată una dintre scrisorile creștine vechi existente în afara Noului Testament. Această scrisoare este manifestul primatului Romei și prima afirmare a autorității apostolice a Episcopiei Părinților Apostoli. După Sfântul [[Irineu]], cea dea doua epistolă - 2 Clement - este atribuită Sfântului Clement datorită afinităților stilistice, însă există și opinia că această a doua epistolă ar fi fost scrisă mai târziu.
 
După Sfântul [[Irineu de Lyon]], cea dea doua epistolă - Pseudo-Clement - a fost atribuită Sfântului Clement datorită afinităților stilistice, însă există și opinia că această a doua epistolă ar fi fost scrisă mai târziu.
 
== Origine ==
Linia 19 ⟶ 20:
 
== Martiriul ==
După tradiție Papapapa Clement I a fost prins de împăratul [[Traian]], trimisexilat în cetatea [[ChersonChersonesos]] (Chersonesus) din Sudulsudul Crimeii de astăzi. fiindA fost condamnat să lucreze într-o mină de piatră, unde a salvat prizonierii în mod miraculos în timpul unui accident, convertind o mare parte din păgânii întemnițați. Sfântul Clement a murit ca martir, fiind legat de o ancoraancoră și înecat în Marea Neagră. Este sărbătorit pe 23 noiembrie.
 
== Monumente ==
După tradiție Papa Clement I a fost prins de împăratul [[Traian]], trimis în cetatea [[Cherson]] (Chersonesus) din Sudul Crimeii de astăzi fiind condamnat să lucreze într-o mină de piatră, a salvat prizonierii în mod miraculos în timpul unui accident, convertind o mare parte din păgânii întemnițați. Sfântul Clement a murit ca martir, fiind legat de o ancora și înecat în Marea Neagră. Este sărbătorit pe 23 noiembrie.
Este probabil ca [[Biserica San Clemente din Roma|Biserica San Clemente]] (Sf. Clement) să fi fost construită pe locul casei sale. Conform tradiției, [[Sfinții_Chiril_și_Metodiu|Sfântul Chiril]]<ref name="Brit">Encyclopædia Britannica, Cyril and Methodius, Saints, O.Ed., 2008</ref> a adus relicvele Sfântului Clement la [[Roma]] în secolul 9, unde au fost îngropate în ''BasilicaBiserica SfântuluiSfântul Clement''. Capul și o parte de oseminte sunt revendicate de [[Lavra Pecerska]] din [[Kiev]].
 
Sediul central al [[Biblioteca Națională a Republicii Cehe|Bibliotecii Naționale a Republicii Cehe]] se află în clădirea [[Clementinum]], care îi poartă numele.
== Relicve ==
Este probabil ca [[Biserica San Clemente din Roma|Biserica San Clemente]] (Sf. Clement) să fi fost construită pe locul casei sale.
 
==Sărbători==
Conform tradiției, [[Sfinții_Chiril_și_Metodiu|Sfântul Chiril]]<ref name="Brit">Encyclopædia Britannica, Cyril and Methodius, Saints, O.Ed., 2008</ref> a adus relicvele Sfântului Clement la [[Roma]] în secolul 9, unde au fost îngropate în ''Basilica Sfântului Clement''. Capul și o parte de oseminte sunt revendicate de [[Lavra Pecerska]] din [[Kiev]].
Este sărbătorit în [[Biserica Romano-Catolică]] pe [[23 noiembrie]].
 
[[Biserica Ortodoxă Română]] și [[Biserica Română Unită cu Roma]] îl sărbătoresc pe [[24 noiembrie]].
 
==Note==
Linia 31 ⟶ 36:
 
== Bibliografie ==
*Aurel Lupu, Sorin Dan Damian, “Viețile„Viețile episcopilor Romei socotiți sfinți în Biserica Ortodoxă”, Editura Herald, București, România, 2009 (144 pagini), ISBN 978-973-111-120-9
 
== Legături externe ==
Linia 45 ⟶ 50:
{{Listapapi}}
 
{{Control de autoritate}}
{{Informații bibliotecare}}
 
{{DEFAULTSORT:Clement I, papa}}
[[Categorie:Papi]]
[[Categorie:Sfinți în Biserica Catolică]]
[[Categorie:Teologi creștini din secolul I]]
[[Categorie:Decese în 99]]
[[Categorie:Sfinți în Biserica Ortodoxă]]
[[Categorie:Părinți ai Bisericii]]