Hopp til innhold

Lada 4x4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lada Niva»)
Lada 4x4
ProdusentLada
Produsert1977
KlasseTerrengbil
KarosserityperFem-dørs og tre-dørs
Generasjoner-
Forgjenger(e)-
Etterfølger(e)-
Nettsted Offisielt nettsted (en)
Tekniske data
Lengde3 740 millimeter
Bredde1 680 millimeter
Høyde1 640 millimeter
Motor1,6 bensin (VAZ – 21210)
1,7 bensin (VAZ – 21213)
1,7i bensin (VAZ – 21214)
1,9 diesel (VAZ – 21215)
Akselavstand2 200 millimeter

Lada 4x4 (tidligere: Lada Niva) er en SUV bilmodell med firehjulstrekk fra russiske Lada.

Niva ble satt i produksjon i 1977. Den er konstruert med selvbærende karosseri, korte overheng foran og bak, 23,5 cm bakkeklaring og permanent firehjulstrekk. Motoren var fra personbilen VAZ 2106, som var populær på den tiden. Mye av interiøret kom også fra denne bilen. Da 2106 ble tatt ut av produksjon, ble Niva oppgradert med deler fra Lada Samara.

Grovt regnet kan man dele Niva inn i tre generasjoner:

  • Første generasjon med 1,6 liters bensinmotor med forgasser. Denne har lav bakluke med baklysene plassert under.
  • Andre generasjon kom på midten av 1990-tallet. Forandringene var nye motorer; 1,7 injection bensinmotor og 1,9 diesel. Denne versjonen har "høy" bakluke med lyktene på hver side av luka. Instrumentpanelet ble også oppdatert.
  • Den tredje generasjonen kom i 2003, karosseriet er likt som før, men drivakslene har blitt forsterket, samt nye motoralternativer som er "rene" nok for bruk innenfor EU.

Motorene tilgjengelige var 1,6 liter bensin (forgassermotor), senere 1,7 liter bensin (injection) og 1,9 liter dieselmotor(fra Peugeot). Motor, fremre differensial, girkasse er boltet sammen i en enhet på bensinversjonene (dieselversjonen har separat montering). Fordelingskassen er boltet fast i gulvet like foran framsetene. Ofte er det mye vibrasjon i bilens kupé på grunn av: 1. dårlig oppretting i mellom girkasse og midtdifferensial, 2. stor vinkel i universalleddene på mellomakselen til bakre differensial.

Bak den vanlige girstangen (4 gir + revers på de tidligste modellene, senere 5 gir + revers) er det to kortere spaker, den ene for sperring av senterdifferensialen, og den andre for reduksjonsgir som gir halv fart på alle gir satt i den vanlige girkassen. Sperren er av mekanisk type. For å slå inn disse må bilen stå i ro.

Bilen er laget for å kunne repareres og vedlikeholdes i de enkleste verkstedene. De aller fleste reparasjoner kan gjøres med enkelt standardverktøy. Ved kjøp av reservedeler er det sjelden nødvendig å oppgi årsmodell. Skifte av støtdempere bak kan gjøres uten å jekke opp bilen med kun to fastnøkler som verktøy. Etter løsning og feste av fire bolter er begge demperene skiftet.

Selv om 4x4 er en forholdsvis umoderne bil, var den revolusjonerende i sin konstruksjon da den kom. Med uavhengige fremhjul og stor bevegelse på bakakselen tar den seg frem som få andre biler. Den har sprengt flere grenser for hva som har blitt gjort med biler. Blant annet ble det i 1999 kjørt 3 Nivaer til en høyde på 5,726 meter over havet. Dette skjedde i Tibet. En monsterversjon av Niva (VAZ-1922 Marsh) ble i år 2000 første bil kjørt til Nordpolen. To russere kjørte en standard Niva fra en forskningsbase beliggende ca. 114 km fra polpunktet og frem til Nordpolen. Bilen fungerte perfekt, og de hadde en gjennomsnittshastighet på 20-15 km/t. Gjennomsnittstemperaturen var ca. -30°C.

Lada 4x4 er fortsatt i produksjon i 2014, og i de senere år har det kommet nye versjoner. Utvalget inkluderer nå en lang versjon med 5 dører og en pickup-versjon. Det blir også lagd spesialversjoner som f.eks ambulanse og svartemarje.

Siden 2002 har det også blitt lagd en videreutvikling kalt Chevrolet Niva. Denne bygger på teknologien til den gamle Nivaen med sine nær uslåelige terreng-egenskaper, men har et mer moderne preg. Den blir lagd av GM-AvtoVAZ, et samarbeid mellom GM og VAZ. Det var opprinnelig planen å eksportere bilen til vesten med motorer fra Opel og Isuzu, men dette ble det aldri noe av. Den er imidlertid populær på det Russiske hjemmemarkedet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata